E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türk Telekom’un patronu Hariri Ailesi, amiral gemisi inşaatta yaşadığı sıkıntıyı atlatmak için şirketlerini vitrine çıkarmaya başladı. Ortadoğu’nun en zengin ailelerinden Haririler, ilk satışı da inşaattan sonra en önemli sektörü finansta yapıyor.
Aile, bu kapsamda en köklü finans şirketi olan 86 yıllık Arab Bank’ta hisse satma kararı aldı. Arab Bank’taki yüzde 21’lik payı için uluslararası yatırımcılarla görüşmelere başladı. Haririler, bu satıştan 1 milyar dolar civarında kaynak sağlamayı hedefliyor.
Haziran ayında ilk kez Hariri Ailesi’nin en önemli şirketi konumundaki inşaat firması Saudi Oger’in çalışanlarına maaş ödemekte zorlandığı haberleri gündeme gelmeye başlamıştı.
Yılbaşından bu yana 20 bin çalışanının maaşını ödeyemeyen Saudi Oger, üstlendiği projelerden de çıkarılmaya başlandı. İşçilerin sigortalarını dahi ödeyemeyen şirket için önemli kırılma noktalarından biri de Suudi Arabistan’da ulusal muhafızlar için inşa edilen 5 bin 900 villalık projeden çıkarılması oldu.
Riyad’dan destek bekliyor
Lübnan’daki El-Mustakbel Partisi (Gelecek Hareketi) Başkanı Saad Hariri’nin yönettiği Saudi Oger, uzun süredir Suudi Hükümeti’nden destek bekliyor. Lübnan basını, Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman’ın sözlerine dikkat çekerek, Saudi Oger krizini bankalarla yaşanan sorunlarla sınırlandırmıştı ve “Riyad yönetimi, bankalara para yatırıyor ama bankalar biriken borçlar nedeniyle bu paraları tutuyor ve ödemiyor” diyerek kurtarmaya yanaşmayacağının sinyalini vermişti. Haririlerin, sadece Lübnan bankalarına olan yarım milyar doları aşan borçlarını da ödemekte zorlandığı biliniyor.
MNG’den T-Bank’ı satın almıştı
Diğer yandan Hariri Ailesi’ne ait Saudi Oger’deki krizin Türkiye’ye nasıl yansıyacağı merakla beklenirken, Arab Bank’taki hisse satışı aslında bir işaret olarak görülüyor. 1930’da kurulan Lübnan merkezli Arab Bank’ın 30 ülkede 600’den fazla şubesi bulunuyor. 6 binden fazla çalışanı bulunan bankanın toplam varlıkları ise 49 milyar dolar.
Bankanın en fazla önem verdiği ülkeler arasında ise Türkiye var. Zira Hariri Ailesi, 2006 yılında işadamı Mehmet Nazif Günal’a ait MNG Bank’ı satın almıştı. Hariri Ailesi, bu işlemi de ortak ve sahibi olduğu iki banka aracılığıyla yapmıştı.
Bunlardan biri yüzde 50’lik pay sahibi Arab Bank, diğeri ise yüzde 41’lik orana hakim olan Bank- Med. MNG Bank, verilen resmi onaylardan sonra ilk iş olarak isim değişikliğine gitmiş ve Turkland Bank A.Ş. (T-Bank) olmuştu. Bankanın sermayesi de 2014’te 500 milyon TL’den 650 milyon TL’ye çıkarılmıştı. İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Adana, Samsun, Eskişehir, Bursa gibi illere yayılmış T-Bank’ın Türkiye genelinde 34 şubesi bulunuyor.
Suudiler, Türk Telekom’u alır mı?
T-Bank’ın ana hissedarı Arab Bank’taki yüzde 21’lik hisse satışının sonucu beklenirken Hariri Ailesi’nin Saudi Oger’deki krizinin Türk Telekom’u etkileyebileceği ifade ediliyor. Üst yönetimi tamamen değişen ve dümeni tekrar eski kaptanı Paul Doany’ye emanet eden Türk Telekom’un ana hissedarı Saudi Oger’de de Riyad yönetiminin sesi yükselecek gibi görünüyor. Zira Saudi Oger’in Saudi Telecom’a yani Riyad yönetimine hisse satışı yapabileceği, dolayısıyla Türk Telekom’un Suudi yönetimine geçebileceği konuşulan konular arasında bulunuyor.
Kerim Ülker / Dünya
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
hesapda özelleştirme yapıldı turksel de telekomda devlete kaldı
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:10)