E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Turkcell'in net kârı TL'nin sert değer kaybettiği 2018'de finansman giderlerinin etkisiyle sınırlı değişim göstererek bir önceki yıla göre yüzde 2.1 artışla 2 milyar lirada kaldı. Şirketin hisseleri ise bir önceki yıla kıyasla zayıf kalan 2019 hedeflerinin ardından yüzde 5 üzeri geriledi.
Turkcell'in dün akşam açıkladığı 2019 hedefleri, şirketin 2018 gerçekleşmelerinin altında kalacağına işaret etti. Turkcell 2019 gelir büyüme hedefini yüzde 16-18 aralığında, FAVÖK marjı hedefini yüzde 37-40 aralığında ve yatırım harcamaları hedefini yüzde 16-18 aralığında belirledi.
Turkcell dördüncü çeyrek net kârını ise TL'nin söz konusu dönemde toparlanmasına bağlı olarak finansman giderinin azalmasının yanısıra vergi giderindeki düşüşün etkisiyle yüzde 300 artırarak 864 milyon liraya yükseltti. Geçen yılki mali hedeflerini tutturan Turkcell, ekonominin ivme kaybetmesi beklenen 2019 için hedeflerini ise 2018'e kıyasla düşürdü.
Turkcell'in satış gelirleri geçen yılın tamamında yüzde 20.8 artışla 21.3 milyar lira olurken, dördüncü çeyrek gelirleri yüzde 20.6 artışla 5.6 milyar liraya çıktı. 2018 gelir artışı yüzde 20-22 olan hedefleri tutturdu.
Operasyonel kârlılığının bir göstergesi olan FAVÖK geçen yılın tamamında yüzde 41.1 artarak 8.8 milyar liraya, marjı ise 6 puan artışla yüzde 41.3'e yükseldi. FAVÖK marjı yüzde 39-41 olan hedefi aştı. Şirketin yatırım harcamalarının gelirlerine oranı ise yüzde 18.5 ile hedefler dahilinde kaldı. Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu geçen yılın sonuçlarını, "2018 küresel ve yerel piyasalarda zorlu makroekonomik şartların egemen olduğu, küresel ticaretin yavaşladığı, gelişen pazarlardan sermaye çıkışının yaşandığı ve Türk Lirası'nın yabancı para birimlerine karşı değer kaybettiği bir yıl oldu. Buna rağmen, başlangıçtaki hedeflerimizi aşan güçlü bir performans sergiledik" diyerek değerlendirdi.
Turkcell hisseleri geçen yılın altında kalan gelir ve FAVÖK marjı hedefinin ardından kayıplarını kademeli olarak artırdı. Hisseler 1634 itibariyle yüzde 5.4 gerileyerek 14.91 liraya indi. TEB Yatırım analisti Akif Daşıran, hisselerin yıl başından bu yana 23 prim yapmasının ardından yabancı benzerlerine kıyasla iskontosunun azaldığını hatırlatarak, "Bunun üzerine 2018'in altında açıklanan hedefler kâr realizasyonunu tetiklemiş görünüyor" dedi.
ABONE SAYISI
Gelirlerinin yüzde 85'ini Türkiye'deki faaliyetlerinden sağlayan Turkcell'in gelirleri hakkında gösterge olan mobil ARPU (abone başı ortalama aylık gelir) dördüncü çeyrekte önceki yıla göre yüzde 15.8 artışla 37.4 liraya yükseldi, ancak üçüncü çeyrekteki 38.7 lira seviyesine göre düşüş kaydetti. Mobil faturalı abone sayısı 18.8 milyon ile bir önceki yıla göre yüzde 1.6 arttı. Ön ödemeli abone sayısı 14.9 milyon ile bir önceki yıla göre yüzde 4.5 düşüş kaydetti. Ön ödemeli abonedeki düşüş sayısında mevsimsel ve turistlerin kullandığı hatların kullanımdan kalkması etkili oldu.
Sabit abone sayısı yüzde 10 artışla 2.9 milyona yükselirken, sabit abone ARPU'daki artış yüzde 3.9 ile 55.7 lira oldu. Şirketin sabit ve mobil toplam abone sayısı 2018 sonunda 36.7 milyon ile bir önceki yıla göre değişmedi. Şirketin en az bir dijital hizmeti kullanan abonelerin oranı kesintisiz artışı sürdürerek bir önceki çeyreğe göre 2.8 puan artışla yüzde 66.7'ye çıktı. Turkcell bazıları paralı olan bu hizmetlerin kullanımından gelir sağlıyor. Ücretsiz hizmetlerin kullanımı da abone kayıp oranlarının düşmesini sağlıyor.
Turkcell dijital servislerden sağladığı gelirin kırılımını ise vermedi. Ancak Terzioğlu, geçen yıl Moldova'daki bir operatörün kullanmaya başladığı Turkcell'in dijital servislerini bu ay Arnavutluk'tan bir operatörün kullanmaya başlayacağını ifade etti. Turkcell kendi geliştirdiği dijital servisleri başka operatörlere kullandırtarak kullanıcı tabanını artırmayı ve gelirlerden belirli bir yüzde almayı amaçlıyor.
Terzioğlu, gelecek hafta Barcelona'da yapılacak mobil iletişim fuarında 4-5 yeni operatörle daha Turkcell'in geliştirdiği servisleri kullanmaları için anlaşma yapacağını belirtti.
NET FİNANSMAN GİDERİ 4 KAT ARTTI, BORÇLULUK AZALACAK
Turkcell'in, Ağustos'taki kur şokunun ardından üçüncü çeyrekte sert artışla 870 milyon liraya yükselen net finansman gideri, TL'nin dolar karşısında değer kazandığı dördüncü çeyrekte 18.5 milyon liraya indi. Ancak 2018'in tamamında 4 kattan fazla artarak 1.7 milyar liraya yükseldi ve net kârı düşürdü.
Şirketin borçluluğunun göstergesi olan ve kurdaki sert yükselişin etkisiyle üçüncü çeyrekte 1.8'e yükselen net borç/FAVÖK çarpanı TL'nin kısmen toparlanmasıyla yıl sonunda 1.4'e düştü ancak bir yıl öncesine göre artış kaydetti. Borçluluğun önemli bir kısmı tüketicilerin telefon alımını finanse eden birimden kaynaklanıyor. Ancak Turkcell CFO'su Osman Yılmaz, tüketici kredilerindeki taksit sınırı ve artan finansman maliyetleri nedeniyle kredi talebinin azaldığını belirterek, "Bu yıl boyunca tüketici finansmanı kaynaklı borç stokunda yaklaşık 1.5 milyar lira azalma olabilir" dedi. Yılmaz, Turkcell'in Orta Asya'da dört operatörü içeren Fintur'u satışından gelecek 350 milyon euro ile net borç/kaldıraç oranının 1'e yaklaşacağını belirtti ancak bunun için bir zaman belirtmedi. Şirketin toplam borçları ise TL'deki sert değer kaybının etkisiyle yılı yüzde 60 artışla 20.2 milyar lira ile kapattı. Bu tutarın yüzde 87'si euro ve dolar borçlardan oluşuyor. (Reuters)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Hiç şaşırmıyorum ve bakmıyorum bilanço vs , tekniğe göre düşmesi gerekiyordu ve düştü
Yuh arsız yüzsüz şirket....
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:41)