E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Eski Devlet Bakanı ve ABD'deki düşünce kuruluşu Brookings Institute'un Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, Euro Bölgesi'nin, sorunlarını çözmek için daha fazla egemenlik paylaşımına gitmek zorunda olduğunu belirterek, ''Benim tahminim Türkiye avro alanına girmek istemeyecektir, o ölçüde egemenlik paylaşımını kabul etmeyecektir'' dedi.
Kolombiya Üniversitesi'nde ''Avrupa'nın Geleceği'' konulu forum düzenlendi. Forumda eski Yunanistan Başbakanı George Papandreou ve yatırımcı George Soros ile konuşma yapan Kemal Derviş, forumun ardından Türk gazetecilere açıklama yaptı.
Forumda Avrupa'nın ekonomik ve siyasi sorunlarını ele aldıklarını anlatan Derviş, ''Euro Bölgesi, sorunlarını çözmek için daha fazla egemenlik paylaşımına gitmek zorunda. Bankalar birliği, ortak ekonomik politika, ortak bütçe politikaları, bunlar kaçınılmaz şeyler. Ama bunları yapabilmek için tabi Euro Bölgesi çapında demokrasinin gelişmesi lazım. Bunları tamamen teknokratik, bürokratik kararlar olarak yapmak bence büyük tepki görür'' ifadesini kullandı.
Gelecek yıllarda ya bu zorlukların süreceğini ve krizin devam edeceğini ya da Euro Bölgesi'ne dahil ülkelerin daha çok birleşmeye yönelik ciddi adımları atacaklarını belirten Derviş, ''Sanıyorum iki grup olacak AB'de. Biri ortak para alanı içinde olanlar biri de bu ikinci grup, daha az önemli ya da daha az dinlenen bir grup olarak algılanmamalı ama birtakım ülkeler, başında tabii İngiltere gelecek, bu ortak para birimini paylaşmak istemeyecekler, istememeye devam edecekler. İsveç de bunlardan bir tanesi. Norveç de tam üye değil ama tam üye gibi, Norveç'i de bu gruba katabiliriz'' diye konuştu.
''Türkiye yeni bir Avrupa ile müzakere halinde''
Kemal Derviş, Euro Bölgesi'nden çıkış olacağını düşünmediğini de bildirerek, henüz Euro Bölgesi'nde olmayan ve olma yolunda ilerleyenler arasında bu adımı atmayacak olanların bulunabileceğini söyledi.
Türkiye'nin yeniden yapılanan bir Avrupa ile müzakere içinde olduğunu kaydeden Derviş, ''Eski Avrupa ile müzakere ediyoruz gibi olmamalı. Şu anda geçerli olan Avrupa kanununa göre müzakere edenler eninde sonunda euroyu para olarak kabul edeceklerini taahhüt etmek durumundalar. Bence bunun değişmesi lazım'' dedi.
Türkiye'nin yeni yapılanan Avrupa'da İngiltere, İsveç, Norveç grubunda olma ihtimalinin belirdiğini, bunun gerçekleşebilecek bir ihtimal olduğunu dile getiren Derviş, ''Bizim olabilir bir şeye inanmamız lazım. Yani herkesin 'zaten olmayacak' dediği bir projeye destek olmak ya da gençliğin bu konuda heyecanlanmasını beklemek bence doğru değil. Benim tahminim, isteğim demiyorum o ayrı bir şey ama benim tahminim Türkiye euro alanına girmek istemeyecektir, o ölçüde egemenlik paylaşımını kabul etmeyecektir'' diye konuştu.
Tam üyeliğe alternatif, özel bir statüden bahsetmediğini vurgulayan Derviş, ''Bugün İngiltere nasıl tam üyeyse Türkiye de ileride o biçimde bir tam üye olabilir. İşte bu proje gerçekleşebilir bir proje gibi görünüyor'' ifadesini kullandı.
Derviş, bu şekilde ikili yapıdaki bir Avrupa'ya tam üye olmanın mümkün olduğunu dile getirerek, mümkün olduğu için Türkiye'de yeni bir heyecan yaratabileceğini söyledi.
Fiilen zaten böyle ikili bir yapının mevcut olduğunu bildiren Derviş, ''Bu gerçeği görüp ona göre yapılanıp hareket etmek gerekiyor'' dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:22)