E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birliklerinden edinilen bilgiye göre, geçen yılın ocak-eylül döneminde 558 milyon dolarlık ayakkabı ihracatı gerçekleştiren Türkiye, 2017'nin aynı döneminde bu rakamı yüzde 8 artırarak 602 milyon dolarlık ihracata imza attı.
Dünyanın 172 ülkesine gönderilen Türk ayakkabısını en çok Iraklılar tercih etti. İhracatta ilk sırayı 74 milyon 686 bin dolarla Irak alırken, bu ülkeyi 56 milyon 274 bin dolarla Rusya Federasyonu izledi.
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Süleyman Gürsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya ayakkabı pazarının 133 milyar dolarlık bir hacme sahip olduğunu belirtti.
Türkiye'nin coğrafi olarak çok önemli bir noktada bulunduğuna işaret eden Gürsoy, "Bunu ayakkabıcılık sektörü çok iyi kullanıyor. Bakıldığı zaman bizim en önemli ihracat pazarlarımız hep komşularımız olmuştur." dedi.
Irak pazarının yıllardır ayakkabı ihracatında ilk sırada yer aldığını ifade eden Gürsoy, Suriye'de yaşanan iç karışıklığa rağmen bu ülkeye ihracatın devam ettiğini dile getirdi.
Gürsoy, ayakkabıcılar olarak özellikle Çin'in zayıf olduğu pazarlara yöneldiklerini söyledi.
Türk ayakkabıcısının büyük üretici ülkelere göre daha hızlı koleksiyon ürettiğine dikkati çeken Gürsoy, "Bizim hızlı koleksiyon üretmemiz ve ayakkabıları hızlı teslim etmemiz tercih sebebi olmamızda büyük öneme sahip." ifadesini kullandı.
Gürsoy, sektörün gelecek dönemde 3 milyar dolarlık bir ihracat rakamını yakalamasının hayal olmadığını kaydetti.
"İHRACATÇIMIZ ÇOK GİRİŞKEN"
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko da deri sektörünün en önemli kaleminin ayakkabı olduğunu belirtti.
ABD'nin yaklaşık 30 milyar dolarlık ayakkabı ithal ettiğine dikkati çeken Galiko, "Alım gücünün çok yüksek olduğu bu ülkeye biz 10 milyon dolarlık ayakkabı ihracatı yapıyoruz. Geçmiş yıllara göre bir artış söz konusu ama daha da artması lazım." dedi.
Galiko, Rusya pazarının eski günlerine hızlı bir dönüş yaptığı ifade etti.
Türk ihracatçısının çok girişken olduğunu belirten Galiko, "Dünyanın her yerine gidiyoruz. İlişkiler kuruyoruz. Bu da ihracata doğrudan yansıyor." diye konuştu.
AYAKKABI İHRACATINDA HEDEF 3 MİLYAR DOLAR
Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Faruk Hanoğlu da Türkiye'nin dünyaya daha çok gündelik işlerde kullanılan ayakkabılarla klasik ayakkabılar sattığını söyledi.
İhracatta artışın devam edeceğini ve hedeflerinin 2020 yılında 3 milyar dolarlık dış satım olduğunu dile getiren Hanoğlu, Ekonomi Bakanlığının verdiği fuar desteklerinin ihracatın artmasına katkı sağladığını aktardı.
Hanoğlu, "Verilen desteklerinin meyvesini toplamaya başladık. Önümüzdeki yıllarda bu desteklerin devam etmesi halinde Türk ayakkabısı dünya pazarında daha çok yer alacaktır." diye konuştu.
Hanoğlu, ayakkabıcılık sektöründe markalaşmanın çok önemli olduğunu, Türk ayakkabı üreticilerinin markalaşması halinde aynı miktarda üründen daha fazla gelir elde edeceklerini kaydetti
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:48)