E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Farklı ülkelerden canlı hayvan ithal eden Türkiye, şimdi de ABD'den süt ürünleri ithal etmeye başlayacak.
Dünya Gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım konuyu köşesine taşıdı.
İşte o yazı:
Türkiye, üç yıl aradan sonra Amerika'dan süt ürünleri ithal edecek. Amerika Tarım Bakanlığı'nın (USDA) raporuna göre 3 yıldan beri sertifika sorunu nedeniyle Amerika'dan yapılamayan süt ürünleri ithalatı bu sorunun çözülmesi ile yeniden başlayacak.
Türkiye ile Amerika ilişkilerinde en gergin dönemlerden birisi yaşanırken ve Amerika'nın bazı Türk ürünlerine, Türkiye'nin ise Amerikan ürünlerine yönelik vergi artışı ile yaptırım uyguladığı bir dönemde süt ürünleri ithalatının önün açılması dikkat çekti.
USDA'nın konuya ilişkin raporunda ABD'nin Türkiye süt ürünleri piyasasını yeniden açmak için yıllarca süren müzakereler yürüttüğü belirtilerek 31 Temmuz 2018 tarihi itibariyle sorunun çözüldüğü ve Türkiye'ye ihracatın başlayacağı ifade ediliyor.
Sağlık sertifikası ile sorun aşıldı
Rapora göre 3 yıldan bu yana süt ürünlerinde Türkiye ile ABD arasında sağlık sertifikası sorunu nedeniyle ihracatın yapılamadığı ve yeni bir sertifika ile sorunun aşıldığı vurgulandı. "Süt Ürünleri İçin Türkiye Pazarı Açıldı" başlıklı raporda özetle şu bilgilere yer veriliyor: " Yeni bir sertifika üzerinde anlaşmaya varıldı. 31 Temmuz 2018 itibariyle piyasa artık süt ürünlerine açıldı. ABD'den inekler, koyunlar, keçiler ve mandadan insan tüketimine yönelik ürünler Türkiye'ye ihraç edilecek. "
Yıllık 213 milyon dolar ithalat
Türkiye'nin büyük bir süt üreticisi olduğu, ancak her yıl yaklaşık 213 milyon dolar değerinde süt ürünleri ithal ettiği belirtilen raporda, ithal edilen ürünler arasında peynir, tereyağı, bebek maması ve laktoz gibi özel ürünlerin olduğu ifade ediliyor. Raporda, sağlık sertrifikası süresi dolmadan önce, Türkiye’nin ABD'den süt ürünleri ithalatının 2014’te 24.2 milyon dolara ulaştığı, bunun büyük bölümünü tereyağı olduğu anlatılıyor.
ABD'den ithalat Nisan 2016'da durdu
Amerika Tarım Bakanlığı Raporu'na göre, ABD'den süt ürünleri ithalatı Nisan 2016'da durdu. Ancak sağlık sertifikasının süresi 2014'te sona erdiği için o dönemden bu yana müzakereler devam etti. 2016'ya kadar ise Türk Hükümeti'nin süre uzatımı nedeniyle devam etti. ABD'den ithal edilen süt ürünleri, 2015 yılında kısa dönemli belirsizlik nedeniyle yavaşladı. Müzakereler devam ederken sadece ilaç amaçlı olarak laktoz ithalatı yapılıyordu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
BIZIM IŞÇIMIZ KÖYLÜMÜZ BUNLARI GÖRÜYOR YAŞIYOR AMA OYUNU YINE GIDIP AKP YE VERIYOR SEÇMEN AKP YE AŞIK AŞIK
ve son raount... sol köşede "sarı kız" ..sağ köseşede "angus"... ring bir kez daha çalacak.. hanerki belirleyende Türkiye Siyasi ikdidarı... bakalım kim kazanacak/kaybedecek... ringde yere kim serilecek
LA bizim inekleré ne oldiii
bu haberi herkes eleştiriyor haklı olarak...fakat markete alış veriş yaparken ilk tercihimiz yabanci mallar oluyor ..hatta ithal ekmek bulsak ilk tercihimiz o olur....burada ithal edilen süt değil süt ürünleri....
sutu bile abd den ithal dederken f35 leri nasil biz uretecez
Satın almayız
Önce adalet müge anlıyorum izlediğinizde göreceksiniz köylerde hırsızlık cinayet patlamış uyuşturucu mubtelasi gençlik hırsız nesil sonuç bu
:'(
ahahahaha boykot boykot parasını verip sütleri yollara dökelim ahahahaha boykot boykot
eyyyyy amerika. telefonlarını kırıyorduk şimdi gelen sütlerini mi dökeceğiz. parasını verip dekeriz artık. yanıbaşında gürcistan var oradan alsaydınız bari. hiç mi işi bilen kimse yok.
Katar Şeyhi'nin hediye ettiği iddia edilen , Boeing 747-8 tipi bir özel uçak ABD ürünü olduğundan kabul etmekle boykot bitmiş sayılır.
İTHAL ETMEK YERİNE KÖYDE HAYVANCILIK YAPANLARA DESTEK ARTIRILMALI..ÖNCE KÖYDEN KENTE GÖÇ ÖNLENMELİ ..BÜYÜKŞEHİRLİLERİ İTHAL ÜRÜNLERLE DOYURAMAZSIN...HAZIRA DAĞ DAYANMAZ..SADECE BİZİM ÇİFÇİLERE UMUT VAR..YEREL DE KALKINMMIZ FARZDIR.
Kameralar önünde ABD ye, İsrail e sallayan Sayın Başkan kameralar arkasında ithalat antlaşmaları imzalamaya devam ediyor.
Yazık bu ülkeye 16yılda ne hale getirdiler.
Yaşasın varolsun başkan. Aldığımız havayı da yakında dışardan getirecekler.
milli reis çok yaşa
Bu haberin doğru olduğuna pek aklım yatmıyor... Nasıl olur ABD'den süt satın almak ABD nere TÜRKİYE nere bu kadar uzak mesafeden süt mü satın alınır diye aklım ermiyor...
Ülkemiz de insanımızın tembelliği arttı insani özellikleri çok zayıfladı korkuyorum paraşütsüz düşüyoruz Allahüteala yardımcımız olsun
YAŞASIN ABD HAYVANCISI.....YAŞASIN ABD EKONOMİSİ.......BUNLARINKİSİ İYİ POLİS KÖTÜ POLİS..........
GDO ludur. Öte yandan ABD de Ezine Peynir ve Kars Kaşar İşletmesi kurup Türkiye'ye ihracat yapılabilir. Olgunlaşma süresi bir finans yükü. ABD de faiz daha düşük. 80 lerde Lavaş Kiri peyniri ithal ediliyordu. Temel sorun topraüı bol olsun Üzeyir Garih'in dediği gibi "Kurtarmıyor" anlayışı ile çalışmayıp tembellik yapmamız, enflasyon, faiz ve işsizlik sonuç. Zamanında eşya taşımak için adam tutmuş teklif ettiği ücreti ameleler "kurtarmıyor" diye beğenmemiş, sonra kendi taşımış.
Noldu abd boykotu....
Waybe...halk yerli urun olsun alirimder...ciftci uretmek istiyom der...devler Abd den ithal sut alir....sorun abd demi..halkdami..ciftcidemi.. yonettigini sanan beceriksiz yoneticidemi...hata oluncada allah bismillah osmanli ecdadi der hesap vermezler
Boykot ne oldu ? Yakılan dolarlar ! Kırılan iPhone ne oldu ! Memlekette inek mi kalmadı yoksa koyun ya da keçi mi kalmadı ! Manda kalmadı da.
iphone lari kiranlar simdide sütlerimi dökmeye basliycak ? vah zavallilar. gitti iphonelar boşa
Bim den aldığım ceviz abd menşei li olduğu için almıyordum. Şimdi süt ürünlerinde de seçici olacaz anlaşılan
acı tarafı şu.. bizi bölmeye çalışan, hainlik eden, bizi dünya kamuoyunda sıkıştırmaya çalışan bir ülkeden süt ithal etmek.. bize ne oldu. nerde meralarımız. nerde yaylalarımız. nerde çiftçimiz.. üretime dönüş için acilll eylem planı lazım.
:'(
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:38)