E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2. çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, 2017 yılında, yatırımlar ve ihracattaki güçlü performansın etkisiyle G-20 ülkelerinin tamamından daha hızlı büyüyen Türkiye ekonomisinin, 2018 yılına da güçlü bir giriş yaptığını belirterek, "Yılın 2. çeyreğinde de ekonomimiz dinamizmini istatistiklere yansıtmıştır." dedi.
Pekcan, değerlendirmesinde şunları söyledi:
"Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün açıkladığı verilere göre, Türkiye ekonomisi 2018 yılının ikinci çeyreğinde %5,2 oranında büyümüştür.
2017 yılında, yatırımlar ve ihracattaki güçlü performansın etkisiyle G-20 ülkelerinin tamamından daha hızlı büyüyen Türkiye ekonomisi, 2018 yılına da güçlü bir giriş yapmıştır. Yılın 2. çeyreğinde de ekonomimiz dinamizmini istatistiklere yansıtmıştır.2018 yılının ikinci çeyreğinde görülen %5,2’lik büyümeyi, ikinci çeyrekte Euro Bölgesinin %2,2, AB ekonomisinin yine %2,2, ABD’nin %4,2, Çin’in % 6,7’lik büyümesi olduğunu dikkate alarak değerlendirmekte fayda vardır.
Türkiye bu dönemde, dünya ekonomisinin %85’ini oluşturan G20 içerisinde verisi açıklanan ülkelerden %8,2 büyüyen Hindistan’dan, %6,7 büyüyen Çin’den ve % 5,3 büyüyen Endonezya’dan sonra en hızlı
büyüyen ülke olmuştur.
Türkiye ikinci çeyrekte sergilediği performansla, gelişmiş ülkelerden ve gelişmekte olan ülkelerden pozitif yönde ayrışmış ve son 10 yılda olduğu gibi Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu bir
kez daha kanıtlamıştır.
İhracat büyümeye katkı sağladı
2018 yılının ikinci çeyreğindeki %5,2’lik büyümeye “net ihracatın” katkısı 0,96 puan düzeyinde olmuştur. 2018 yılında hedefimiz, ihracatta tarihi zirveye ulaşarak yılın 2. yarısında da büyümeyi ve
istihdamı desteklemektir.
Büyüme performansının en önemli yansımalarından birisini de istihdam düzeyinde görüyoruz. 2018 yılı Mayıs ayı itibarıyla Türkiye ekonomisi son bir yılda 650 bin kişiye ek istihdam sağlamıştır.Türkiye, yüksek gelirli ülkeler sınıfına ancak ve ancak teknolojiye yatırımlarla ve ihracatla ulaşabilir. Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin küresel piyasalardaki rekabet gücünü artırmak üzere özellikle bu iki alana odaklanacağız.Türkiye, son 10 yılda Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesidir ve
bundan sonraki on yıllarda da bu performansını devam ettirerek, bölgesinde yatırımcıların en fazla kazandığı, en verimli ve karlı üretim gerçekleştirdiği ülke olacaktır.
Ekonomiyi desteklemek için hayata geçirdiğimiz uygulamalar Sayın Cumhurbaşkanımızca açıklanan 100 Günlük Eylem Planı icraatlarının ekonomiye olumlu katkısı, yatırıma, üretime, istihdama ve ihracata yönelik teşvikler ve reel sektörün finansmana erişiminin kolaylaştırılması, başarımızın devamındaki en büyük faktörler olacaktır."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
sevsinler senin büyümeni, dolar bir senede % 80 değer kazanmış, yani % 80 fakirleşmişiz, kim nasıl büyümüş? bu büyüme olsa olsa yandaş ekonomisi olabilir... utanmadan yalan söylüyorsunuz,
%40 fakirleştik. devalüasyon oldu bu kadın neden bahsediyor ?
YA BU NE ANLAYIŞ NASIL KASILMA SEN ÖNCE SÜ MILLETE YAPILAN YÜZDE 50 60 70 FIAT ARTISLARIYLA ILGILEN G 20 SENIN KARNINI DOYURMAZ ATIP DURUYORSUN IÇ PIYASYA BAK MILLETIN ANASINI AĞLATTINIZ
pazardan bizim eve giren sebze meyvelerin fiyatları tam tersini söylüyor. büyüme demek ki bu ülkede belirli bir kesime fayda sağlamış.
ülke borç batağında ,milletin alım gücü düşmüş ,issizlik ve pahalılık almış başını. Yersen
büyüme hesabını kendi cebinize göre yapıyorsunuz her halde :))) :D
yemişim g20 yi dunyada şuan guney afrika ve arjantin kumesiyle özdeşleşmişiz. yabancı ekonomi haberler böyle bakıyor. hanımefendi çıkmış lak lak lak da luk lukluk ne anlatıyorsun sen abla deyerek soruyoruz sana hanımefendi. Kahvede bile gülüyorlar bu yazını okuyunca. Tamam okul mokul kapmadı ama biz çoktan eski unılerden mezun olduk, imamhatipli yok aramızda ..özetle dediklerinin manasını çok iyi anlıyoruz :D saçmaa
süleyman demirel zamanında %8 büyüme oluyordu ama enflasyondan alım gücü düşüktü. zenginler daha zengin oluyordu, aile fotoğrafındaki kodamanlar yiyordu kaymağı. şimdi de aynı düzene dönüldü
pacayı erken sıvamayın. iç talep dustugunde ne yapacagız bakanım
Bu büyüme nelere maloldu peki sn Bakan? Yüzde 70 devalüasyon, yüzde 18 enflasyon, yüzde 25 iki yıllık tahvil faizi var. Populizm yapmayı bırakın lütfen.
büyüme tamamen göz boyama ülke krize giderken borsada mal çıkmak için yapılan yalan dolan işler.
hangi büyüme yaa, 3 ay önce 30TL ye aldığım pirinçi dün 65TL ye aldım yemin ederim.
Türkiye nasıl büyüyor ben anlamadım. 4 sene önce memur olduğumda aldığı m maaş 1300 dolardı. şimdi 750 dolar alıyorum. böylemi büyüyoruz?
2'nci yarıyıl büyümesi ya da küçülmesini gördükten göre 2018 yılı değerlendirmesi yapılmalı.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:36)