E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye'nin 5 yıl vadeli Credit Default Swap (CDS) primi Perşembe günkü işlemlerde 487 baz puan ile Eylül ortasında bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.
ABD'li rahip Brunson'un tutuklanması sonrasında iki ülke arasında tırmanan gerginliğin etkisiyle Eylül ayında 570 bp aşan risk göstergesi, sonrasında ise kademeli olarak azalarak Şubat'ta 297 seviyesine kadar gerilemişti. Söz konusu dönemde 7.2362 ile tüm zamanların yükseğini gören Dolar/TL kuru da Şubat ayında 4.96'lı seviyelere kadar indi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artırımına gitmesi, mali politikaların enflasyonu düşüreceği yönündeki beklentiler ve jeopolitika gerginliklerin azalması risk algısını düşürdü.
Sonrasında ise hem yurt içinde hem de küresel gelişmeler Türkiye'nin yılbaşından bu yana yükselen risk primi fiyatlamasında etkili oldu.
Risk göstergesi 31 Mart belediye seçimlerinin öncesinde hızlı bir şekilde yükselerek 312'li seviyelerden 448'e kadar tırmanmıştı. Risk algısındaki artışta Merkez Bankası'nın Dövizrezervleriyle ilgili endişeler de etkili oldu.
Belediye seçimlerinin ardından yakın zamanda Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul seçiminin iptali ve yenilenmesi yönündeki kararıyla birlikte yeniden gündeme gelen siyasi belirsizlik, Türk Lirası'ndaki yükseliş ve ABD ile Türkiye arasındaki S – 400 gerginliği, CDS primindeki yükselişi destekledi.
Yurt dışında ise ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin gelişmeler küresel risk iştahının azalmasında etkili oldu. Uzayan görüşmelerden sonuç çıkıp çıkmayacağı konusundaki belirsizliğin artması, güvenli varlıklara yönelik talebi artırıyor. Öte yandan küresel büyüme endişeleri de yatırımcı iştahını azaltıyor.
Yılbaşından bu yana kademeli olarak yüzde 16 civarında yükselen dolar/TL kuru, 6.23 seviyelerinden alıcı buluyor. Lira, Bloomberg'ün takip ettiği 24 EM parası arasında Arjantin Pesosu'ndan sonra bu yıl dolar karşısında en fazla değer kaybeden ikinci para oldu. Türkiye 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi yüzde 20'nin üzerinde seyrediyor.
Türkiye'nin CDS primi Bloomberg tarafından takip edilen 21 gelişen piyasa arasında 1100 baz puanlık Arjantin'in ardından ikinci sırada geliyor. Güney Afrika ise 193 bp ile üçüncü sırada yer alıyor.
Türkiye, söz konusu 21 gelişen ülke arasında risk göstergesi Perşembe günü itibariyle yılbaşından bu yana yaklaşık 31 bp ile en fazla artan ikinci ülke oldu. Arjantin'in artışı ise 38 baz puanın üzerinde gerçekleşti. 17 ülkenin risk primi azaldı.
(BloombergHT)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
küreselci siyonistlerin çakal pröjeleri bunlar dolar satın ALTIN alın.
30 yıllık ballı köprü yol ihalelerini de siyonistler yaptı di mi ? İhaleyi kuzeyin devşirmeleri değil yahudiler aldı di mi ? Bu iq ve cehaletle keşke yokolsanız. İşiniz gücünüz yalan millilik, din ve dış mihrak edebiyatı. 10 sene önce başarı sizindi ama şimdi suç dış mihrakta.
altın neyle alınıyor o da dolarla alınıyor ha dolar ha altın almışsın aynı şey değilmi o da dışrıdan geliyor sanki güney afrika gibi altın madenlerimiz var
Venezüela, Arjantin ve sondan üçüncü risk primi yüksek ekonomi Türkiye. Yüksek CDS varsa yüksek faiz ver demek.
Bu ne demek iyi bişeymi
yorum yok
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:16)