E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Turkcell’in yabancı ortakların hâkimiyetine geçmesine karşı olan hükümet bu konuda onu destekleyecek.
Bayramdan önce İstanbul’da Çukurova yetkilileri ile yaptığım konuşmaların özeti bu.
Yetkililer Çukurova’nın siyasi destek için Ankara’da lobi yapmadığını savundu. “Çukurova’nın hiçbir zaman siyasilerle işbirliği yapıp avantaj sağlamaya çalışmadı” dedi Çukurova’nın en kıdemli yöneticilerinden biri.
“Bazı şirketleri devletler vermiyor. Fransa’da, Almanya’da, İtalya’da hükümetler bazı Telekom şirketlerin yabancıların kontrolüne girmesine mani oldu. Neden Türkiye olmasın? Bu bizi korumak değil. Daha çok Türkiye’nin kendini koruması. Avea ve Telsim yabancı kontrolüne girdi. Türkiye’nin Turkcell konusunda kararı bir tutumu var. (Yabancı ortaklar TeliaSonera ve Alfa) bunu görmek ve anlamak istemiyorlar.”
2023’te Turckell’in imtiyaz sözleşmesi sona erecek ve şirket bütün alt yapısıyla birlikte devletin mülkiyetine geçecek.
Geçen ay yapılan Turkcell yönetim kurulu toplantısından saatler önce hükümet kanun kuvvetinde bir kararname çıkarmış, ardından Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) buna dayanarak bir yönetmenlik açıklamıştı. Yönetmenlik aralarında Turkcell’in de bulunduğu İMKB 30 indeksi şirketlerinin yönetim kurullarına en az üç bağımsız üye atamasını buyuruyordu.
Karamehmet’in dezavantajı
Üç bağımsız üye adayı olmadığı için genel kurul yönetim kurulu değişikliğine gidemedi. Çukurova’nın hâkimiyetindeki yönetim kurulu varlığını korudu. Şirketin çoğunluğuna sahip İskandinav TeliaSonera ve Rus Alfa, umdukları gibi, yönetim kurulu üyelerini değiştirip şirkete hâkim olamadılar. Çukurova’nın yaklaşık yüzde on dört hissesine karşılık ortak hareket eden bu ikilinin hisseleri yüzde 50’nin üzerinde.
Her iki ortağı ile yurtdışında tahkim mahkemelerinde davalı olan Çukurova yasal yolları sonuna kadar deneyecek. Ancak bu konuda Karamehmet’in büyük bir dezavantajı var. Dolandırıcılık suçundan hapis cezası almış olması.
Karamehmet Ankara’nın baskısı ile sahibi olduğu Pamukbank’ı kapatmış, Yapı Kredi Bankası’nı ise Koç ile İtalyan ortağına satmıştı. 2000 krizinde devlet yirmiden fala bankaya el koydu. Bunların içinde devletin çıkardığı faturayı ödeyen tek sahip Karamehmet oldu.
Hazine’ye 5 milyar dolar...
Bankalarından aldığı krediler karşılığında Karamehmet Hazine’ye beş milyar dolar civarında ödeme yaptı.
“Borcumuzu 15 yıl yerine 20 ayda ödedik” diye konuştu yetkili. “Buna rağmen hâlâ mahkemelerde boğuşuyoruz. Yurtdışında mahkemelerde boynumuzda dolandırıcı yaftası ile çıktığımızda, haklı olsak bile davaları kazanma şansımız ne olabilir?”
Aslında Karamehmet’in mahkeme karşısına çıkma şansı yok. Çünkü hem o, hem de üst düzey danışmanlarının birçoğunun yurtdışına çıkma yasağı var.
metin münir-milliyet
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:20)