E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Paneli çelik davasında Türkiye'yi haklı buldu. Çelik önlemleriyle ilgili olarak Avrupa Birliği'ne karşı Dünya Ticaret Örgütü'nde açılan dava Türkiye lehine sonuçlandı. Bu kararla binlerce çelik ihracatçısı da kayıplarını telafi edebilecek. Sabah'tan Hazal Ateşin haberine göre Ticaret Bakanlığı, kararın Türkiye'nin başarısı olduğunu belirtti. Avrupa Birliği'nce 2018'de belirli çelik ürünlerine uygulanan koruma önlemine karşı Türkiye kararlı bir mücadele yürüttü. Türkiye'nin DTÖ'de başlattığı davada kurulan panel, Türkiye'nin tezlerini destekledi ve bu önlemlerin uluslararası ticaret kurallarına aykırı olduğuna hükmetti. DTÖ üyeleriyle 29 Nisan'da paylaşılan panel raporunda Avrupa Birliği'nin bu önlemleri Korunma Önlemleri Anlaşması'na uyumlu hale getirmesi gerektiğine karar verdi. Ticaret Bakanlığı'nın konuya ilişkin açıklamasında, "Türkiye, korumacı ve uluslararası kurallara aykırı uygulamaların arttığı bir dönemde kurucu üyesi olduğu DTÖ'nün mekanizmaları içinde kalarak haklılığını ortaya koydu ve bir içtihat oluşmasına katkıda bulundu. Dava sonucu ülkemiz açısından bir başarıdır" denildi.
AB tarafından itiraz görmeyen ve temyiz edilmeyen panel raporu önümüzdeki günlerde DTÖ'de Anlaşmazlıkların Halli Organı'nda kabul edilecek. Kabul edilen rapor, AB açısından kesin ve bağlayıcı olacak. Bu önlemden etkilenen başta Türkiye olmak üzere birçok çelik ihracatçısı ülke kararın eksiksiz uygulanması ile AB pazarındaki kayıplarını telafi etmeye başlayabilecek.
Bundan sonraki aşamada, panel kararının eksiksiz uygulanması yönünde DTÖ nezdinde ve AB ile ikili ilişkilerimiz çerçevesinde gerekli takip yapılacak. Kararın AB'nin önlemlerini gözden geçireceği temmuz ayından önce çıkmış olması da bu anlamda önemli. AB'nin bu karar sonrasında mevcut önlemlerini uyumlaştırması gerekiyor.Türkiye Çelik Üretcleri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, konuyla ilgili olarak "DTÖ'nün kararı, AB'nin konruma tedbiri uygulamasının haksız vu hukuksuz olduğnu net bir şekilde gösterdi" değerlendirmesini yaptı
Madencilik sektörü ihracat rekoru kırdı
Çelik sektörü geçen yıl ihracatını değer bazında yüzde 77.4 artışla 22.4 milyar dolara yükseltti. Madencilik sektörü, 2021'de tüm zamanların rekorunu kırarak 5.93 milyar dolarlık ihracatla yılı tamamladı. Demir ve demir dışı metaller sektörü 2021'de beklentisini aşarak 12.4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Madencilik sektörünün ilk 4 aylık ihracatı 2,23 milyar dolar
Arçelik'te bilanço sonrası kurum beklentileri
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Çelik sektöründe.kayum var hep zarar.planli
Ereğli uçar artık.
Celik ihracat rekoru kırar Borusan meninsman çelik değil iki yıldır hep aşağı yatırımcıya zarar ettirir anlaşılmaz bir durum güya sağlam güçlü şirket her şey ikiye üçe katlamış boru milleti mahvetti
her şeyde rekor deniyor neden 100 de 300 yakın zamlar durmuyor.
İhracat, kısa vadede fiyatı yükseltir. Uzun vadede ise sağlıklı bir sektör oluşmasına, sektörün daha fazla yatırım alarak rekabet ortamının oluşmasına zemin hazırlaması ve kar marjının düşmesine karşılık sürümün artmasını sağladığı için de fiyatları düşürür. İhracatın tıkanması ise kısa vadede fiyatı düşürür ama uzun vadede sektör sağlığını bozar, sektöre gelen yatırımları azaltır ve sürüm azaldığı için kar marjları yükselir ve fiyatlar artar. Örnek: Irak'a yumurta ihraç eden yumurta sektörü uygun fiyatlarla içeriye de mal yetiştirebiliyordu. Irak'ın yumurta ithalatını yasaklaması sonucunda Türkiye'de kısa vadede yumurta ve tavuk eti fiyatları aşırı derecede düşmüştü. Neredeyse bedava idi. Bugün ise fiyatlar uçmuş vaziyette.
Yüksek zekalı bir yorum....indirim mı bekliyorsun ? AB'ye ihracatın kolaylaşması haberini okurken.... beklemeye devam et....
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:22)