E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünya ticaretinin yüzde 17'sine hakim olan BRICS ülkeleri arasına Türkiye'nin de katılması gündemde.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu bağlamda önemli görüşmelerde bulundu.
Milliyet yazarı Zeynep Aktaş konuyu köşesine taşıdı.
İşte o yazı:
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özel davetli olduğu BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) Zirvesi’nde Türkiye’nin bu ittifaka katılarak artık zirvenin isminin BRICS-T olarak değiştirilmesi yönünde beklentiler yüksek...
/* */
Küresel piyasalarda ticaret savaşları yaşanırken gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı yaşanıyor. Sıcak para hareketlerine karşı kırılganlığı yüksek olan Türkiye, yeni para girişi için atağa geçti.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak G-20 zirvesindeki girişimleri ve Türkiye’de gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından şimdi de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile birlikte BRICS zirvesinde. Ekonomi yönetimi BRICS ülkelerinin sermayesinin yönünü Türkiye’ye çekmeye çalışıyor.
Küresel piyasalarda ticaret savaşları ve sermaye hareketleri etkisini hissettiriyor. Fed’in faiz artış süreci en fazla gelişmekte olan ülke piyasalarını etkiliyor.
100 kişilik ekip gitti
Gelişmekte olan ülkelerden yaşanan para çıkışının sürme ihtimali riskleri artırırken yeni ekonomi yönetimi de atakta. G-20 zirvesinde Güney Kore, Çin, Brezilya, Endonezya maliye bakanlarıyla görüşen Bakan Berat Albayrak, Türkiye’deki görüşmelerinin hemen ertesinde şimdi de Cumhurbaşkanı ile birlikte yaklaşık 100 kişilik ekiple birlikte BRICS zirvesi için Güney Afrika’nın Johannesburg şehrine gitti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da ülkenin önde gelen iş adamları ile bir araya gelecek. Peki, bu ziyaret ve girişimler sermayenin yönünü Türkiye’ye çevirmesine imkân verebilecek mi? Bu noktada zirveden çıkacak sonuçlar ve katılımcıların işbirlikleri önemli olacak.
Kaynak girişi olabilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı” sıfatıyla özel davetli olduğu 10. BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) Zirvesi’nde Türkiye’nin bu ittifaka katılarak artık zirvenin isminin BRICS-T olarak değiştirilmesi yönündeki beklentiler yüksek.
BRICS ülkeleri, dünya nüfusunun yüzde 40’tan, küresel ekonominin ise yüzde 20’den fazlasını oluşturuyor. Dünya ticaretinde yüzde 17’lik paya sahip BRICS ülkeleri, dünyada sanayi ürünlerinin üçe birini, tarım ürünlerinin ise yarısını üretiyor.
Batının tek kutuplu dünya görüşüne karşı bir birliktelik olarak görülen BRICS yeni bir açılımın kaynağı olarak değerlendiriliyor.
BRICS ülkeleri arasında her ülkenin ihracatını kendi parası cinsinden yapması, böylece dolara olan bağımlılığın azaltılması hedefleniyor. Küresel ticaret savaşlarının gündemde olduğu bir ortamda BRICS-T Türkiye için bir açılım yaratabilir. Böyle bir işbirliğinden Türkiye’nin kazançları üzerinde durulurken Türkiye’ye yeni kaynak girişinin önü açılabileceğine vurgu yapılıyor. Gerçekleşen zirveden önemli ekonomik kararlar çıkması bekleniyor.
100 günlük eylem planı yakında...
Yakın zamanda ekonomide 100 günlük eylem planının tüm detaylarını öğreneceğiz. İşte bu süreçte, yatırımcıların yol haritalarını çizerken fiyat hareketlerindeki sert dalgalanmalarının etkisinde kalmadan değere odaklanmaları önemli.
Kurun zirve seviyesinden dolar almaya çalışmak, zaten tarihi dip seviyelerde olan borsadan hisse senedi satmak yatırımcılara ciddi zararlar verebilir.
Reel olarak 2003 seviyesine gerileyen Türk lirası yatırım fırsatı yaratıyor. Öte yandan borsada doğrusu, düşüşlerde hissenin toplanmasıdır. Değerleme oranları düşük olan güçlü hisseler getiri fırsatı yaratacaktır.
Yatırım kararlarında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “Türkiye hiç bu kadar ucuz olmayacak” sözlerini yatırımcıların karar aşamasında unutmamasında fayda var.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ya biz inanıyoruz da neden hala hareket yok büyük zarar gördüm hemde çok büyük (6) (6) (6)
Bence brics birliğine katılmak güzel fikir. Ticaret hacminin artmasına faydaları olur diye düşünüyorum. Hepside gelişmekte olan ülkeler ve bu ülkeler ile ticaret yapılırsa ayrıca bu ülkeler ile kendi para birimlerini kullanarak ticaret yapılırsa piyasa dalgalanmalari en aza iner, krizlerden daha az etkileniriz. Bu piyasamizda faiz, enflasyon ve dolar kurunun da fazla artmamasıni sağlar
Evet, demokrasiyi kaldırıp tek adam rejimini getirince, hazine ve maliyeti damada bağlayınca brics ülkeleri arasına kesin gireriz.
ne alaka . adam seçimle geldi bismillah ne gördün bi bekle . art niyetlisin
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:22)