E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye en kırılgan ülke---

Türkiye en kırılgan ülke

Türkiye en kırılgan ülke
21 Kasım 2013 - 12:08 borsaningundemi.com

Büyük bir cari işlemler açığı olan Türkiye, “en kırılgan” yükselen piyasalar arasında değerlendiriliyor

Financial Times, FED’in er ya da geç tahvil alım programını azaltacağını vurguladığı analizinde “Başlıca kaygı, en büyük ülkelerin mevcut sakin durumdan avantaj elde etmeye başarmamasıdır. En kırılganların arasında Türkiye, Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika var. Ancak büyük bir cari işlemler açığı olan herhangi bir ülke sınanacak” uyarısında bulundu.
Büyük bir cari işlemler açığı olan Türkiye, “en kırılgan” yükselen piyasalar arasında değerlendiriliyor. 
Ekonomi gazetesi Financial Times, “Yükselen piyasalar: Oynaklık kısmen fırsat, kısmen tuzak” başlığı ile yayımladığı analizinde 2013 yılının sonuna yaklaşılırken fon yöneticilerinin 2014 yılında yükselen piyasalarda neler olacağını değerlendirdiklerini kaydetti. 
Varlık yöneticilerinin çoğunun, ABD’nin merkez bankası FED’in en az bu yılın sonuna kadar mevcut 85 milyar dolar tutarında aylık tahvil alma programını sürdürmesini beklediklerini belirten FT, bunun ülkelere, döviz piyasasına müdahaleleri ve sermaye çıkışları ile boşalan merkez bankası rezervlerini yeniden doldurma şansını verdiği yorumunu yaptı. 
Ancak FED’in er ya da geç gevşetme programını azaltacağını vurgulayan gazete bunun sonucunda da gelişmekte olan ülkelerin borçlanmasını zorlaştıracağını belirtikten sonra şu görüşleri dile getirdi: 
“En büyük kaygı, en büyük ülkelerin mevcut sakin durumdan avantaj elde etmeye başarmamasıdır. En kırılganların arasında Türkiye, Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika var. Ancak büyük bir cari işlemler açığı olan herhangi bir ülke sınanacak.” 
Financial Times, FED’in gevşetme programını azaltmasının yükselen piyasalar için “teknik” bir tehlikenin oluşturduğunu belirterek, “Ancak kalkınmakta olan dünyanın zor bir 2014 ile karşı karşıya kalabilmesi için daha derin ve daha temel nedenleri de var. Ekonomik büyüme birkaç yıldan beri yavaşlıyor” dedi ve IMF’nin gelişmekte olan dünyanın büyüme tahminlerini yeniden düşürdüğünü anımsattı. 
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • osman21 Kasım 2013 15:31

    vatan topraklarini araplara satar cari acigimizi kapatiriz panik yapmayin artan paralarla bir kac gemicik ve biraz al kaide evlatlarina yardim bol bol kelle kesip ciyer yesinler diye

  • metin21 Kasım 2013 12:38

    EVET CARİ AÇIK OLMAZSA TABİKİ DAHA İYİ.İKTİDAR MALESEF BU KONUDA PALYADİF ÇÖZÜMLER PEŞİNDE YILARDIR DİZİ FİLM SETREDER GİBİ SEYREDİYOR.GERÇEK OLAN BİR ŞEY HER YILDA ÇAR AÇIĞI FİNANSE EDİYOR.İNGİLİZ UŞAĞI GAZETE BAŞKA TÜRLÜYAZIDA BEKLENEMZE ELBET.MİGROS 1 YIL ÖNCEKİ FİYATINA GELDİ YAP HABER ÇIKSIN ANÇAK BU HABERLERDEN ANLAR

  • BOŞ VERİN DIŞ RAPORLARI21 Kasım 2013 12:18

    NE KIRILGANI,CARİ AÇIK NİYE VERİLİR(ELBETTE BİR SINIRI OLMALIDIR)FİNANSE EDİLEBİLDİĞİNDEN TABİİ Kİ.PEKİ BZDEKİ CARİ AÇIĞIN FİNANSMANI NASIL.BÜYÜK KISMININ ÖZEL SEKTÖRÜN DIŞARDAKİ KENDİ DÖVİZ MEVDUATI KARŞILIĞI KREDİLER YANİ BACK TO BACK OLDUĞU BİLİNİYORSA YANİ KENDİ PARASINA KARŞI DIŞ KREDİ İSE FAZLA SORUN VAR MI DIR.BİLENLER BİLİYOR BOŞ VERİN DIŞ RAPORLARI.