E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Avrupa Birliği ülkeleriyle Türkiye'nin ekonomik ve bankacılık göstergelerini karşılaştırarak hazırladığı 'Temel Ekonomi ve Bankacılık Göstergeleri: Türkiye-AB Ülkeleri Araştırması'nı kamuoyuyla paylaştı.
Konuyla alakalı değerlendirmelerde bulunan TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, araştırmanın Türkiye'de bankacılık sektörünün, bilanço yapısı, sağlığı ve büyümesi açısından olumlu bir performans sergilediğini belirterek, "AB ülkeleriyle kıyaslandığında, sektörümüz dengeli bir büyüme içinde, bunu destekleyen en önemli gelişme de milli gelir artışı. Büyüme sayesinde AB ile Türkiye arasındaki ölçek farkı azalan bir seyir izliyor, bunun sürdürülebilir olmasını önemsiyoruz. Türkiye'nin yüksek büyüme performansı ve potansiyeline paralel, hala yüksek olan ölçek farkının azalmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz" dedi.
Aydın, 2005-2016 döneminde AB ile Türkiye arasında kişi başına düşen gelir farkının yaklaşık 4 kattan 3 kata, aktifin 19 kattan 9 kata, kredinin 28 kattan 8 kata, mevduatın 15 kattan 9 kata gerilediğine dikkat çekti.
"Birliğimiz tarafından hazırlanan rapor, sektör performansını uluslararası karşılaştırmalarla, sayısallaştırarak, sağlıklı bir metodoloji çerçevesinde değerlendiriyor" diyen Aydın, "Türkiye'nin temel ekonomik göstergeleri ve bankacılık sektörünün büyüklüğü düzenleme, ticaret ve finans alanlarında önemli bir entegrasyon sağladığımız AB ülkeleriyle karşılaştırılarak ortaya net bir tablo çıkarılıyor" diyerek sözlerine son verdi.
Araştırmada, AB'ye üye 28 ülkenin Avrupa Merkez Bankası tarafından yayımlanan 2016 yılı verileri kullanılıyor. AB ülkeleri gelişmiş (ABGÜ) ve gelişmekte olan ülkeler (ABGOÜ) olarak iki gruba ayrılarak kişi başı geliri 16 bin euronun altında olan ülkeler ABGOÜ olarak gruplandırılıyor.
Araştırmadan öne çıkan diğer değerlendirmeler şu şekilde:
Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) bakımından, Türkiye'nin AB ülkeleri arasında 6'ıncı büyük ekonomi, kişi başı gelir yönünden ise 27. sırada olduğu belirtiliyor.
Türkiye'nin, GSYH'ye oran olarak, düşük bütçe açığı ve düşük kamu borç stokuyla kamu maliyesinde güçlü bir konumda olduğu, buna karşılık, enflasyonun düşürülmesi ve cari işlemler açığının makul bir düzeyde tutulması çabalarının sürdürülmesinin önemini koruduğu ifade ediliyor.
Türkiye bankacılık sektörü, 736 milyar euroluk aktif büyüklüğüyle 13'üncü sırada yer alırken, aktiflerin GSYH'ye oranının ABGOÜ ortalaması düzeyinde olduğu bildirildi. Ayrıca, Türkiye'nin yüzde 67 olan kredi/GSYH oranıyla ABGOÜ ortalamasına hemen hemen eşit, ABGÜ ortalaması olan yüzde 167'nin oldukça altında olduğu kaydedildi.
Kredilerin toplam aktifler içindeki payının AB ortalamasına yakın olduğu ifade edilen araştırmaya göre, kredi/mevduat oranı ABGÜ ve ABGOÜ ortalamalarının üzerinde olduğu açıklandı. Mevduatın GSYH'ye oranının da ABGÜ ve ABGOÜ ortalamalarının gerisinde olduğu bildirildi.
Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:
"Mevduatın toplam pasifler içindeki payı ABGÜ ortalamasına hemen hemen eşit, ABGOÜ ortalamasının altındadır. Bankacılık sektörü özkaynak büyüklüğünde 9. sırada yer almaktadır. Bankacılık sektöründe çalışan sayısı bakımından Türkiye 5. sıradadır. Bir banka personeline düşen müşteri sayısı bakımından Türkiye 1. sıradadır. Şube ve ATM sayısı bakımından Türkiye 6. sıradadır."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Avrupa da kaç ülke var ki biz 13. olduk. ?!
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:37)