E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye boşa mı sondaj yapıyor?---

Türkiye boşa mı sondaj yapıyor?

Türkiye boşa mı sondaj yapıyor?
25 Kasım 2013 - 07:07 borsaningundemi.com

Karadeniz’de petrol ve doğalgaz bulmak için 2.5 milyar dolar harcayan Türkiye’ye Viyana’dan kötü haber geldi

Romanya açıklarında 1.2 trilyon dolarlık doğalgaz bulan Avusturyalı OMV’nin Arama ve Üretimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Jaap Huijskes, “Türkiye’nin jeolojik açıdan şanssız olduğunu görüyoruz. Jeolojik açıdan oldukça genç bir kara parçası üzerinde yer alıyor. Ayrıca petrol ve doğalgaz rezervleri büyük nehirlerin denize döküldüğü yerlerde toplanır. Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna yani daha kuzeyde yer alan ülkeler daha şanslı görünüyor” açıklamasını yaptı.

Vatan'dan Ufuk Şanlı'nın haberine göre, Avusturyalı enerji devi OMV iki sene önce çok önemli bir keşif yaptı. Karadeniz’de Romanya açıklarında 3 trilyon metreküplük büyük bir doğalgaz rezervi buldu. Piyasa değeri 1.2 trilyon dolar olarak hesaplanan bu saha Karadeniz’de petrol ve doğalgaz aramalarını hızlandırdı ve ülkeler ile petrol şirketlerini heyecanlandırdı. Şirketin Arama ve Üretimden Sorumlu Yönetim Kurulu Huijskes, Karadeniz’de gelecek yıldan itibaren bölgede sondaj çalışmalarına başlayacaklarını açıklarken, arama çalışmalarında Kuzey Karadeniz’e odaklanacaklarını söyledi.

OMV petrol aramaları için yılda 1 milyar dolar harcıyor. Halen 22 ülkede petrol ve doğalgaz arayan şirket, bu alanda dünyanın önde gelen oyuncularından birisi olmak istiyor.

Rafineri defterini kapattı
OMV’nin Rafineri ve Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Manfred Leitner, Ceyhan rafineri projesinden tamamen vazgeçtiklerini açıkladı. Ceyhan’a Doğan Grubu ile 2007 yılında 10 milyon ton kapasiteli bir rafineri kurmak için başvuru yapmıştı.

Türkiye enerjide anahtar oyuncu
OMV CEO’su Gerhard Roiss, bu yılın kendileri açısından önemli bir kilometre taşı olduğunu belirterek, “Bölgesel bir akaryakıt dağıtım şirketinden küresel bir arama-üretim şirketine dönüştük” dedi.

Türkiye’nin OMV açısından büyük öneme sahip olduğunu anlatan Roiss, “Sadece akaryakıt pazarı açısından değil, enerji güvenliği açısından da Türkiye’yi önemsiyoruz. Türkiye’yi komşular İran ve Irak’la birlikte değerlendiriyoruz. Irak’ın yanı sıra İran’ın da 5 sene içinde tekrar dünya enerji piyasalarına geri döneceği düşünüldüğünde önemi daha da artacaktır” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)