E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye ayakkabı markalarının üretim üssü oluyor---

Türkiye ayakkabı markalarının üretim üssü oluyor

Türkiye ayakkabı markalarının üretim üssü oluyor
24 Şubat 2015 - 11:25 borsaningundemi.com

Ayakkabı üretiminde Türkiye ünlü markaların üssü oluyor

Türkiye dünyaca ünlü ayakkabı markaların üretim üssü olmaya başladı. Ayakkabı ithalatına getirilen ek vergi ile yerli üretici kapasitesini arttırdı. Bununla birlikte Türkiye yabancı markaların üretim üssü haline geldi. Türkiye'nin 150 bin çift ithalat yaptığı firmalar, üretim merkezi olarak Türkiye'yi seçmeye başladı. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin “ZARA şimdiden Türkiye’de 10 firma ile üretime başladı” dedi.
 
İtalya'nın fuar ve moda merkezi Milano’da 15-18 Şubat 2015 tarihleri arasında düzenlenen dünyanın önemli ayakkabı fuarı olarak bilinen MICAM’a Türkiye ayakkabı sektörü İstanbul Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) önderliğinde katılım yaptı. İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak ve Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin fuarı ve sektörü değerlendirdiler.
 
Fuarda Rus Krizinin Etkisi
İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak, Rusya’da yaşanan ekonomik krizin fuarda kendisini gösterdiğini kaydederek “Bizim açımızdan başarılı bir fuar oldu. Rusları fuarda geçtiğimiz senelere göre daha az gördük. Dünya markaları Türk imalatçılarının kalitesini ve disiplinli üretim metodlarını bu fuarda da gördüler. Bunu da bekliyorduk. MICAM, dünyada ayakkabı söz konusu olduğunda en önemli fuar olarak gösteriliyor. Ancak Avrupa Birliği'nin Rusya'ya koyduğu ambargonun ardından Rus katılımcı ve ziyaretçinin azlığı bu yıl dikkat çekici boyuta geldi. Fuara katılan Türk firmalar, Ruslar'ın eksikliğini hissetti. Aldığımız bilgiye göre fuara katılımcı sayısı bin 700'lerden, bin 500'lere indi. Türkiye’de ayakkabı sektörü de Rusya’daki krizden etkilendi. Ancak asıl etkilenen deri kürk konfeksiyon firmaları oldu” dedi.
 
Mustafa Şenocak, Rusya’daki kriz sonrası yaşananları da şöyle değerlendirdi: “Tamamen Ruble ve TL üzerinden ticaret yapma riskini kimse üzerine almak istemiyor. Rubleyi sabitleyelim ama risk alalım fikri çok sahiplenilmedi. Resmi kurlardan ticaretin yapılacak olması sektörü rahatlatır"
 
ÖTV Ağır Yük
Mustafa Şenocak, deri imalatında KDV ve ÖTV ödemelerinin yüzde 41’leri bulduğunu hatırlatarak “Bu çok ağır bir yük. Türkiye’ye giren ÖTV’li ürünlerden ihracat yapılacaksa, bu ürünlerden ÖTV alınmamasını istiyoruz. Eğer o ürün Türkiye’de kalıyorsa o zaman ÖTV uygulansın. Böylesine ağır bir vergi yükü ihracatımıza ciddi bir darbe vuruyor. Özel tüketim vergili ürünlerde kendi ayağımıza sıkıyoruz. Onları ÖTV ile pahalılaştırıyoruz. Türkiye'de üretilmesini, satılmasını bir şekilde engelliyoruz. Bu sorunu bakanlığa ilettik, olumlu mesajlar aldık" dedi.
 
Ünlü Markalar Üretime Başladı
TASD Başkanı Hüseyin Çetin, ayakkabı ithalatına getirilen ek verginin üretimi canlandırdığını söyledi. Çetin, üreticilerin ilave yeni makinalar almaya başladıklarını ve neredeyse batma noktasına gelen bazı imalatçıların ise canlanmaya başladığını ifade etti.
 
Hüseyin Çetin, yabancı markaların Türkiye’de ayakkabı üretimi yaptırmaya başladıklarını şu sözlerle açıkladı: “Bazı markalar numune üretimine başladı. Bazıları ise Türkiye'de partner arayışına devam ediyor. Elliye yakın firma içinde az da olsa üretime başlayanlar arasında Zara, H&M, Adidas, Hummel, Cacharel yer alıyor. Adidas numune çalışmalarına başladı. Zara'nın sahibiyle yaptığımız görüşmede, amaçlarının Avrupa'da yaptırdıkları 5 milyon çift ayakkabıyı Türkiye'de yaptırmak olduğunu öğrendik. Şimdi, 10'a yakın firmayla numune çalışmalarına başladı. Ufak çaplı, 10 bin 15 binlik üretim yapılmaya başlandı. Hummel markası, Türk bir firmayla 2 milyon çiftin sözleşmesini yaptı. Bu yıl bir milyon, gelecek yıl bir milyon adet üretim yapacak. Türkiye'den ihracatın da böylece önü açılmış oldu. Türkiye'de önümüzdeki kısa vadede bir dünya markası çıkması çok zor. Bu yüzden Türkiye'nin, var olan dünya markalarını satın alarak dünyada mesafeyi de kısaltması gerekiyor"
 
AYMOD İtalyanlar’ı Korkutuyor
Hüseyin Çetin, Türkiye'de yapılan ayakkabı fuarı AYMOD ile MICAM'ı da şöyle kıyasladı: "AYMOD Fuarı bir önceki fuara göre yüzde 25 büyüme sağladı. Fuarı 24 bin 500 metrekarelerden, 30 bin metrekarelere taşıdık. İspanyol, İtalyan ve Portekiz firmaları AYMOD'un büyüdüğünü gözlemliyor. Katılımcı sayımız 380'den 450'ye çıktı. Belki bir sonraki fuara katılım 500 olacak. İtalyanlar, bizim onların yerini alacağımız hissine kapılmaya başladı"
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)