E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisTurkcell krizini SPK çözecek---

Turkcell krizini SPK çözecek

Turkcell krizini SPK çözecek
27 Haziran 2012 - 09:11 borsagundem.com

SPK, genel kuruldan sonuç çıkmaması ihtimaline karşı yeni bir strateji geliştiriyor

Turkcell, yönetim kurulu üyeleri arasındaki ihtilafı çözmek için Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) bağımsız üye sayısının artırılması ve şirket ana sözleşmesinin bu doğrultuda değiştirilmesi yönündeki talimatı, genel kurula iki gün kala yabancı ortakların hamleleriyle boşa çıkarılmak isteniyor. Zaman Gazetesinin haberine göre, dün art arda açıklamalar yapan TeliaSonera ve Rus Altimo (Alfa), 29 Haziran'daki genel kurula dair çelişkili ifadeler kullandı. Çukurova Grubu ise, Turkcell Yönetim Kurulu'nun oluşumunda ve alacağı kararlarda, en az bir bağımsız üyenin karar hakkında olumlu oy kullanmış olmasını öngören Anasözleşme değişikliklerini desteklediğini açıkladı. Altimo Başkan Yardımcısı Mustafa Kiral, Turkcell Holding'in yüzde 53 hissesine sahip Çukurova Telekom Holding'i temsil edecek üyelerin tespiti için yürütülen görüşmelerde uzlaşmaya varamadıklarını söyledi. Kiral, "Bu durumda bizi temsilen kimse bulunmayacağı ve çoğunluğun sağlanamayacağı için genel kurul fiilen gerçekleşmeyecek." dedi.
TeliaSonera da, Altimo ve Çukurova'nın Turkcell Holding'i genel kurulda kimin temsil edeceği dahil temel konularda anlaşmazlığa düşmesi sebebiyle genel kurulun ertelenmesinin söz konusu olduğunu açıkladı. Ancak uzmanlar, genel kurulu erteleme yetkisinin, yönetim kurulunda olmadığına işaret ediyor. Çukurova Holding'den yapılan açıklamada Turkcell'de kâr payı dağıtımını engelleyenlerin bizatihi TeliaSonera ve Alfa olduğu dile getirilirken TeliaSonera ve Alfa tarafından bağımsız üyelik için önerilen adayların Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemesinde öngörülen kriterlere uygun olmadığı da ifade edildi. Açıklamada ayrıca Turkcell Anasözleşmesi'nde yapılması planlanan değişiklik metninde uzlaşma sağlanamamasının, TeliaSonera ve Alfa'nın bu değişiklik yoluyla SPK tarafından bağımsız Yönetim Kurulu üyelikleri ile ilgili olarak öngörülen ilkeleri devre dışı bırakmayı hedefleyen tutumlarından kaynaklandığı kaydedildi. SPK'nın dünkü Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ değişikliğinin kritik hale geldiğine dikkat çeken konuya yakın bir kaynak ise, "SPK, genel kuruldan sonuç çıkmaması ihtimalini göz önünde bulundurarak mahkeme marifetiyle öngördüğü değişiklikleri yapmaya hazırlanıyor. Değişiklikten önce kamuda çalışanların bağımsız yönetim kurulu üyesi olması imkânsızdı. Şimdi bunun önü açılıyor. Belli ki Sermaye Piyasası Kurulu Turkcell'de hem ortakların hem küçük yatırımcının hem de ülkenin menfaatlerini gözetecek yeni bir yönetim kurulu teşkil etmeyi hedefliyor." yorumunda bulundu. Sermaye Piyasası Kurulu'nun tebliği uyarınca 'ana faaliyet konusu, kamu hizmeti vermek üzere kamu kurum ve kuruluşları tarafından süreli veya süresiz olarak verilmiş bir lisansın veya bir imtiyazın kullanılması olan veya kamu kurum ve kuruluşlarının imtiyazlı pay sahibi olduğu borsa şirketlerinin bağımsız yönetim kurulu üyeleri için, SPK'nın uygun görüşünün alınması koşuluyla, 4.3.6 numaralı ilke ile 4.3.7 numaralı ilkenin (d) ve (f) bentlerinde belirtilen kriterler uygulanmayacak.' Kriterler ise şöyle: Şirket yönetim kurulunda son 10 yıl içinde 6 yıldan fazla yönetim kurulu üyeliği yapmış bir kişinin, yönetim kuruluna bağımsız üye olarak atanamayacağı. Bağımsız üyenin görevi dolayısıyla hissedar ise sermayede sahip olduğu payın oranının yüzde 1'den fazla olmaması ve bu payların imtiyazlı olmaması. Bağımsız üyelerin üniversite öğretim üyeleri hariç, kamu kurum ve kuruluşlarında, aday gösterilme tarihi itibarıyla ve seçilmesi durumunda görevi süresince, tam zamanlı çalışmıyor olmasına ilişkin hükümleri kapsıyor.
Altimo Başkan Yardımcısı Mustafa Kiral, Sermaye Piyasası Kurulu'nun bağımsız üye listesini reddetmesiyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Sermaye Piyasası Kurulu, yönetim kurulunun onayı olan bir liste istiyor. Biz hissedarlar olarak liste belirleyemiyoruz. Çukurova Grubu, 9 üyeli bir yönetim kurulu istiyor. 'Kararlar da 7 üyenin onayıyla alınsın.' diyor." Genel kuruldan sonuç çıkmaması halinde sonraki sürecin nasıl olacağı, hiç çözüme ulaşılmadığı durumda devletin Turkcell'in imtiyazını iptal ederek el koyacağı durumlarda Altimo'nun nasıl bir politika izleyeceği sorularına ise Altimo sözcüleri cevap vermedi. ZAMAN

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 87,00
En Yüksek: 88,15
En Düşük: 85,70
Değişim -0,80 %
FK: 8,49
PD / DD: 1,26
İşlem Hacmi 1.336.696.623
Toplam Adet: 15.344.225
Ağırlıklı Ort.: 87,16
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)