E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürkiye aslında yüzde 4 mü büyüdü?---

Türkiye aslında yüzde 4 mü büyüdü?

Türkiye aslında yüzde 4 mü büyüdü?
10 Aralık 2015 - 11:32 borsaningundemi.com

Türkiye'de büyümeye katkıda bulunan hane halkının büyüme payı içindeki rolü düşük

Türkiye 3. çeyrekte yüzde 4 oranında büyüdü. Verinin açıklanmasının ardından analistler çeşitli yorumlarda bulundu.

Hürriyet Gazetesi yazarı Uğur Gürses konuya son noktayı koydu. İşte Gürses'in açıklaması:

Eminim üçüncü çeyrekte yüzde 4’lük büyüme verisini görünce şaşırmayan yoktur. Hem de siyasi belirsizliğin olduğu Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını içine alan üçüncü çeyrekte bu kadar yüksek bir büyüme beklenmiyordu. Peki ne olmuş?

Tavsiyem, ‘tabelaya’ bakarak yanılmayın.

‘Tabela’ yüzde 4’lük büyüme gösterirken; hane halkı olarak bizlerin tüketiminden bu büyüme oranına gelen katkı 2.2 puan. Yerleşik olmayanları, devletin tüketim harcamalarını da katarsanız toplam tüketim 2.68 puanlık katkı ediyor. Bunun üzerine yatırımları eklerseniz ki 0.10 puanlık negatif katkı veriyor; toplam iç talep yüzde 4’lük büyümenin sadece 2.58 puanını sağlıyor. “E hani yüzde 4’e gelemedik?” diyorsunuz, değil mi?

İhracata bakıyoruz; çok düşük bir katkı vermiş, 0.09 puan. Etti 2.67 puan. Hayır, hâlâ 4 puana çıkamadık.

Geriye tek bir kalem kalıyor; 1.29 puanlık bir stok üretimi.

Sonuç şu; çarklar çalışmış yüzde 4’lük üretim artışı sağlamışız, bunun sadece 2.67 puanı tüketim, yatırım ve net ihracattan gelmiş. Gerisi stok artışı.

Anlamı; harcamalar bakımından, ekonominin yüzde 65-70’ini oluşturan hane halkı harcamalarından gelen katkı bakımından en düşük katkı verdiği bir çeyrek olmuş. Yani iyi değil. Yatırımlar açısından da negatif katkı olan bir çeyrek. İç talebin ilk çeyrekte 3.1, ikinci çeyrekte 6.1 puan katkı verdiğini dikkate alırsanız, bu çeyrekteki 2.58’in zayıflığı öne çıkar.

Bu yüzden ‘tabela’ yüksek büyüme gösterse da, harcamalar yılın en zayıf çeyreği olduğunu söylüyor. Çünkü harcanmayan bir üretime, yani stoka çalışmış üreticiler. Ya da daha kötüsü, bu kadar kötü olacağını kestiremedikleri için ellerinde kalmış.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sinan10 Aralık 2015 19:03

    Tofaş Genel Müdürü Cengiz Eroldu, “Reklam filmi çok tuttu. İnternette 2 günde 5 milyon izlendi. Bayilerimize gelip ‘Amirimin aracından almak istiyorum’ diyenlerin sayısı çok. Hedefleri aştığımız gibi, 3 bin 350 özel kredi başvurusu oldu. Fabrika talebe yetişmekte zorlanıyor” açıklaması yaptı. Bursa fabrikasından Egea ihracatının Avrupa’ya mart ayındaki Cenevre Otomobil Fuarı’ndan sonra yapılması planlandığını vurgulayan Eroldu, “Başta İtalya olmak üzere Batı Avrupa’ya yoğun bir ilgiyle karşılaşınca ihracatı üç ay öne çektik. Fabrika kapasitesini yüzde 120’ye ulaştı. En büyük derdimiz üretimi yetiştirmek” diye konuştu. Biri stokmu dedi?

  • boş yorumcular10 Aralık 2015 16:18

    yabancı satıyorsa vardır bildiği. Buradaki yorumcu ky bir halttan anlamaz olaya siyasi bakar sadece.

  • kötüsünüz işte10 Aralık 2015 16:17

    sonuçta açıklamış adam bildiğiniz birşey varsa siz de açıklayın. İftira atmamış, rakam vermiş, ekonomiyi sizden iyi bildiği kesin. Mevzu burda ülkeyi düşünmek, hangi partili olduğun değil. ekonomik kriz yavaş yavaş oluyor zaten sadece sonuçta bir anda herkes yüzleşmiş oluyor.

  • yorum10 Aralık 2015 14:23

    baya iyi savurmuş hürriyet yazarı

  • iyisi için10 Aralık 2015 11:50

    iyisi için küçük enişteyi önerdiler şu ssk'nın başında yıllardır skk'yı uçuran adam var ya onu. lakin o gelseydi iyisini o yapacaktı bu millete yani şu yukardaki yazar gibi kafada olanlara en iyisini o yapacaktı. malum deveye diken lazım ya.

  • iyisini buyurda sen yap10 Aralık 2015 11:39

    iyisini buyurda sen yap.