Türkiye’nin ilk ve en büyük mobil operatörü Turkcell’de ortaklardan Çukurova Grubu ile Rus Altimo arasında yaşanan sorunlar, Ziraat Bankası’nın Çukurova’ya kreditör olması ve Altimo’ya borçların ödenmesiyle büyük ölçüde çözüldü. Şimdi gözler yapılacak ilk genel kurulda dağıtılması beklenen nakit temettüye döndü. Biz de bundan sonra Turkcell’de neler olabileceğini, neler beklendiğini araştırdık.
Turkcell’de üç ana ortak olan İsveçli Telia Sonera, Çukurova Grubu ve Rus Altimo arasında 2005 yılından bu yana da genel kurul toplanıp yönetim ve temettü kararı alamıyor.
Finansal darboğaza gire Çukurova Holding,2005 yılında Telia Sonera Grubu ile Turkcell hisselerine yönelik ön satış anlaşması yapmış, ancak bu anlaşmaya yapmış, ancak bu anlaşmaya uymayarak yüzde 13,2 hisseyi Rus Altimo Grubu’na satmıştı. Yine kontrolündeki yüzde 13,8 hisseyi rehin vererek Altimo Grubu’ndan 1,6 milyar dolarlık borç almıştı. Böylece Turkcell’in yüzde 51’ini kontrol eden Turkcell Holding’te Çukurova Grubu’nun payı yine fazla oldu ve Turkcell’i kontrol etmeye devam etti.
RUSLARIN REHNİ KALKTI İşte bu rehinli hisseleri elde etmek isteyen Altimo Grubu, genel kurulda karar alınmasını önleyerek Turkcell’in temettü dağıtmamasını sağlıyordu. Böylece Çukurova Grubu’nun temettü geliri elde edememesiyle rehinli hisseleri de alarak Turkcell’ deki payını yüzde 27’ye çıkarmayı, böylece karmaşık bir yönetim yapısına sahip şirkette kontrolü ele geçirmeyi hedefliyordu. Ancak geçen hafta bu olasılık ortadan kalktı.
Çukurova Grubu’ndan KAP’a yapılan açıklamada 1,6 milyar dolar tutarındaki ödemenin Altimo Grubu’na transfer edilerek hisseler üzerinde Altimo’ya olan rehnin durdurulduğu, bu hisselerle ilgilin rehnin Çukurova’nın yeni kreditörü Ziraat Bankası lehine konulduğu ifade edildi. Açıklamada başka detaya yer verilmedi.
Çukurova Grubu’ nun elindeki yüzde 13,8 hissenin piyasa değeri yaklaşık 1,9 milyar dolar. Yani borcu fazlasıyla karşılıyor. Ancak bu hisselerin yanında Çukurova’nın Kuzey Irak’ta faaliyet gösteren petrol şirketi Genel Enerji’deki yüzde 24 hissesine de rehin konduğu yönünde haberler çıktı. Fakat bu konuda resmi bir açıklama yapılmadı. Böylece Ziraat Bankası tarihindeki en büyük kredi anlaşmasını imzalamış oldu.
GENEL KURUL NE ZAMAN? Bundan sonraki süreçte ilk etapta Turkcell’in genel kurulunun toplanması ve temettü ödemesi yönünde karar alınması bekleniyor. Ata Yatırım Analisti Ender Kaynar, paranın Altimo’ya ödenmesinin ardından 35-40 gün içinde genel kurulun toplanmasını, yeni yönetim kurulunun belirlenmesini ve temettü konusunda karar alınmasını bekliyor.
Sonera tarafından önerilen üyeler. Diğer beş üyeyi, Altimo ve Çukurova Grubu arasındaki anlaşmazlıklar sonucu genel kurulun kilitlenmesi nedeniyle, kurumsal yönetim ilkeleri gereği SPK atadı” diyor.
Bundan sonraki süreçte sorunun ortadan kalkmasıyla birlikte Çukurova ve Altimo birlikte hareket ederlerse genel kurulun toplanıp karar alabileceğini ifade eden Yatırım Finansman Analisti Kenan Turan ise şöyle diyor: ”Dilerse şu aşamada bile Altimo yine mevcut çözümsüzlük ortamını devam ettirebilir. Ancak bu noktadan sonra çözümsüzlük kimsenin menfaatine olmaz. Eskiden temettülerin ödenmemesini ve hisseleri üzerinde rehin olması Çukurova’yı sıkıntıya sokuyordu ve Altimo bu kooşullarda Turkcell’in kontrolünü ele geçirme umudu taşıyordu.”
Ortakların Mart 2015’e kadar genel kurul toplayıp geçmiş yılları ibra etmesi gerektiğini anlatan Turan, aksi halde SPK’nın müdahalesinin gündeme geleceğini söylüyor. Ancak işlerin o noktaya gelmesini beklemediğini kaydediyor.
TEMETTÜ BEKLENTİSİ YÜKSEK Genel kurulla birlikte Turkcell’deki en önemli beklenti dağıtılması beklenen temettü. Hissedarlar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle son dört yılda Turkcell Holding temsil edilemediğinden genel kurul gerçekleşmedi. Bundan sonra yapılacak ilk genel kurulda temettü konusunda karar alınması bekleniyor.Turkcell,2010,2011,2012 ve 2013 karlarını dağıtamaıştı.2010 yılında 1,3 milyar TL nakit temettü dağıtımı kararı alınmıştı.
Nur Karabacak,”2010 haricindeki diğer üç yıl için ortalama yüzde 50 temettü dağıtımı olsa dört yıl için toplamda 4,1 milyar TL temettü dağıtabileceğini tahmin ediyoruz. Ortalama temettünün yüzde 75 olması durumunda temettü miktarı 5,5 milyar TL’ye çıkıyor” diyor.
Turkcell’in bilançosunda yaklaşık 7,9 milyar TL nakit pozisyonu olduğuna dikkat çeken Ender Kaynar, beklentilerin bunun 4,6 milyar TL’sinin dağıtılması yönünde olduğunu belirtiyor.
Turkcell’in 3,7 milyar TL ile 4,8 milyar TL bandında temettü dağıtabileceğini söyleyen Kenan Turan ise buna göre şirketin temettü veriminin de yüzde 12,2 ile yüzde 15,9 aralığında olacağı kanaatinde. Buna göre Çukurova Grubu,510-663 milyon TL aralığının temettü elde edebilir.
SONERA DA ALACAKLI Ortaklar arasındaki sorunlar sadece bu konuyla sınırlı değil. Telia Sonera ve Çukurova Grubu arasında bir de tazminat davası var. Uluslararası Ticaret Mahkemesi,2005 yılındaki Telia Sonera’ya Turkcell hisselerinin ön satış anlaşmasının koşullarını ihlal ettiği için Çukurova’yı faiz ve dosya masrafları ile birlikte yaklaşık 1 milyar dolarlık bir tazminata mahkum etti.
Ncell CEO’su Erim Taylan, bundan iki ay kadar önce Ekonomist’te yayınlanan söyleşide, ”Kararın uygulanması ve gereken ödemenin tahsil edilmesi ile ilgili süreçteyiz. Burada hukuki süreç devam ediyor. Kararı veren Uluslararası Ticaret Mahkemesi ve dolayısıyla bir üst mahkeme olmadığından farklı bir temyiz süreci de yok. Hukukun elverdiği her olanağı değerlendirmeye çalışıyoruz, bunu yapmaktan başka da çaremiz yok” demişti.
Uzmanların tahminine göre Çukurova yakın zamanda bu tazminatı ödemek zorunda kalabilir.
"ÖNCELİĞİMİZ GENEL KURUL VE TEMETTÜ”
TeliaSonera Basın İliş. Sor. Başkan Yardımcısı/SALOMON BEKELE “Turkcell’deki kurumsal yönetişim bundan sonraki süreçte de ana odak noktamız olmaya devam edecek. Buradaki önceliklerimiz, diğer konuların yanı sıra, tüm hissedarların yönetim kurulunda temsil edilmesi, genel kurul toplantısının yapılması ve temettü dağıtım kararının verilmesi olacak. Çukurova’nın hisseleri geri almasının Turkcell’deki kilidin çözülmesi yönünde bir adım olduğuna inanıyoruz ve ilerleyen dönemde genel kurulun toplanması için yapıcı bir diyaloğun parçası olmayı arzu ediyoruz. Ancak şu aşamada olası bir durum ve zamanlama hakkında spekülatif bir yorumda bulunmak istemiyoruz.”
“TURKCELL’DE ORTAKLIĞIMIZ SÜRECEK”
Altimo Başkan Yardımcısı ve Türkiye Temsilcisi/MUSTAFA KIRAL “Altimo olarak Turkcell’ deki yüzde 13,2 ortaklığımız devam ediyor. Sadece Çukurova Grubu’nun 1,6 milyar doları ödemesiyle bu grubun elindeki hisselerin üzerindeki rehnimiz ortadan kalktı. Elimizdeki hisselerle ilgili şu aşamada ilave bir düşüncemiz yok, ortaklığımız devam edecek. Ziraat Bankası yeni durumda sadece kreditör, şirketin ortağı değil. Bizim açımızdan bu konuda bir sorun yok. Son durum itibariyle Turkcell’ de yedi yönetim kurulu üyesi bulunuyor. Bu üyeler arasında Altimo ve Çukurova Grubu’nun temsilcisi yok. Genel kurul ve temettü konusunda şu an açıklama yapmak için erken.” Ekonomist
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.