E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dolar/TL, Ağustos başında test edilen 18 seviyesinin hemen altında dar banttaki seyrini sürdürürken iç piyasada bugün Hazine ihalesi ile bütçe verileri takip edilecek.
Dolar/TL, bu sabah 17.96 seviyesinde işlem görüyor. Bu seviyeye göre TL'nin dolar karşısında yılbaşından beri kaybı yüzde 26.6 oldu. Euro/TL ise 18.39 civarında alıcı buluyor.
Geçen haftayı 1800 dolarda kapatan ons altın haftanın ilk işlem gününe 1.792 dolardan başladı.
Altının gram tarafında da düşüş yaşandı. Gram altın, 1032 liradan işlem görüyor. Gram altın geçen haftayı 1.040 liranın üzerinde tamamlamıştı.
Brent petrol ise yüzde 1'in üzerinde düşüşle 97 dolara kadar geriledi.
TAKİP EDİLECEK VERİLER
İç piyasada gündemde bu hafta Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı öne çıkarken dış piyasalarda ise küresel risk iştahı ve petrol fiyatları takip edilecek ana gündem maddeleri arasında yerini koruyor.
Tarım Kredi Kooperatif marketlerinde bugün başlayacak 30'dan fazla temel tüketim maddesinde indirimli fiyat uygulamasının enflasyona etkisi de takip edilen maddeler arasında.
Çin borçlanma faizini düşürdü
Diğer yandan küresel piyasalarda AB ve Çin başta olmak üzere global resesyon endişeleri de önemini koruyor.
Ekonomik veriler Çin'de imalat ve perakende sektörlerinde korona virüs tedbirleri nedeniyle temmuzda beklenmedik şekilde yavaşlama kaydedildiğini gösterirken Çin kredi talebini canlandırmak için borçlanma faizini düşürerek yatırımcıları şaşırttı.
Türkiye'nin CDS'inde düşüş sürüyor
Dünya'da yer alan habere göre, uluslararası piyasalardan borçlanma maliyetinin de bir göstergesi olan Türkiye'nin beş yıllık dış borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyeti (CDS) temmuz sonunda 880 baz puanın üzerine çıkarak tarihi zirveye yaklaşmasının ardından başlayan düşüşünü sürdürdü. Türkiye'nin beş yıllık CDS'i geçen haftayı 647/659 baz puandan tamamladı. Gelişmekte olan ülkeler genelinde 27 Temmuz'dan CDS'lerde keskin düşüşler görülürken, Türkiye'de düşüş 230 baz puanı aşarak benzerlerini aştı.
Geçtiğimiz haftanın özeti
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu bir kademe indirerek B2'den B3'e düşürdü. Böylece Türkiye'nin notu yatırım yapılabilir seviyenin 6 kademe altına inmiş oldu.
Döviz rezervleri son iki haftada belirgin artış kaydetti. TCMB'nin net rezervleri son iki hafta 5.1 milyar dolar artışla KKM'nin devreye girdiği Şubat ayından bu yana en güçlü artışı kaydetti. Diğer taraftan kurumların döviz mevduatı da son iki haftada 5 milyar doların üzerinde artış kaydetti.
Geçen yıl 50.7 milyar dolar olan Türkiye'nin enerji ithalatının bu yılın tamamında neredeyse iki katına çıkarak 100 milyar dolara ulaşacağı öngörüldü. Bu yılın sadece ilk yedi ayında yapılan enerji ithalatı ise yaklaşık 56 milyar dolar seviyesinde.
Fed'in agresif faiz artırım baskısı kısmi de olsa azaldı
Piyasalar yeni haftada temkinli
Yoğun haftaya zayıf veri gündemiyle başlıyoruz
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
hahaha, şaka habermi bu ?cds 880 pozitif zart zurt :D dolar 20 çıkmış sonra 18 e düşmüş ohh ohh cem dans mantığı :D 18 de çok... 880 de çok yani..Türkiye gibi bir dekonomiye 880 ne yahu ? rüyamda görsem inanmam... Bu akdar mı kabilyetsizler var... Sonra yabancı neden glemiyor, herşeyimiz pozitif diyorlar ..saçmalık.
Müthiş gelişiyoruz.Savaşan ülkelerden gelen tahıla seviniyoruz.Havaya girip öncü oluyoruz.Simit ve poğaca 11 lira.yeni ve uçan Türkiyeyiz.
Çok büyük gelişme:)
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:40)