E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen yıla ilişkin 4. çeyrek dönemsel gayrisafi yurt içi hasılasını açıkladı.
Türkiye ekonomisi 2017 yılının 4'üncü çeyreğinde yüzde 7.3, 2017 yılında ise yüzde 7.4 oranında büyüme kaydetti.
Türkiye ekonomisi 2017 yılında birinci çeyrekte yüzde 5,3, ikinci çeyrekte yüzde 5,4 ve üçüncü çeyrekte yüzde 11,1 büyümüştü.
2017 yılında kişi başına GSYH cari fiyatlarla 38 660 TL, ABD doları cinsinden 10.597 dolar olarak hesaplandı.
Hanehalkı nihai tüketim harcamaları 2017 yılında yüzde 6,1 arttı.
Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2017 yılı dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,4 arttı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,8 arttı.
İşgücü ödemeleri 2017 yılında %12,9 artarken, net işletme artığı/karma gelir yüzde 26,2 arttı.
Üretim yöntemine göre dört dönem toplamıyla elde edilen yıllık GSYH, zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2017 yılında bir önceki yıla göre %7,4 arttı.
GSYH 2017 yılı dördüncü çeyreğinde yüzde 7,3 arttı
Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2017 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100) %7,3 arttı. Cari fiyatlarla GSYH ise
%19 artarak 889 milyar 231 milyon TL oldu.
2017 yılının ilk çeyrek büyümesi yüzde 5,3'ten yüzde 5,4'e 3.çeyrek büyümesi yüzde 11,1'den 11,3'e revize edilirken, 2.çeyrek büyümesi yüzde 5,4 olarak kaldı.
Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde 2017 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak tarım sektörü toplam katma değeri
%6, sanayi sektörü %8,8 ve inşaat sektörü %5,8 arttı. Hizmetler sektörünün katma değeri ise %9 arttı.
Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2017 yılı dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %7,4 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %1,8 arttı.
Hanehalkı nihai tüketim harcamaları 2017 yılında %6,1 arttı
Yerleşik hanehalklarının ve hanehalkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, 2017 yılında bir önceki yıl zincirlemiş hacim endeksine göre %6,1 arttı. Hanehalkı tüketim harcamalarının GSYH içindeki payı %59,1 oldu. 2017 yılında devletin nihai tüketim harcamalarının GSYH içindeki payı %14,5 olurken, sabit sermaye oluşumunun payı %29,8 oldu. Bir önceki yıl zincirlenmiş hacim endeksine göre, devletin nihai tüketim harcamaları %5, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise %7,3 artış gösterdi.
Hanehalkı nihai tüketim harcamaları 2017 yılı dördüncü çeyreğinde %6,6 arttı
Yerleşik hanehalklarının ve HHKOK'ların toplam nihai tüketim harcamaları, 2017 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak %6,6 artarken
devletin nihai tüketim harcamaları %7,4, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise %6 arttı.
2017 yılında mal ve hizmet ihracatı %12, ithalatı %10,3 arttı
2017 yılında bir önceki yıl zincirlenmiş hacim endeksine göre mal ve hizmet ihracatı %12, ithalatı %10,3 arttı. Mal ve hizmet ihracatı, 2017 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak %9,3, ithalatı ise %22,7 arttı.
İşgücü ödemeleri 2017 yılında % 12,9 arttı
İşgücü ödemeleri 2017 yılında %12,9 artarken, net işletme artığı/karma gelir %26,2 arttı.
İşgücü ödemeleri 2017 yılı dördüncü çeyreğinde %15,6 arttı
İşgücü ödemeleri, 2017 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %15,6, net işletme artığı/karma gelir %23,1 arttı.
İşgücü ödemelerinin gayrisafi katma değer içerisindeki payı %31,5 oldu
İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla gayrisafi katma değer içerisindeki payı geçen yılın aynı çeyreğinde %32,8 iken bu oran 2017 yılının dördüncü çeyreğinde %31,5 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise %51,8'den %53'e yükseldi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Belkide incelerek boyumuz uzuyo
ülkede enflasyon %12. büyüyen şey sadece fiyatlar. önceden boğaziçi köprüsünden günde 3 TL'den 30.000 araç geçiyordu hasılat 90.000di. 3 yıl içinde geçiş ücreti 7 tl oldu araç sayısı aynı, hasılat 210.000 oldu. Şimdi diyorlarki ülke ekonomisi 3 yılda %133 büyüdü. buna anca kadir inanır
bence borcumuz büyüyor. zenginler daha zengin oluyorken halk günden güne fakirleşiyor.
büyüme rakamının geldiği güne bakın tam 115 kırıldıktan bir gün sonra geldi. 114 bin de hisse alınmaz yani mal köstürüyorlar.
Hem büyüyoriz hem fakirlesiyoruz çok güzel yalanlardan dolanlardan bıktık ya başka söz yokmu köpru yol hastane üçüde rezalet soyuluyoruz
Öyle büyüyoruz ki içimizdeki çok akıllılar paraları dombiliye kaptırıyor paralar bitcoin olup uruguaya uçuyor da biz yine büyüyoruz müjganda hala ağlıyor mu bilmem
Sarımsaktan et e kadar her türlü tarım ürününü ithal ediyoruz, dolar dört TL yi geçti işsizlik ve enflasyon aldı başını gidiyor.... ama biz büyümüşüz. alay mı ediliyor yoksa şaka mı yapılıyor.
Tüketimi pofppflayarak gelen bir büyüme. Ne işsizliğe faydası var , nede ekonomiye. Madem rekor büyüdük dolar nasıl 4 liraya geliyor hikaye
demek ki neymiş çalışıyoruz teröre rağmen abd ye rağmen içimizde ki yamuklara rağmen büyüyyoruz daha fazla zeginleşeceğiz Rahmetli Özal şimdi yaşasa her eve neler giriyor mutlu olurdu İnşallahbu hükümet emeklilerinide ihya edecek
Soyleyin yavas buyusun, saci basi dagilmasin...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:09)