E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Turkcell'de 'ortak'lar arasındaki anlaşmazlık bir genel kurul toplantısının daha gerçekleştirilememesi ile sonuçlandı. Dünkü olağan genel kurul toplantısı da gerekli çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle yapılamadı ve gözler artık komisyon sürecinde olan Torba yasaya ve SPK'nın atacağı adımlara çevrildi.
Turkcell'in genel kurul toplantısının yapılabilmesi için yüzde 51 payla ana hissedar olan Turkcell Holding temsilcisinin toplantıya katılması gerekiyor. 2010'dan beri yapılan 8 genel kurul toplantısının 4'ünde Turkcell Holding'i Telia Sonera temsil ederken son 3 genel kurulda hissedarlar Çukurova Grubu, Telia Sonera ve Rus Altimo aralarında bulunan uzlaşmazlık nedeniyle söz konusu temsilciyi belirleyemiyor. 2010'daki ikinci genel kurul toplantısından beri genel kurulda iş Yönetim Kurulu Başkanı Colin Williams'ın azledilmesi üzerine kilitlenmişti. Bu yıl sorunlara görev süresi biten yönetim kurulu üyelerinin belirlenmesi de eklendi. Genel kurulun yapılamaması, görev süresi dolan dört yönetim kurulu üyesinin yerine yenilerinin seçilememesi nedeniyle şirketin yönetim kurulu toplantılarında sıkıntılı bir süreç yaşanıyor. Sorunu çözmek için SPK, Meclis'e giden son Torba yasaya halka açık şirketlerle ilgili madde eklemişti. İlgili düzenleme SPK'nın müdahalesiyle Turkcell'deki tıkanıklığa yönelik bir çözüm sağlayabileceği için, bundan sonraki süreçte otoritenin atacağı adımlar bekleniyor.
Torba'daki madde sıkıntıyı çözebilir
Dünya'da yer alan habere göre, Torba Kanun'daki ilgili düzenlemeye göre, halka açık bir şirket yasal süre içerisinde iki kere üst üste genel kurulunu gerçekleştiremezse, genel kurulun bazı yetkileri SPK'nın altında yeni oluşturulan Yatırımcı Tazmin Merkezi'ne (YTM) devredilmesini içeriyor.
Toplam 7 üyeden oluşan Turkcell yönetim kurulu en az 5 üye ile karar alabiliyor. SPK, Mart ayında da Turkcell Yönetim Kurulu'na 3 bağımsız üye atamıştı. Buna göre, yasanın çıkmasının ardından SPK'nın Turkcell yönetim kuruluna 2 üye daha ataması bekleniyor.
Teklife göre, SPK, halka açık ortaklıkların yönetim kurullarında, yönetim kurulu üyelerinin tamamının veya bir kısmının görev süresinin dolması veya üyeliklerinin boşalması sebebiyle yönetim kurulu toplantı yeter sayısının sağlanamaması ve görev süresi dolan veya üyeliği boşalan yönetim kurulu üyelerinin yerlerine görev sürelerinin bitimini veya üyeliğin boşalmasını takip eden 30 gün içerisinde yeni yönetim kurulu üyelerini seçmek üzere genel kurulun toplanamaması veya genel kurulda yeter sayıda yönetim kurulu üyesinin seçilememesi durumunda, genel kurulca yeni üyeler seçilinceye veya başka üyeler atayıncaya kadar görev yapmak üzere, yönetim kurulu toplantı yeter sayısını sağlayacak asgari sayıda yönetim kurulu üyesini resen atayacak.
Görev süresi dolan yönetim kurulu üyeleri, SPK tarafından atama yapılıncaya kadar görevine devam edecek. SPK, resen atama sonucunda geriye kalan boş üyelikler için, kurumsal yönetim ilkelerinde sayılan bağımsızlık kriterlerini sağlayan, boş üye sayısının 3 katı kadar kişiyi halka açık ortaklığın ortaklarından aday göstermelerini talep edecek. Kurul bu talebini, pay oranlarını dikkate alarak belirleyecek ve bu esaslara uygun olarak atama yapacak. Olağan genel kurul toplantısını kanuni süresi içerisinde üst üste iki hesap dönemi içerisinde yapmayan ve yönetim kurulu üyeleri kısmen veya tamamen SPK tarafından atanan halka açık ortaklıklarda genel kurulun yetkileri, Yatırımcı Tazmin Merkezi tarafından kullanılabilecek.
Genel kurul öncesinde açıklamada bulunan SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, genel kurulu işaret ederek, "Şirket toplanır 4 tane üyesini seçerse bizim açımızdan problem yok. Ama seçmezse şunu söyledik; SPK en az iki tane daha yönetim kurulu üyesini atayacak" açıklamasını yapmıştı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:37)