E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Uluslararası Para Fonu (IMF)'nun Ekim 2022’de açıkladığı ve güncellenmiş verilerin yer aldığı Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, Türkiye 2021 ve 2022 yılında dünyanın 20. büyük ekonomisi konumunda. Rapora göre Türkiye 2024 yılında en büyük ekonomiler listesinde 19. sıraya yükselecek. Ancak Türkiye’nin hemen altında yer alan ülkelerin gayrisafi yurtiçi hasılaları (GSYH) Türkiye’ye çok yakın olduğundan sıralamalar yer değiştirebilir.
IMF’nin Dünya Ekonomik Görünüm raporu her sene nisan ile eylül ve ekim aylarında iki defa yayımlanıyor. İlk açıklanan değerler geçici verilere dayandığından yeni bilgilerin gelmesiyle veriseti de güncelleniyor. Nisan 2022’de açıklanan raporda, Türkiye 2021 yılında ülkelerin GSYH büyüklüğü bakımından dünyada 21. sıraya düşmüştü.
Ancak Ekim 2022’de açıklanan son raporda veriler güncellenince Türkiye 2021 yılı sıralamasında yeniden 20. sıraya yükseldi. Türkiye’nin 2021 yılında GSYH’si 817,5 milyar Amerikan doları oldu. Zirvede ise 22 trilyon 996 milyar dolar ile ABD yer alıyor.
Euronews'te yer alan habere göre, ABD’yi 17 trilyon 745 milyar dolar ile Çin takip ediyor. Avrupa ülkelerinden Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya ve Hollanda Türkiye’nin üzerinde yer alıyor. İsviçre ise 800 milyar dolar ile Türkiye’yi takip ediyor.
Öte yandan Dünya Bankası’nın verilerinde Türkiye’nin 2021 yılında GSYH’si 815 milyar dolar oldu. İran’ın verisi eksik olduğundan ve sıralamada yer almadığından Dünya Bankası listesinde Türkiye 19. sırada yer alıyor.
Dünyanın en büyük 20.ekonomisi olacak
IMF’nin Ekim 2022 hesaplamalarına göre Türkiye 2022 yılında 853 milyar dolar ile yine dünyanın en büyük 20. ekonomisi olacak. Hemen ardından ise 829 milyar dolar ile Tayvan ve 807 milyar Dolar ile İsviçre geliyor. Yılın son çeyreğindeki ekonomik veriler sıralamada etkili olacak. İlk iki sırada ise ABD ve Çin yerini koruyacak.
IMF’nin öngörüsüne göre Türkiye’nin GSYH’si 2023’te 942 milyar dolara yükselecek. Türkiye bu değer ile 20. sırada kalmaya devam edecek. Türkiye büyüyen GSYH’si ile üst sıralardaki ülkelerle arasındaki farkı da kapatacak.
Öte yandan Türkiye’nin önceki verilerde en büyük ekonomiler sıralamasında 21. sıraya gerilemesi Türkiye’nin G-20’den düştüğü ve G-20’den çıkarılacağı yorumlarını beraberinde getirmişti.
Türkiye hiçbir zaman G-20’den düşmedi. “20’ler Grubu” olarak adlandırılan G-20 için tek kriter ekonomi değil ve dünyanın en büyük 20 ekonomisinden oluşmuyor. Dünyanın en büyük 20 ekonomisinde olan ülkelerin hepsi G-20 üyesi değil.
IMF Başkanı'ndan küresel ticaret uyarısı
IMF Başkanı Georgieva'dan enflasyon uyarısı
IMF'den Türkiye'ye 'faiz artışı' tavsiyesi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ha İMF den borç aldık ha Suudi Arabistan' dan..Sürekli dış güçlere muhtacız...Racon kesmekle olmuyor bu işler..
İmf den ucuza borçlanmak bizi bozar
40 50 yil önce 17. siradaydi, Kibris fetih ten dolayi dis gucler var gucuyle saldiriyordu, bunu birkere siyasette agizlarina almadilar
Durum vahim seçimden önce toparlanma için küskünler ve hainler ve darbecilerle el ele .Bizim bildiğimiz kişi bunlar olamaz diyorum.
Sisi den sonra suudileri de yaladilar Aferin
PKK ile pazarlık yapanlar belli.
Sen pkk mı yalıyorsun?
20 tane ülke sayın,
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:33)