E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kırgızistan’a gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında, Türkiye-Kırgızistan İş Forumu gerçekleştirildi. Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından gerçekleştirilen forumda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin iş insanlarının yeni ortaklık kapılarını aralamalarını temenni ettiğini söyledi.
DEİK Başkanı Nail Olpak’ın özel sektör heyeti başkanlığında gerçekleşen İş Forumuna, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kırgızistan Ekonomi Bakanı Oleg Pankratov, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Kırgızistan İş Konseyi Başkanı Ahmet Kaya, Kırgızistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Marat Şarşekeyev, Kırgızistan Yatırımları Teşvik ve Koruma Ajansı Direktörü Şumkarbek Adilbek Uulu ve iki ülkeden yaklaşık 300 iş dünyası temsilcileri katıldı.
Türkiye- Kırgızistan İş Forumu’nda iki ülkenin iş dünyası temsilcilerine hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin alınan mesafeye rağmen hala arzu edilen seviyelerin çok çok gerisinde olduğunu söyledi. Kırgızistan'da çeşitli sektörlerde 300 civarında Türk sermayeli firmanın faaliyet gösterdiğini ve bu firmaların da 5 bini aşkın Kırgız vatandaşına istihdam sağladığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk müteahhitlerin Kırgızistan'da bugüne kadar yatırım bedeli 700 milyon dolara yakın 67 projeyi üstlendiklerini belirterek, "Bu projelerle firmalarımız, Kırgızistan'ın bağımsızlığından itibaren hayata geçirdiği kalkınma hamlesine destek verdi. Türkiye olarak firmalarımızın buradaki yatırımlarından şüphesiz ki daima gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.
"DOLARIN EGEMENLİĞİNE SON VERMELİYİZ"
Erdoğan, milli para ile alış verişe de değindiği konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bizler artık aramızda yerli ve milli parayı kullanmak suretiyle doların egemenliğine bir defa yavaş yavaş son vermemiz gerekiyor. Ülkeler, firmalar ve tüccarlar sadece ticaretin doğasında bulunan sıkıntıları aşmakla yetinmiyor, aynı zamanda kur baskısı gibi dolara bağımlılığın getirdiği zorluklarla da karşılaşıyor. ‘Ticareti kolaylaştırdığı’ iddiasıyla kurulan bu sistem, artık küresel serbest ticaretin en büyük ayak bağı haline dönüşmeye başlamıştır. Son haftalarda ülkemizin maruz kaldığı saldırılar bunun en çarpıcı örneğidir. Kur manipülasyonuyla, Türkiye’nin güçlü ve sağlam ekonomisi üstünde şüphe bulutları oluşturmaya çalışıyorlar.
KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARI
Erdoğan konuşmasında uluslarası kredi derecelendirme kuruluşlarını da eleştirdi, FETÖ uyarısı yaptı. Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:
"Bu malum kredi derecelendirme kuruluşları var ya, bunların her adımı politiktir, siyasidir, bunlar dürüst, samimi değildir, bunlar cambazdır. Dolayısıyla sakın bu cambazlara inanmayın, işinize bakın, biz hep işimize baktık ve bugüne kadar da öyle geldik. Batan, biten ülkelere bir anda bakıyorsunuz 4 kademe derece yükseltmesi veriyorlar. Her yönüyle güçlü olan Türkiye’ye de kalkıp ya ‘durağan’ diyor ya da indirmeye kalkıyor. Bugüne kadar ben bunların hiçbirisini tutmadım, bundan sonra da tutmayacağım. Biz kendimize inanıyoruz, güveniyoruz. Şu anda biz Rusya ile alışverişlerde ruble-Türk lirası bunu konuşuyoruz. Aynı şekilde İran, Çin ile yerli ve milli parayla alışveriş yapmanın dönemlerini başlatıyoruz.
Hiçbir ekonomik temeli olmayan, Türk ekonomisinin parametreleriyle hiçbir bağı bulunmayan sadece döviz kuru üzerinden yürütülen bu saldırının hedefi belli. Burada hedef, Türkiye’yi ekonomik olarak teslim almaktır. Burada gaye 15 Temmuz gecesi ruhunu 1 dolara emperyalistlere satmış FETÖ’cü alçakların darbe girişimiyle başaramadıkları işi, ekonomik tetikçiler eliyle sonuçlandırmaktır. Türkiye ekonomisinin bu süreçten güçlenerek çıkacağından kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye olarak savunma sanayi başta olmak üzere diğer alanlarda olduğu gibi ekonomide de bağımsızlığımızı tam anlamıyla tesis etmekte kararlıyız."
YENİ ORTAKLIKLAR
İki ülkenin iş insanlarına hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her iki ülke iş insanlarının bu toplantı vesilesiyle yeni ortaklıkların kapılarını aralamalarını özellikle temenni ediyorum. Buradan öncelikle Türk iş insanlarına sesleniyorum, Kırgızistan dost ve kardeş bir ülkedir. Yatırımlarınızda gelin bu ülkeye öncelik verin. Kırgızistan'a yapacağınız yatırımlarda sadece Kırgızistan pazarını göz önünde bulundurmayın. Buraya yapılan yatırımlar Avrasya Gümrük Birliği sebebiyle Kazakistan, Rusya ve Beyaz Rusya pazarlarına da hitap edecektir. Hatta Çin pazarı da göz ardı edilmemelidir” dedi.
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov İş Forumu’nda gerçekleştirdiği konuşmasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ziyareti için teşekkür etti. Ceenbekov, “Sizin ziyaretiniz Türk yatırımcısını umutlandırdı. Bu foruma, gerçek emekleriyle kazanarak ülkelerinin kalkınmasına büyük katkı sağlayanlar katılıyor” dedi.
Kırgızistan-Türkiye İş Forumu'nun iki ülke ekonomisinin kalkınmasına vesile olacağına inandığını belirten Ceenbekov, iki ülkenin arasında güven ortamının mevcut olduğunu ve ikili ilişkilerin çok güzel geliştiğini söyledi.Kırgızistan’ın Türkiye’ye ihracatını artırmak istediğini vurgulayan Ceenbekov, "Türkiye'ye ekolojik tarım ürünleri ihraç etme arzusundayız” dedi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin son 25 yılda yüzde 18 arttığını belirten Ceenbekov, iki ülkenin potansiyelini tamamını kullanmadığını ve ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarmak için gayret gösterilmesi gerektiğini söyledi.
PEKCAN: HEDEF 1 MİLYAR DOLAR
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İş Forumu’na katılımlarından dolayı memnuniyetini dile getirerek, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri artırmayı istediklerini söyledi. Pekcan, Türkiye ile Kırgızistan arasında 2017 yılının sonunda 487 milyon dolar olan ticaret hacmini 1 milyar dolara artırmayı amaçladıklarını ve 720 milyon dolar olan müteahhitlik projelerinin de birkaç katına çıkarılmasının hedeflendiğini ifade etti.
Pekcan, “Önümüzdeki dönemde imza atacağımız projelerle Avrupa’nın en dinamik ülkesi ile Atayurt’un stratejik ülkesi arasındaki ticaret hacmini bu yıl sonuna kadar 1 milyar doların üzerine çıkaracağız” dedi.
OLPAK: TÜRK YATIRIMCILAR İÇİN CAZİBE ODAĞI
DEİK Başkanı Nail Olpak ise, Kırgızistan’ın liberal ekonomisi ve yatırımcı dostu mevzuatıyla, Türk iş dünyasının hedef ülkelerinden biri haline geldiğini söyledi. Kırgızistan’ın ayrıca Avrasya Ekonomik Birliği üyesi olması ve yaklaşık 200 milyon nüfuslu bir pazara erişim imkânı sunmasıyla da, Türk yatırımcılar için cazibe odağı olmaya devam edeceğini belirten Olpak, “Kırgızistan; hidroelektrik kaynakları, turizm ve otelcilik, altyapı ve konut inşaatı, tarım ve gıda, madencilik, inşaat malzemeleri, perakende, tekstil ve hazır giyim ile makine yedek parça ve ekipmanları sektörlerinde önemli iş ve yatırım fırsatları sunuyor. Türkiye’nin oldukça güçlü olduğu alanlardan olan telekomünikasyon sektörü de Kırgızistan’da, yüksek bir potansiyel vadediyor, ortak işbirliği ve yatırım fırsatları sunuyor. Türk müteahhitlik firmaları, Kırgızistan’da şimdiye kadar 690 milyon dolar değerinde 65 proje üstlendiler ve teslim ettiler” dedi.
Türkiye’nin Kırgızistan’ın en büyük ithalat partnerleri arasında ilk 5’te yer aldığını; fakat iki ülke arasında 2017 yılı sonunda 483 milyon dolar ticaret hacmi bulunduğunu belirten DEİK Başkanı Olpak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu hacim, Kırgızistan’ın vadettiği potansiyelin çok altında. Kırgızistan’da 300 civarında Türk sermayeli firma, 304 milyon dolar sermaye ile faaliyet gösteriyor. İki kardeş ülke el ele vererek, gerek Kırgızistan ticaretini daha çok çeşitlendirebilir ve büyütebilir, gerekse birlikte yeni yatırım ve işbirliği projeleri hayata geçirerek gelecek nesillerimize istihdam alanları oluşturabiliriz.”
Forumda 3 İşbirliği Anlaşması imzalandı
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Kırgızistan Ekonomi Bakanı Oleg Pankratov’un başkanlığında forumun açılış konuşmalarının ardından, DEİK ile Kırgızistan Yatırımları Teşvik ve Koruma Ajansı arasında İşbirliği Anlaşması, TOBB ile Kırgızistan Ticaret ve Sanayi Odası arasında İşbirliği Anlaşması ve Gata Havayolları ve Taşımacılık A.Ş. ile Manas Uluslararası Havalimanı arasında İşbirliği Anlaşması imzalandı.
Kırgızistan, Dünya Ticaret Örgütü’ne kabul edilen ilk ülke
BDT coğrafyasında Dünya Ticaret Örgütü’ne kabul edilen ilk ülke olan Kırgızistan, her türlü iktisadi faaliyetin rahatlıkla yapılabildiği ve dünyanın en liberal ve yatırımcı dostu mevzuatlarından birisine sahip. Son 10 yıllık dönemde ülkenin dış ticaret hacminin GSYİH’dan fazla olması ekonominin dışa açıklık oranının çok yüksek olduğunun göstergesi olarak kabul ediliyor. Hidroelektrik enerjisi ve yenilenebilir enerji, turizm ve otelcilik, altyapı ve konut inşaatı, tarım ve gıda, madencilik, inşaat malzemeleri üretimi, perakende ticaret, tekstil ve hazır giyim başta olmak üzere birçok sektörde önemli iş fırsatları sunan Kırgızistan, aynı zamanda Avrasya Ekonomik Birliği üyesi ve yaklaşık 200 milyon nüfusa sahip bir pazara erişim imkânı sunuyor.
Türkiye-Kırgızistan Ticaret Rakamları (TÜİK-2017)
Toplam dış ticaret hacmi: 487.3 milyon ABD Doları
Türkiye’den Kırgızistan’a yapılan ihracat: 343.6 milyon ABD Doları
Başlıca ihracat kalemleri: Halı, ziynet eşyaları, tekstil mamulleri, karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar.
Türkiye’nin Kırgızistan’dan yaptığı ithalat: 143.7 milyon ABD Doları
Başlıca ithalat kalemleri: Altın, pamuk, kuru baklagiller, bakır alaşımları.
Dış ticaret dengesi: 199.8 milyon ABD Doları
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
hala ticaret hacmini şu kadar dolara çıkaracaz diye konuşuyorsunuz,bir yandanda doların egemenliğine son verelim milli paralarla alışveriş yapalım diyorsunuz,yani dolar aşkı siz felç etmiş ki doları dilinize dolamış gidiyorsunuz,bu işler çok basit yeterki yapalıma karar verin işe koyulun
Bırakın bunları Sn CB nımız.Biz bilim teknoloji insan kaynağı üretelim İhracatamız ithalatımızdan fazla olsun ueter o zaman ister Dolar ister başka bir alternatif olsun hiç farketmez.Siz güçlüyseniz Dolar molar hikaye.Üstelik doların yerine ortaya çıkacak alternatif ne olursa olsun bu sefer o alıp başını gider çünkü biz henüz yeterince güçlü değiliz.
Allah akıl fikir versin
İcraat yapın icraat. 2 ayda elektrik ve doğalgaza %18.81 zam yaptınız. Sözleşmeleri dolar ile yaparsanız doların egemenliğine nasıl son vereceksin.
Eee verr
olanı sat tesis yok fabrika yok işsizlik var alım gücü yerlerde develasyon olmuş sen neden bahsediyorsun 4 tane güçsüz ekonomi ile ne olur?
siz her konuştuğunuzda dolar daha yükseliyor nasıl son vereceksiniz.
Fabrika açın fabrika. Ne var ne yok satıldı.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:03)