Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 21'inci yüzyılın global seviyede yeni dengelerin ortaya çıktığı, dünya ekonomik ekseninin batıdan doğuya doğru kaydığı bir yüzyıl olduğunu ifade ederek, oluşan yeni dengenin tam merkezinde Rusya ve Türkiye'nin bulunduğunu bildirdi. Hisarcıklıoğlu ve Rusya Federasyonu Sanayiciler ve Girişimciler Birliği (RSPP) Başkanı Alexander Shokhin arasında 2016 yılının sonuna kadar uygulanacak bir eylem planı imzalandı.
TÜRKİYE OLARAK RUSYA'YA ÇOK ÖNEM VERİYORUZ B20 toplantılarında TOBB olarak sadece Rusya ile ikili iş birliği toplantısı yaptıklarına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, Türkiye olarak Rusya'ya çok önem verdiklerinin altını çizdi. Hisarcıklıoğlu, 21'inci yüzyılın global seviyede yeni dengelerin ortaya çıktığı, dünya ekonomik ekseninin batıdan doğuya doğru kaydığı bir yüzyıl olduğunu ifade ederek, oluşan yeni dengenin tam merkezinde Rusya ve Türkiye'nin bulunduğunu bildirdi.
TÜRKİYE VE RUSYA İDEAL İŞ ORTAĞI Bu iki ülkenin güçlü yapılarıyla Avrasya coğrafyasının parlayan iki yıldızı konumunda bulunduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Türkiye ve Rusya birbirlerini tamamlayan ekonomileri ile coğrafi yakınlıkları, insanlarımız arasındaki kültürel ve kişisel yakınlıklar nedeniyle tam ideal bir iş ortağıyız. Özellikle son dönemde bugüne kadar kurduğumuz ekonomik ilişkiler seviyesinin çok daha yukarılara çıkarılması hususunda iki ülkenin liderlerinde güçlü bir siyasi irade var" diye konuştu.
"ÜÇÜNCÜ DÜNYA ÜLKELERİNDE MÜTHİŞ POTANSİYELLER VAR" Hisarcıklıoğlu, Türk şirketlerinin Rusya'daki yatırımlarının 10 milyar doların üzerinde olduğuna dikkati çekerek, Türk firmalarının Rusya'da başarı ile tamamlanan inşaat proje bedelleri 60 milyar doların üzerinde olduğuna işaret etti. Çeşitli alanlarda bine yakın Türk firmasının Rusya'da aktif olarak görev aldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, her yıl 4,5 milyon Rus vatandaşının Türkiye'yi ziyaret ettiğini bildirdi. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilere vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, "Bütün rakamlar ve gelişmeler iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesinin üstüne çıktığını göstermektedir. Bu nedenle firmalarımız arasında ortaklıklar kurulmasını, üçüncü ülkelere yönelik birlikte çalışma imkanları üzerinde sizlerle iş birliği yapmayı arzu ederiz. Üçüncü dünya ülkelerinde müthiş potansiyeller var" ifadelerini kullandı.
Otomotiv sanayinin de iş birliği yapılabilecek önemli sektörlerin başında geldiğini, Rusya'nın gıda güvenliğini sağlamak amacıyla yerel üretim miktarı ve kalitesini artırmak istediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Güçlü ve deneyimli Türk gıda sektörünün Rusya Federasyonu'na gelmesi bugün bence en uygun zaman" dedi. Hisarcıklıoğlu, Türk firmalarının Rusya'ya sadece mal ve hizmet satmak için gitmediklerine dikkati çekerek, Rus ortakları ile birlikte orada mal ve hizmet üretmek için gittiklerini dile getirdi.
Türk firmalarının Rusya'daki faaliyetlerini de desteklediklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, özellikle bundan sonra büyük şirketlerin yanı sıra, küçük ve orta ölçekli firmaların da Rusya'da daha aktif olmaları için çalıştıklarını vurguladı.
TÜRK AKIMI MUTLAKA GERÇEKLEŞECEK Rusya Federasyonu Sanayiciler ve Girişimciler Birliği (RSPP) Başkanı Alexander Shokhin de 2 yıl önce iki ülke liderlerinin 2020 yılına kadar ticaret hacmini 100 milyar dolara yükseltme hedefi koyduğunu hatırlattı. Geçen yıl ikili ticari ilişkilerde azalma görüldüğünü bildiren Shokhin, "Müşterek hedefimiz, ticaret hacmindeki düşüşün sebebini ortaya koyup bu sorunları aşmamız lazım. Makroekonomik göstergeleri bir kenara bırakıp, bu durumdan nasıl kurtuluruz buna bakmalıyız" diye konuştu.
Ülkelerinde jeopolitik faktörlerin baskısının da hissedildiğine dikkati çeken Shokhin, "Türkiye, şu anda bir nevi ön cephede yer alıyor bu jeopolitik anlamdaki meydan okumalara karşı göğüs geriyor. AB ve Amerika'nın baskıları var, burada yatırımlara karşı mücadele ediyoruz. Sadece ümit etmekle kalmıyoruz, önümüzdeki dönemde tünelin ucunda bir ışık görüyoruz ve bu kapsamda Türk-Rus işbirliğini geliştirmeye ağırlık vereceğiz" ifadelerini kullandı.
Shokhin, Rusya, Belarus, Kazakistan Gümrük Birliği'ne dahil olduklarını, gelecek yılda birliğe Ermenistan ve ve Kırgazistan'ın dahil edileceğini ifade etti. Bazı konularda partnerlerine bağlı olduklarına değinen Shokhin, Vietnam ile de Serbest Bölge Anlaşması yaptıklarını anlattı. Vietnam tecrübesinin Türkiye ile yapılacak Serbest Ticaret Anlaşması'na da örnek olacağını vurgulayan Shokhin, iki ülke ekonomi bakanlıklarının ticarette bir serbesti getirmek için yoğun bir çalışma gerçekleştirdiğini bildirdi. Anlaşama kapsamında karşılıklı yatırımlara bir "güvence" geleceğine dikkati çeken Shokhin, ikili ilişkilerdeki bariyerin kaldırılmış olacağını belirtti.
İki ülke arasındaki projelere de değinen Shokhin, şöyle konuştu:
"Türk Akımı mutlaka gerçekleştirilecek, fazla gecikme olmadan yapılır diye ümit ediyoruz. Türkiye'de Akkuyu Nükleer Santrali'nin yapılması da bu ilişkileri hızlandırıcı bir katalizör olacaktır. Telekominikasyon, metalurji gibi alanlarda da işbirliği imkanı var. Orta ve küçük işletmelerin projelerine de ağırlık vermemiz lazım. İstanbul'da daimi KOBİ kurulması fikrini de destekliyoruz. Elverişlli yatırım ortamı oluşacak, bunun nimetlerinden Türk ve Rus KOBİ'leri yararlanacak. Özellikle 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi yolunda da önemli bir adım olacak."
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov ise iki ülkenin işadamlarının çok önemli görevleri olduğunu söyledi.
Toplantıya ayrıca Türkiye ve Rusya'da faaliyet gösteren firmaların üst düzey yöneticileri de katıldı. Konuşmaların ardından TOBB ve RSPP arasında 2016 yılının sonuna kadar uygulanacak eylem planı imzalandı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.