E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
New York'ta düzenlenen Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Amerika Üyeleri Toplantısı'na katılan DEİK Başkanı Ömer Vardan, dünyanın her tarafına yayılmış birçok Türk yatırımcı olduğuna işaret ederek, Afrika'nın ücra köşelerinde 9 bin kişiyi çalıştıran, Asya'nın kuzeyindeki steplerinde milyarlarca dolarlık yatırım yapan ve fabrikalar kurmuş Türk yatırımcılar bulunduğunu anlattı.
Vardan, DEİK'in 1986'da Türk iş adamlarının yurt dışına çıkması için kurulduğunu anımsatarak, "Bugün toplam 133 iş konseyimiz var. İş konseylerimiz vasıtasıyla temasta olduğumuz ülkeler ve ilgilendiğimiz sektörler bazında ticaret hacmimizin ve yatırımımızın artmasını istiyoruz ve ticaretin genel anlamda artmasına çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'de ilk defa yapılan ve Türk girişimcilerin çeşitli ülkelerde yatırım yapmasında faydalı olacak yurt dışı yatırım endeksine dikkati çeken Vardan, Türkiye'nin yurt dışında yatırım yapması gereken gelişmiş ülkeler içinde ilk sırada ABD'nin, ikinci sırada da Çin'in geldiğini belirtti.
Vardan, şunları dile getirdi:
"Nasıl Ekonomi Bakanlığı, Türkiye'nin dış ilişkilerinde kamu tarafını teşkil ediyorsa, biz de özel sektör tarafını temsil ediyoruz. Son 1,5 yılda üye sayımız yüzde 50'nin üzerinde arttı. Asıl amacımız Türk diasporası ve sesimizi duyurmak."
"Türkiye'nin dünya ekonomisiyle daha çok entegre olmasını istiyoruz"
Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel de, "Türkiye'nin dünya ekonomisiyle daha çok entegre olması, insanlarımızın refahını ve gelir seviyesini artırmak en temel gayemiz. Bu gayeyi gerçekleştirirken de en önemli çalışma ve çözüm ortağımız iş alemi." diye konuştu.
Şenel, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), çeşitli sivil toplum kuruluşları ve özellikle Dış Ekonomik İlişkiler Kuruluna (DEİK) işaret ederek, iş aleminin oluşturduğu organizasyonların önemini vurguladı.
DEİK'in, TBMM'de çıkarılan kanunla Ekonomi Bakanlığıyla ilişkilendirildiğini hatırlatan Şenel, yeni oluşan yapıyla kurulun geniş bir organizasyon halini aldığını ifade etti.
Şenel, uluslararası alandaki birçok ekonomik soruna rağmen Türkiye ekonomisinin en az seviyede etkilendiğine dikkati çekerek, geçen yıl bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 1,2 seviyesinde, toplam borç yükünün gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının da yüzde 33 seviyesinde gerçekleştiğini vurguladı.
Şenel, yaklaşık 25 çeyrek boyunca düzenli büyüyen ekonomiye sahip Türkiye'nin, geçen yıl iki önemli genel seçimi geride bırakmasına rağmen, yüzde 4'lük büyüme başarısı elde ettiğine dikkati çekti.
Bu başarının, AB, Çin ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinin ciddi sarsıntılar geçirdiği dönemde yakalandığını dile getiren Şenel, "Türkiye'nin yönetimi ve iş aleminin gayreti, disiplini, özverisi ve çabası sayesinde bu başarı sağlandı. İhracatımız miktar bazında yüzde 2 civarında arttı." ifadelerini kullandı.
Geçen yıl Türkiye'nin ilk defa gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 1'ini Ar-Ge'ye harcadığını anımsatan Şenel, bu oranın yüzde 3'e ulaşmasının hedeflendiğini kaydetti.
Şenel, "Bugün gelişmiş ülkeler, yüzde 3'ün üzerinde Ar-Ge harcaması yapıyor. Bizim en önemli avantajımız ve sahip olduğumuz en önemli servetimiz beşeri sermayemiz, genç insanımız, eğitimli nüfusumuz." görüşünü paylaştı.
DTİK Amerika Bölge Başkanı Er: 6 milyon Türk yurt dışında yaşıyor
Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Amerika Bölge Başkanı Ömer Er de şu anda yurt dışında yaşayan yaklaşık 6 milyon Türk'ün 4,5 milyonunun Batı Avrupa'da, geri kalan 1,5 milyonunun da Amerika, Asya ve Avustralya coğrafyalarında bulunduğunu söyledi.
Şu anda diaspora olarak Türkiye'nin dünyada 10'uncu sırada bulunduğunu belirten Er, hedefin 3'üncü sıra olduğunu anlattı.
Er, "Bunun için yurt dışında yaşayan iş adamlarımız, sanatçılarımız ve sporcularımızın daha başarılı hale gelebilmesini ve sivil toplum kuruluşlarımızın daha aktif faaliyet gösterebilmeleri gibi noktalarda daha ileriye gitmemiz gerekiyor. Bunu yapabilmek için de eş güdüm içinde çalışmamız gerektiğini biliyoruz." şeklinde konuştu.
ABD'nin çeşitli kentlerinden gelen Türk yatırımcıların farklı sektörlerde karşılaştıkları sorunları dile getirdikleri DTİK Amerika Üyeleri Toplantısı'nda, Türkiye'nin New York Başkonsolosu Ertan Yalçın da ABD'deki Türklerle her sektörde bir araya geldiklerini kaydederek, bu tür girişimlerin daha çok yapılacağına inandığını vurguladı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
bu ülkede dava partisi diye bır yapılaşma olamaz.bu ülkenin mahkemeleri savcısı avukatı polisi vs vs var sende kim oluyonda dava partısı sacmalığı ile ülkede bölüçülük vs vs yapıyon
günümüz baz alındığında başkanlık sisteminden sör edipde yorumlar ve eleştiriler yapanları aslıkda başkanlık sitemini baz alıp siyasi karapropaganda yaptıklarını anlarsınız.hepsi aynı tas aynı hamam.bu ülkenin milli değerlerini kend,ne amaç edinmiş sahtekarlar
BUNLAR GELMİŞ GEÇMİŞ EN ÇAHİL EKONOMİ VE SİYASİ YÖNETİM.AKLI GEÇ ÇALIŞAN PROVAKATİF ÇAHİLLER
BİR ÜLKEDEYABANCI SEMAYENİN AĞIRLIĞI VE KREDİLERE OLAN BORÇ YÜKÜ VE GELİR DAĞILIMININ TABANA YAYILMAMIŞ OLMASI BAZ ALINDIĞINDA BAŞKANLIK SİSTEMİNE HAYIR.......
AKILLI ADAM.BAŞKANLIK SİSTEMİNE GİDEN EKONOMİK AÇILIMI ANLAMIŞ.....AKP NİN BAŞKANLIK SİSTEMİ SACMA.EKONOMİ YAPILAŞMA BAŞKANLIK SİSTEMİNİ KARŞILAMIYOR..SİYASETİN ZENGİNLİĞİ VE SÖMÜRÜSÜNE HAYIR
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:20)