E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünyanın önde gelen ekonomik denetim ve yönetim hizmetleri kuruluşlarından PriceWaterhouseCoopers (PwC) tarafından 158 ülkede yapılan “World 2050” adlı ekonomik öngörüler araştırması çarpıcı veriler ortaya koyuyor. Buna göre Çin, en geç 2030 yılında ABD'yi geride bırakarak dünyanın en büyük ekonomisi haline gelecek.
Halihazırda bu unvanı elinde bulunduran ABD'nin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) 15 trilyon dolar civarında. 2030 yılında bu değerin 23 trilyon seviyesine çıkması bekleniyor. Ancak halen 11 trilyonluk GSYH ile dünyanın ikinci büyük ekonomisi durumundaki Çin'in, 2030'a kadar bu değeri yaklaşık üçe katlayarak 30 trilyon dolar seviyesine ulaşması ve ABD'yi geride bırakması bekleniyor. 2050 yılında ise Çin, 53 trilyonluk GSHY ile ABD'ye yaklaşık 15 trilyon Dolar fark atacak.
Şu anda dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olan Hindistan'ın ise bu konumunu önümüzdeki 40 yıllık dönemde muhafaza etmesi bekleniyor. Buna göre Hindistan, 2050 yılında ABD ile arasındaki farkı 3 trilyona kadar düşürerek 34 trilyon dolarak ulaşacak.
ALMANYA DÜŞÜŞTE, BREZİLYA YÜKSELİŞTE
Araştırmada dikkat çeken bir başka nokta ise günümüzün güçlü ekonomilerinin gelecek yıllarda düşüşe geçecek olması. Yaklaşık 4.3 trilyon dolarlık GSYH ile dördüncü sırada yer alan Japonya'nın, 2050 yılında yerini Brezilya'ya bırakması bekleniyor. Güney Amerika'nın yükselen yıldızının 8,8 trilyona ulaşacağı tahmin ediliyor.
PwC'nin araştırmasına göre en keskin düşüşlerden birini de Almanya yaşayacak. 3.2 trilyonluk GSYH değeri ile halen 5'inci sırada bulunan Almanya, 2030'da 7'nci, 2050 yılında ise 5.8 trilyonla 9'uncu sıraya kadar gerileyecek. 2050'de ilk ondaki ikinci Avrupa ülkesi ise 5.7 trilyon dolar GSHY ile Fransa olacak.
TÜRKİYE'NİN YÜKSELİŞİ SÜRECEK
PwC'nin Türkiye ile ilgili öngörülerinde pozitif bir trend söz konusu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2011 yılında 772 milyar dolarlık GSYH değeriyle OECD ülkeleri arasında 16'ncı sırada yer alan ve yüzde 8.5’luk büyüme oranıyla Çin'in ardından ikinci sırada bulunan Türkiye, 2030 yılında dünyanın en büyük 12'nci ekonomisi haline gelecek.
Araştırmaya göre önümüzdeki 17 yıl içinde 2.7 trilyon dolarlık GSYH değerine ulaşması beklenen Türkiye'nin, 2050 yılında ise 5 trilyon dolar barajını aşacağı tahmin ediliyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ohaaa... 2010 yok 2020 yok 2032 yok 2040 yok ..... 2050 yuh beya, direket mezar taşı goruldu bize :D bu 5 sene sonrada 2060 olur ? yok yaa saçma...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:18)