E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisTurkcell hisselerine ihtiyati haciz şoku---

Turkcell hisselerine ihtiyati haciz şoku

Turkcell hisselerine ihtiyati haciz şoku
16 Mayıs 2011 - 08:38 borsaningundemi.com

Maliye, Çukurova Holding için 1 milyar 249 milyon liralık ihtiyati haciz uygulaması başlattı

Uygulama çerçevesinde grubun Turkcell dahil tüm iştiraklerinde kayıtlı mal, hak ve temettü dahil alacakları üzerine haciz kaydı işlenecek.
Başkent Doğalgaz için 1.2 milyar dolarlık ödemeyi yapamayan Mehmet Emin Karamehmet şimdi de ihtiyati haciz kararı ile sarsıldı. Beşiktaş Vergi Dairesi Müdürlüğü Çukurova Holding A.Ş hakkında 1 milyar 249 milyon 925 bin liralık ihtiyati haciz kararı uygulaması başlattı. Sözkonusu operasyon Turkcell’in Kamuyou Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklama ile ortaya çıktı.
Turkcell açıklamasında şöyle denildi:
“Beşiktaş Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından Şirketimize tebliğ edilen bir yazı ile, Çukurova Holding A.Ş.’nin vergi dairesine olan borçları nedeniyle ihtiyati haciz kararı verilmiş olduğu, bu nedenle Çukurova Holding A.Ş.’nin şirketimiz nezdinde kayıtlı mal, hak ve alacakları (huzur hakkı, kar payı dahil) üzerine 1.249.925.764,67 TL tutarında ihtiyati haciz uygulanmasının istendiği bildirilmiştir. Sözkonusu yazıya istinaden, Çukurova Holding A.Ş.’nin şirketimizdeki hisseleri ile diğer hak, mal ve alacakları tespit edilecek ve ilgili varlıklar üzerine ihtiyati haciz kaydı işlenecektir.”
Turkcell’den temettü alamamıştı
Turkcell İletişim’in dolaylı ortağı olan Çukurova Holding A.Ş Nisan ayında yapılan genel kurulda, Turkcell’in diğer ortakları Altimo ve TeliaSonera’nın blokajı yüzünden temettü alamamıştı. Genel kurulun ibra edilmemesi yüzünden temettü dağıtımı ertelenmişti. Haciz kararı sonrası, yasal prosedürlerin tamamlanmasının ardından Çukurova’nın payına düşen Turkcell kar payının Vergi Dairesi’ne yatırılması gerekiyor.
Pamukbank kaynaklı
Sözkonusu vergi cezasının 2002 yılında el konulan Pamukbank’tan kaynaklandığı öğrenildi. Karamehmet, Başkent Doğalgaz için gerekli olan finansmanı bulamayınca bankacılık çevrelerinde sözkonusu vergi cezası gündeme gelmişti. Bankaların Maliye’nin kestiği vergi cezasını öğrendikten sonra gruba kredi açmakta tereddüt yaşadığı dolayısıyla Karamehmet’in ödemeyi yapamadığı anlaşılmıştı. Karamehmet ve ortağı Mehmet Kazancı, ödemeyi yapamayınca 96 milyon dolarlık teminatları da Özelleştirme İdaresi’ne irad kaydedildi.
Öte yandan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan hiçbir kamu bankasına Karamehmet’e kredi verilmemesi konusunda siyasi baskı yapılmasının sözkonusu olmadığını açıkladı. MMEKA’nın parayı ödeyememesinden sonra bu yönde dedikodular çıkmıştı.
Tek çıkış yolu Torba Kanun
Maliye uzmanları, grubun kamuoyunda ‘Torba Yasa’ olarak bilinen kamu alacaklarını yeniden yapılandıran 6111 Sayılı Yasa’dan yararlanabileceği görüşünde. Bir analist, “Tebliğ edilen toplam tutar 1.25 milyar lira ise Çukurova Grubu Torba Yasa’dan yararlanarak bu rakamı 400-500 milyon TL arasında bir rakama çekerek kapatabilir. Bu grup için tek çıkış yolu gibi gözüküyor” yorumunu yaptı.
Karamehmet ortağını suçladı: 450 milyon dolarımız hazırdı Kazancı ihtilaf yarattı
Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş’de (MMEKA), Mehmet Emin Karamehmet adına Mehmet Kazancı’nın ortağı konumundaki Stargate Gayrimenkul Yatırım İthalat İhracat ve Ticaret A.Ş., Kazancı tarafının Başkentgaz’ın özelleştirme ihale ve sonrasında çalışmaların sonuçlandırılmasını zorlaştırıcı tutum sergilediğini savundu. Stargate’dn yapılan açıklamada, “450 milyon dolar gibi büyük bir özkaynağı bu amaçla koymak üzere hazır olmamıza rağmen, gerekli dış kaynağın teminini önleyen gelişmeler, hisse devrinin tamamlanmasını da engelledi” denildi.
Açıklamada, Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’nin hisselerinin satışı için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca 16 Ağustos 2010’da yapılan nihai pazarlık görüşmelerinde, ortakları oldukları MMEKA’nın en yüksek teklifi verdiği anımsatıldı. Takip eden süreçte ihale bedelinin ödenmesi suretiyle hisselerin devralınması için yoğun bir çalışma başlatıldığı, finansman paketine dahil edilecek özkaynak, yeni ortak finansmanı ile borçlanma bileşenleri için detaylı ve kapsamlı girişimlerde bulunulduğu, hazırlık yapıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Şüphesiz, tüm bu finansman unsurlarının nihai uygulama için pakete dahil edilebilmesi, MMEKA ortaklarının iç ve dış yükümlülüklerini uyum içinde ve etkinlikle yerine getirmeleri ile yakından ilgilidir. Bu noktada, MMEKA’da diğer ana ortak konumunda bulunan Mehmet Kazancı tarafı, özkaynak, borçlanma ve yönetsel konular için yükümlüsü olduğu katkıları sunmadığı gibi, tarafımızdan yapılan çalışmaların sonuçlandırılmasını da zorlaştırıcı yönde tutum sergilemiş ve ihtilaflar yaratmıştır. Görüş ayrılıklarının giderilmesi ve çözüm geliştirilmesi yönündeki tüm gayretlerimize rağmen, Sayın Kazancı tarafının uyuma ve işbirliğine açık olmayan bu menfi tutumu, ilgili bankalarla belli prensipler bazında mutabık kalınan kredi paketinin uygulamaya geçirilmesini engellemiş, katılımcı bankalardan birinin karar sürecinin etkilenmesi dolayısıyla, kullanılacak krediler durdurulmuştur. Sonuçta, 450 milyon dolar gibi büyük bir özkaynağı bu amaçla koymak üzere hazır olmamıza rağmen, gerekli dış kaynağın teminini önleyen bu gelişmeler, hisse devrinin tamamlanmasını da engellemiştir.”
1.2 milyar dolarlık iptal
Çukurova ve Kazancı gruplarının yüzde 50’şer ortaklıkla kurduğu MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş.’nin Başkent Doğalgaz’da 1.2 milyar Dolar ihale bedelini yatıramaması nedeniyle ihale iptal edilmişti.
İptal kararının ardından, Karamehmet-Kazancı ortaklığının en yüksek teklifi verdiği İstanbul Anadolu Yakası ve Boğaziçi Elektrik Dağıtım ihaleleri de kamuoyunun gündemine geldi.
Söz konusu özelleştirmelerde ihale bedelinin 31 Mayıs’a kadar yatırılması gerekiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)