E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Japon kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating (JCR) Eurasia Başkanı Orhan Ökmen, Moody's'in not indirim kararından sonra Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke konumunu kaybettiği şeklindeki değerlendirmelerin doğru olmadığını belirterek, "Türkiye hala yatırım yapılabilir ülke konumundadır." dedi.
Ökmen, "yüksek boyutlu dış finansman yükümlülüklerine yönelik risklerin artması", "daha önce destekleyici olan borçlanma temelinde özellikle de büyümenin zayıflaması" ve "kurumsal güçlerin zayıflamasının" Moody's'in Türkiye'nin not indirim kararında gerekçe olarak gösterildiğini kaydetti.
Türkiye'nin dış finansman yükümlülüklerinde yüksek risklilik halinin devam ettiğine, ancak geçmişe göre ilave bir bozulma halinin henüz oluşmadığına dikkati çeken Ökmen, büyümenin zayıflamasının söz konusu olduğunu, ancak demografik ve ekonomik çeşitlilikteki pozitif avantajların devam etmesinin ekonomik istikrarın daha fazla bozulmasını şimdilik engellediğini söyledi.
Ökmen, "Dolayısıyla ilk 2 gerekçe ile bizim görüşlerimiz tam olarak örtüşmüyor. Ancak son gerekçe olan kurumsal güçlerin zayıflama haline yönelik tespitlerle mutabıkız." dedi.
Bir ülkenin notunun, o ülkenin döviz yaratma kapasitesinin birebir yansıması, döviz yaratma kapasitesinin ise o ülkenin esneklik ve yapısal istikrarıyla ilişkili olduğunu belirten Ökmen, Türkiye'nin esnekliğini finansal istikrar, parasal istikrar ve dış istikrarın belirlediğini söyledi.
"ÜLKENİN DÖVİZ LKİDİTESİ OLASI ŞOKLARA DAYANIKLI VE YETERLİ HALDEDİR"
Orhan Ökmen, uluslararası likidite ve uluslararası yatırım pozisyonları yönünden Türkiye'nin finansal istikrarının devam ettiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Fonlara erişim kolaylığı da devam etmektedir. Devlet borç yükü, faiz yükü oldukça makul düzeylerdedir. Dolaysıyla finansal istikrar açısından Türkiye istikrarı devam etmektedir. Esneklik yönünden Türkiye'nin döviz üretme gücü devam etmektedir."
"TÜRKİYE HALA YATIRIM YAPILABİLİR ÜLKE KONUMUNDA"
JCR Eurasia Başkanı Ökmen, Moody's'in not indirim kararından sonra Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke konumunu kaybettiği şeklindeki değerlendirmelerin doğru olmadığını, Türkiye'nin hala yatırım yapılabilir ülke konumunda bulunduğunu söyledi.
Kural ve mevzuat açısından bir ülkenin yatırım yapılabilir ülke kabul edilmesi için en az 2 uluslararası reyting kuruluşundan yatırım yapılabilir notu alması gerektiğini hatırlatan Ökmen, şunları kaydetti:
"Bu reyting kuruluşlarının piyasalar tarafından az bilinmeleri ya da çok bilinmeleri bir kriter değildir. Temel kriter, bu kuruluşların Nationally Recognized Statistical Rating Organizations (NRSROs) olmalarıdır. Örneğin, Kasım 2012'de İspanya'da en büyük 3 reyting kuruluşunun aksine sadece daha az bilinen DBRS yatırım yapılabilir not vermişti. Avrupa Merkez Bankası (ECB), İspanya'yı yatırım yapılabilir kabul etmişti. Nisan 2016'da Portekiz'de de aynı durum olmuştu.
Bir reyting kuruluşunun uluslararası olmasının koşulu ise ABD'de Securities and Exchange Commission (SEC) tarafından o kuruluşun NRSROs olarak kabul edilmesidir. Şu anda SEC tarafından NRSROs olarak kabul edilen 10 tane kuruluş vardır. Bu kuruluşlar; AMB, DBRS, EJR, Fitch, HR, JCR, KBRA, Moody’s, Morningstar ve S&P. Şu anda bu kuruluşlar içerisinde Türkiye’ye yatırım yapılabilir notu veren hala 2 kuruluş bulunmaktadır. Bunlardan birisi Fitch, diğeri JCR'dır. Dolayısıyla Türkiye yatırım yapılabilir ülke konumunu hala korumaktadır. Piyasaların yanlış yönlendirilmesinin ve piyasa bozulmalarının önüne geçilmesi için Türkiye'deki bu yanlış kanının düzeltilmesi lazım.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
sen ne yatırım yaptın acıkla akıl verme senin aklın sana
Ne kadar güzel açıklamış. Helal
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:18)