E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2010'da Türkiye'de satılan traktörlerin yüzde 80'den fazlasının, hafif ticari araçların yüzde 60'ının, ağır ticari araçların yüzde 70'inin Türkiye'de üretilen ürünlerden oluştuğunu belirterek, bu oranların, kaliteli üretim yapılması ve farklı alternatifler sunulması durumunda, milletin yerli ürünleri tercih ettiğinin açık bir göstergesi olduğunu kaydetti.
Türk Traktör'ün 600 bininci traktörünün banttan indirilmesi dolayısıyla fabrikada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı bir tören düzenlendi.
Bakan Ergün, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son yıllarda hayatın hemen her alanında çok önemli bir ivme yakaladığını, büyük başarılara imza attığını kaydetti. Bu dönemin başarısında, özel sektörün sahip olduğu enerjinin ve üretim becerisinin çok ciddi bir rolü olduğuna işaret eden Ergün, Türkiye büyürken firmaların da büyüdüğünü, firmalar büyüdükçe de Türkiye'nin daha fazla kalkındığını söyledi.
Türk Traktör'ün özellikle son yıllarda sürekli artan bir performans göstermesinin, bunun en önemli kanıtlarından biri olduğunu ifade eden Ergün, ''500 bin traktör rakamına daha 4 yıl önce ulaşan Türk Traktör'ün, bugün 600 bin rakamına ulaşmış olması son derece değerli bir olaydır. Firmanın sadece 4 yıl içinde 100 bin traktör üretmesi, sadece Türk Traktör'ün değil, bütün bir toplumun sahip olduğu gücü ve enerjiyi ortaya koymaktadır'' dedi.
Ergün, birkaç yıl içinde, 700 bininci traktörün banttan indirim törenini de birlikte gerçekleştireceklerine inandığını ifade etti.
Türkiye'nin son 9 yılda ekonomide güven ve istikrar ortamını oluşturduğunu, dünyada yatırımcılara en fazla güven telkin eden ekonomilerden biri haline geldiğini vurgulayan Ergün, ''Bu dönemde, bankacılık sektöründe, kamu maliyesinde veya dış ticarette çok önemli mesafeler aldığımız kimsenin yadsıyamayacağı bir gerçektir. Ancak özellikle reel kesimin rekabet gücünü artırma noktasında daha almamız gereken önemli bir mesafe var'' dedi.
Önümüzdeki dönemin markalaşma, ARGE, teknoloji, üniversite-sanayi işbirliği gibi alanlara özel bir önem veren bir dönem olacağını kaydeden Ergün, bu yılın ilk döneminde Sanayi Strateji Belgesi'ni, KOBİ Stratejisi'ni, başta Makine ve Otomotiv Sektör Stratejileri olmak üzere sektörel strateji belgelerini uygulamaya başladıklarını, bütün bu stratejilerin ortak hedefinin Türkiye'yi Avrasya'nın üretim ve teknoloji üssü haline getirmek olduğunu anlattı.
YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜNLERE GEÇİŞ...
Ergün, bugün Türkiye'nin, yıllık ihracatını 130 milyar dolar seviyesine taşımayı başarmış bir ülke olduğunu, yıllık ihracatı 2023'de 500 milyar dolara çıkarma hedefinin daha yüksek katma değerli ve ileri teknolojili ürünlerle gerçekleştirebileceğini dile getirdi.
Son 8 yılda düşük teknolojili ürünlerden orta teknolojili ürünlere geçişte büyük bir başarı yakalandığını belirten Ergün, yüksek teknolojili ürünlere geçişte de aynı başarının yakalanması gerektiğini vurguladı.
Türkiye'nin yarım asırdan fazla bir süredir traktör üreten ve bu traktörleri dünyanın birçok farklı ülkesine ihraç eden bir firmaya sahip olduğunu ifade eden Ergün, şöyle konuştu:''
''Otomotiv gibi katma değeri yüksek ve büyük tecrübeye sahip olduğumuz bir sektörde çok daha başarılı işlere imza atabiliriz, atmalıyız da. Bugün ülke olarak geldiğimiz noktada, yabancı firmaların Türkiye'deki üretimlerini artırmada sergilemiş oldukları başarıyı, artık yerli bir otomobil markası oluşturmada da rahatlıkla gösterebileceğimize inanıyorum.
Bu millet, kendisine dünya standartlarında ürünler sunduğunuz zaman, yerli ürünlere sahip çıkmaktadır. Mesela 2010 yılında ülkemizde satılan traktörlerin yüzde 80'den fazlası Türkiye'de üretilen ürünlerden oluşmaktadır. Yine aynı yıl ülkemizde satılan hafif ticari araçların yüzde 60'ı, ağır ticari araçların ise yüzde 70'i Türkiye'de üretilen ürünlerden oluşmaktadır. Bu oranlar, kaliteli üretim yapılırsa ve farklı alternatifler sunulursa, milletimizin yerli ürünleri tercih ettiğinin açık bir göstergesidir.''
''ARTIK TÜRKİYE'DE YERLİ BİR OTOMOBİL MARKASI İLE ÜRETİM YAPMA VAKTİ GELDİ''
Bakan Ergün, otomobile bakıldığında farklı bir manzarayla karşılaşıldığını, Türkiye'de iç pazarda satılan otomobillerin sadece yüzde 30'unun yerli ürünlerden karşılandığını kaydetti. ''Böyle yüksek bir büyüme potansiyeli olan sektörde ve iç pazarda bu rakamın çok daha yüksek olması gerekir diye düşünüyorum'' diyen Ergün, otomotiv firmalarını, tüketici eğilimlerine uygun olarak yeni alternatif modelleri ve tasarımları da kapsayacak şekilde Türkiye'ye yeni yatırımlar yapmaya davet etti.
''Artık Türkiye'de yerli bir otomobil markası ile üretim yapmanın vaktinin geldiğini'' dile getiren Ergün, bu konuda Türkiye'de üretim yapan traktör firmalarının başarılarının, sektörün diğer alanlarına ilham verecek nitelikte bir başarı olduğunu söyledi.
Ergün, 600 bininci traktörün Türk Traktör ve ülke için hayırlı olmasını da diledi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:29)