Dünya Bankası Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nda, Türkiye’de geçen yıl ekonomik büyümenin beklentileri aştığı belirtilerek, 2015 ve 2016 yıllarında da ekonomik büyümenin kademeli olarak artmasının öngörüldüğü belirtildi.
Dünya Bankası, "Küresel Ekonomik Görünüm 2015 Raporu"nun birinci ve ikinci bölümünü yayınladı.
Raporda Türkiye ekonomisinin 2015'te yüzde 3,5, 2016'da yüzde 3,7, 2017'de ise yüzde 3,9 oranında büyüme kaydedebileceği tahmininde bulunuldu.
Dünya Bankasının, küresel ekonomilere ilişkin değerlendirmelerinin ve öngörülerinin yer aldığı raporda Türkiye’yle ilgili, "Türkiye’de güçlü ihracat ve kamu harcamalarına rağmen büyüme, ekonomik seçimlerle ilgili belirsizlikler ve jeopolitik gerilimlerin etkilediği yatırımcı güveni ve kredi genişlemesini azaltan politik sıkılaştırma sonucunda 2014’te kısmen yavaşladı. Türkiye’de 2015 -2016 yıllarında ise güçlenen tüketim büyümesinin ve düşük petrol fiyatlarının cari açığı azaltmasının ardından ekonominin kademeli olarak hız kazanmasını bekliyoruz" görüşüne yer verildi.
Dünya Bankası raporunda Türkiye’nin 2014’teki büyümesinin hızını azaltmış olmasına rağmen tahminlerin üzerinde bir performans sergilediğini belirtilerek cari açığının, 2013 yılında gayrisafi yurtiçi hasılasına (GSYH) oranla yaklaşık yüzde 7,9 oranında olduğu hatırlatıldı.
Raporda, "Güçlü kamu harcamaları ve ihracat büyümesi, yüksek enflasyonla ilişkili yatırım ve tüketim zayıflığını, yerel politika belirsizliklerini ve artan jeostratejik riskleri hafifletti. Altın ithalatındaki geçici düşüşün yanında güçlü ihracat ve yavaşlayan iç talep birleşimi cari açığın 2014 yılında GSYH'nin yüzde 5,6 oranına çekilmesine yardımcı oldu" değerlendirmesi yapıldı.
Türkiye’ye sermaye akışlarına da değinilen Dünya Bankası raporunda, "Küresel yatırımcıların fonlarını Rusya’dan Türkiye’ye yönlendirmeleri sebebiyle sermaye akışları güçlü olmaya devam etti. Türkiye’de ekonomik büyümenin 2015-2017 yılları arasında tüketimin güçlenmesi ile kademeli olarak artmasını bekliyoruz" öngörüsü yer aldı.
Raporda, Türkiye’nin gelecek yıllarda ekonomik büyümesini kademeli olarak artıracak olmasına rağmen yine de ekonomik büyümenin geçmiş yıllardaki tarihsel büyüme ortalamasının altında kalabileceği vurgulanarak, küresel emtia fiyatlarındaki düşüşün ve Avro Bölgesi’nde artan talebin, Türkiye’nin cari açık oranının düşürmesine katkıda bulunabileceği bildirildi.
Raporda ayrıca Kazakistan ve Türkiye gibi yüksek enflasyon ya da sermaye çıkışı riski ile karşı karşıya olan ekonomilerin, ilerleyen süreçte enflasyon hedeflerini tutturabilmek ya da sermaye akışlarını sürdürebilmek için mali sıkılaştırma yoluna gidebileceği kaydedildi.
Dünya Bankası Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nda, 2014 yılının birçok ekonomi için "hayal kırıklığına" neden olduğu ifade edilerek, gelişmekte olan ekonomilerin 2015'te düşük petrol fiyatlarının desteklemesiyle ekonomik büyümelerini artırabilecekleri kaydedildi.
"Küresel ekonomi bu yıl yüzde 3 büyüyecek" Küresel ekonominin bu yıl yüzde 3, 2016'da yüzde 3,3 ve 2017'de de yüzde 3,2 oranında büyümesinin beklendiği kaydedilen raporda, gelişmekte olan ekonomilerin ise bu yıl sonunda yaklaşık yüzde 4,8 oranında büyüme kaydetmesinin beklendiği tahmininde bulunuldu.
Dünya Bankası raporuna göre gelişmekte olan ekonomilerin 2016'da yüzde 5,3, 2017 yılında ise yüzde 5,4 oranında büyüme kaydetmesi bekleniyor. Konuya ilişkin yazılı değerlendirmede bulunan Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, şunları kaydetti:
"Bu belirsiz ekonomik ortam içerisinde gelişmekte olan ekonomiler, akıllı bir şekilde toplumsal programları desteklemek için kaynaklarını harekete geçirmeli, hızla fakirlere odaklanarak, insanlara yatırım yapacak yapısal reformlara koyulmalı. Özel sektör yatırımları önündeki gereksiz engellerin kaldırılması da son derece önemli."
"ABD yüzde 3,2, Euro Bölgesi yüzde 1,1 büyüyecek" Raporda Euro Bölgesi’nin bu yıl yüzde 1,1, 2016 yılında yüzde 1,6, 2017 yılında ise yüzde 1,6 oranında büyümesinin beklendiğine yer verilirken, ABD ekonomisinin bu yıl sonunda yüzde 3,2, 2016 yılında yüzde 3,0, 2017 yılında ise yüzde 2,4 oranında büyüyeceği tahminine yer verildi.
Raporda İngiltere’nin de bu yıl sonunda yüzde 2,9, 2016’da yüzde 2,6 ve 2017’de yüzde 2,2 büyümesinin beklendiği kaydedildi.
Rusya ekonomisinin bu yıl sonunda yüzde 2,9 oranında daralmasının beklendiği belirtilen Dünya Bankası raporunda, Rusya’nın 2016’da yüzde 0,1, 2017’de ise yüzde 1,1 oranında büyüyebileceği öngörüsünde bulundu.
Raporda bu yıl Hindistan’ın yüzde 6,4, Çin’in yüzde 7,1 Brezilya’nın ise yüzde 1 oranında büyümesinin beklendiği belirtildi.
Dünya Bankası geçen hafta da raporun üçüncü ve dördüncü kısımlarını yayınlamıştı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.