E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Cumhurbaşkanlığının 100 Günlük İcraat Programı'nda Brexit sonrası süreçte Birleşik Krallık ile ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlendirmesine yönelik çalışmalar yapılacağı belirtilirken, bu ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasının Türkiye ile ticaretinde ve karşılıklı yatırımlarda yeni fırsatlar oluşturması bekleniyor.
Türkiye'de İngiliz Ticaret Odası (BCCT) Başkanı Chris Gaunt, AA muhabirine, Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı'nda yer alan "Brexit sonrası süreçte Birleşik Krallık ile ticari ve ekonomik ilişkilerin zemininin sağlamlaştırılmasına yönelik çalışma yapılması" hedefini değerlendirdi.
Türkiye ve İngiltere arasındaki bağları kuvvetlendirmek için kurulan her yeni iş birliğinin motivasyonlarını artırdığını belirten Gaunt, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin Brexit sürecinden sonra da yakın bir şekilde devam etmesini sağlamak istediklerini söyledi.
Gaunt, iki ülke arasındaki ticaretin yılın ikinci çeyreğinde oldukça başarılı seyrettiğine işaret ederek, "BCCT'nin karşılıklı son ticaret rakamları, Birleşik Krallık-Türkiye ticaretinin güçlenerek büyümekte olduğunu gösteriyor. Birleşik Krallık ile Türkiye arasındaki mal ve hizmet ticareti, bir önceki yıla oranla geçen yıl yüzde 14,6 artışla 18,2 milyar pound (yaklaşık 23 milyar dolar) oldu." dedi.
"Birleşik Krallık STA için istekli"
Rakamların her iki ülke arasında daha önce konulan 20 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin önünde olduğuna dikkati çeken Gaunt, ticaret ve yatırım miktarlarını artırarak, gümrüksüz ve bariyersiz ticareti teşvik ederek, ihracat finansmanı seviyelerini yükselterek ekonomik ilişkilerde başarı çıtasının daha yukarılara taşınabileceğini bildirdi.
Gaunt, sağlık, savunma ve enerji alanlarındaki yatırımların yanı sıra, üçüncü ülkelerde altyapı yatırımları için gerçekleştirilecek iş birlikleriyle ticari bağların daha da güçlenebileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Türkiye ile güçlü ticaret ve yatırım ilişkisinin Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılmasının ardından da devamını sağlamak istiyoruz. Geleceğe baktığımızda Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılarak bağımsız bir ticaret politikası oluşturması sonrasında ilişkimizi devam ettirmek ve güçlendirmek için açık fırsatlar mevcut. Birleşik Krallık hükümeti, AB'den ayrıldıktan sonra Birleşik Krallık-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması'nın geliştirilmesi için Türk hükümetiyle yakın bir şekilde çalışmak için istekli."
6 ayda 10,1 milyar dolarlık ticaret
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki dış ticaret hacmi yılın ilk yarısında yaklaşık 10,1 milyar dolara ulaştı. Türkiye'nin bu dönemde Birleşik Krallık'a ihracatı yaklaşık 5,2 milyar dolar olurken, ithalatı 4,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
İngiltere, Haziran 2016'da yapılan referandumla yüzde 48'e karşı yüzde 52 oyla AB'den ayrılma kararı almış, 29 Mart 2017'de de Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
tüm pisliklerin planlayıcısı sinsi ingilizler olup olaylarıda kız kardeşleri abd fransa italya almanya ya yaptırırlar kendileri hiç ortalıkta görünmezler.bunlarada dikkat etmek lazım.
ingilizler mi hmmmm lawrece yi unutmayalim lütfen ..
Brexit sonrası Türkiye ile İngiltere arasında çok büyük dostluk ve ticari ilişkiler başlayacak.Gıda tedariki konusunda Türkiye ile bağlantıları gelişecek.
Dis mihraklarla mi :))
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:42)