E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürkiye faizde ilk üçe girdi---

Türkiye faizde ilk üçe girdi

Türkiye faizde ilk üçe girdi
30 Ocak 2014 - 07:57 borsaningundemi.com

Son artırım Türkiye’yi, Arjantin ve Brezilya’dan sonra en fazla faiz veren ülke haline getirdi

Döviz ihaleleriyle TL’deki değer kaybının önüne geçemeyen Merkez Bankası, AK Parti hükümetinin sıklıkla eleştirdiği “faiz lobisi”ne şimdilik teslim oldu. Merkez Bankası önceki gece faizde radikal artırıma giderken, Türkiye’yi de faiz liginde ilk üçe hızlı bir giriş yaptı.

BREZİLYA’NIN PEŞİNDE

Merkez Bankası’nın önceki gece gerçekleştirdiği ara Para Politikası Kurulu, politika faizi olarak bilinen bir haftalık repo ihale faiz oranını iki kattan fazla arttırarak yüzde 4.5’tan yüzde 10’a çıkardı. Merkez, bu adımla Arjantin ve Brezilya’dan sonra Türkiye’yi faiz liginde üçüncü sıraya taşımış oldu. 2001 krizinden sonra ekonomisini bir türlü toparlayamayan Arjantin gösterge faiz olarak yüzde 15.31 seviyesiyle dünya liderliğini korurken, bütçe açığı endişesi taşıyan Brezilya ise para birimi reali korumak için yüzde 10.5 düzeyinde politika faizi uyguluyor. Cari açık ve siyasi risk endişeleri taşıyan Türkiye ise son artırımla yüzde 10 yaptığı politika faiziyle bu iki ülkenin hemen ardından geliyor.

Öte yandan Merkez Bankası önceki gece sadece politika faizini arttırmadı. Faiz koridoru olarak bilinen gecelik faiz oranlarında da radikal değişiklik yaşandı. Daha önce yüzde 3.5-7.75 arasında uygulanan faiz koridorunun alt ve üst bandı, yüzde 8-12’ye çıkarıldı. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkânı faiz oranı yüzde 6.75’ten yüzde 11.5’e çıkarıldı. Geç likidite penceresi faiz oranları da şu şekilde değişti. Bankalararası para piyasasında saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 10.25’den yüzde 15’e yükseltildi.

SIKI DURUŞ SÜRECEK

PPK toplantısı sonrası yapılan duyuruda, son dönemlerde iç ve dış piyasalarda risk algılamasını olumsuz etkileyen gelişmeler yaşandığı kaydedilerek, şunlar ifade edildi:

“Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Bu duruş altında enflasyonun 2015 yılının ortaları itibarıyla yüzde 5 düzeyine ulaşacağı öngörülmektedir.”

DOLAR ÖNCE DÜŞTÜ, SONRA 2.30’U GEÇTİ

Gece yarısı açıklanan karar sonrası, dolar 2.25’ten 2.16’ya kadar düşerken, euro 3 TL’nin altını gördü. Gün içinde ise dolar ve euroda kurumsal döviz alımlarının etkisiyle artış yaşandı. Dolar 2.31’i aşarken, euro da 3.16’ya kadar yükseldi. Dolar günü 2.24, Euro 3.06 TL seviyesinden kaparken, Borsa İstanbul yükselişle başladığı günde 18 ayın en düşüş seviyesi olan 60 bin 753’ü gördü. BIST 100 Endeksi günü yüzde 2.29 kayıpla 62 bin 89 puandan kapadı.

Şimşek: Büyüme yavaşlayacak

Merkez Bankası’nın faiz artırım kararını değerlendiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bankanın bağımsız olduğuna işaret ederek, “Burada önemli olan şey Merkez Bankası’nın kredibilitesi... Küresel ekonomide oldukça sıkıntılı günlerin yaşandığı bir dönemde Merkez Bankası bu işi iyi götürüyor. Prensip olarak Merkez Bankası’nın kararları hakkında yorum yapmıyorum. Ancak Merkez Bankası da herkes gibi ülkenin yararına kararlar alıyor” dedi.

Dışardan da içeriden de bakıldığında önemli olanın kurumların doğru kararları doğru zamanda vermesi olduğunu söyleyen Şimşek, “İnanıyorum ki bu kararla yatırımcıların kaygıları önemli ölçüde giderildi” dedi. Küresel piyasalarda son 10 yıllık trendin değiştiği yeni bir döneme girildiğini belirten Şimşek, Türkiye’de kredibilite sürdürülmezse, büyümenin ciddi anlamda ivme kaybedeceğini belirtti. Maliye Bakanı Şimşek, “Son dönemdeki siyasi gelişmeler, kurun değer kaybetmesi gibi gelişmelerin olduğu bir dönemde büyümeye dair riskler daha yüksek. Küresel ekonomik risklere yönelik doğru kararlar verirsek, daha iyi bir konumda olabiliriz” dedi. Şimşek, “Büyümeye ilişkin aşağı yönlü riskler var. Son dönemdeki siyasi gelişmeler, devam eden siyasi gerginlik ve parasal sıkılaştırma etkisiyle büyüme yavaşlayacak, açık konuşayım. Bu gelişmeler etkisiyle iç talep azalacak” dedi.

SANTRALLERE TALEP ÇOK

Bakan Şimşek, özelleştirme sürecinde herhangi bir sıkıntı olmadığını belirterek, “Termik santrallere çok ciddi talep var. Bizim gelir anlamında şu anda bir sıkıntımız yok” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)