E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Bozkurt, 6,8 milyon ADSL müşterileri bulunduğunu belirterek, ''Yüksek hız, yüksek kalite ve yüksek kapasite istiyor. Biz de tekrar bir ateşi fitillemek zorunda kaldığımızı hissettik. Fiber optik ağlarla öreceğiz artık Türkiye'yi'' dedi.
Bozkurt, fiber teknolojisini 81 ilde internet servis sağlayıcıların hizmetine sunmalarına ilişkin basın toplantısında yaptığı konuşmada, son 6 yılda 10 milyar liraya yakın yatırım yaptıklarını, 2011'in ilk 9 ayında 1,5 milyar lira yatırımın gerçekleştiğini, 2011 yılsonu hedefinin 2,2 milyar lira olduğunu anımsattı.
Bozkurt, 2011 itibariyle dünyada 2 milyar internet kullanıcısı bulunduğunu, her kaybedilen işe karşılık teknoloji dünyasında 3 yeni iş imkanı doğduğunu, web teknolojisi kullanan KOBİ'lerin verimliliğinin yüzde 10 arttığını, ihracatlarının ise iki katına çıktığını anlattı.
Gökhan Bozkurt, ''6,8 milyon ADSL müşterimiz var. Yüksek hız, yüksek kalite ve yüksek kapasite istiyor. Biz de tekrar bir ateşi fitillemek zorunda kaldığımızı hissettik. Fiber dünyasıyla açılmamız, halkımızı yeni teknolojiyle tanıştırmamız lazım. Fiber optik ağlarla öreceğiz artık Türkiye'yi'' diye konuştu.
Meseleye sadece karlılık açısından bakmadıklarını, 81 ilde mevcut bulunduklarını dile getiren Bozkurt, dijital uçurumu kaldırmak adına çabaladıklarını, bu uçurumun kalkmasıyla birlikte Türkiye'nin de gelişeceğini, Türkiye'nin gelişmesinin, Türk Telekom'un da gelişmesi anlamına geldiğini kaydetti.
Türk Telekom'un yurtdışı çıkış hızı 2005 yılında 30 gigabitken, bugün 40 kat arttığını, data kullanım oranlarının ise son 6 yılda 10 kata çıktığını ifade eden Bozkurt, bu durumda fiber dönüşümünü yapmanın kaçınılmaz hale geldiğini söyledi. Bozkurt, 2003 sonlarında ADSL'le bir devrim yaşandığını, şimdi fiberle bu devrimi daha ilerilere götüreceklerini dile getirdi.
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Bozkurt, 2011 yılında 730 bin haneye fiber optik altyapının ulaştığını, bunların halihazırda yüzde 25'inin aktif kullanıcı olduğunu söyledi.
-''AB'nin 30 megabitlik 2020 hedefini, 100 megabitle 2015'te yakalayacağız''-
Türk Telekom Operasyon Başkanı Memet Atalay da, 2011 yılında 17 bin 600 kilometre fiberoptik hattı tesis ettiklerini, buna ek olarak 2 bin kilometre de site içlerine tesisat yaptıklarını belirterek, gelinen noktada 150 bin 600 kilometrelik fiber optik altyapısına sahip olduklarını kaydetti.
Türkiye'nin cadde ve sokaklar dahil tüm yol ağının 200 bin kilometre olduğunu anımsatan Atalay, Türkiye'nin fiber optik altyapısında Avrupa'da ilk üç içinde yer aldığını söyledi.
Atalay, şehirler, ilçeler, santraller, bölgeler arasında döşenen iletim amaçlı altyapının yüzde 85'inin; santrallerden eve çekilen hatları içeren erişim altyapısının ise yüzde 80'inin Türk Telekom tarafından tesis edildiğini aktardı.
Bugüne kadar öncelikli olarak iletim tarafının tamamlandığını, şimdi evlere kadar gittiklerini dile getiren Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:
''2011 içinde toplam 730 bin hane, işyeri, fabrikaya fiber optik tesisi yapıldı. 2012 senesinde bu 3 kat daha artacak. 2011 yılında fiber optik tesis hızımız saatte 9 kilometre. 2011 yılında saatte 520 haneyi fibere geçirdik. 2012'de bunu 3 kat artırmayı planladık. 2012 yılında 1.500 haneyi bir saat içinde fiber optik altyapıya geçireceğiz.''
Fiber optik çalışmalarının İstanbul, İzmir, Ankara ile sınırlı olmayacağının altını çizen Atalay, ''İnşallah AB'nin 30 megabit olarak öngördüğü 2020 rakamını, 100 megabite yakın bir rakam olarak 2015 sonunda gerçekleştireceğiz'' dedi.
Atalay, bir soruya verdiği yanıtta, 2015 sonuna kadar Türkiye'deki şehir ve ilçelerin tamamında en azından tesis olarak fiber altyapısının bulunmasını hedeflediklerini söyledi.
-''Aynı ücretle 8 megabit yerine 24 megabit hız''-
Türk Telekom Pazarlama ve İletişim Başkanı Erem Demircan ise, fiber altyapısına sahip ürünün nasıl yaygınlaştırılacağına ilişkin olarak internet servis sağlayıcılarla yoğun görüşmelerde bulunduklarını belirterek, yalnızca yeni site ve evlerde değil, mevcut binalarda da kullanımı artırmak için çalıştıklarını söyledi.
Demircan, fiber internete ulaşan hane ve işyerlerinin yılsonunda 3 milyon gibi bir rakama ulaşacağını ifade etti.
Fiber altyapısının bulunduğu lokasyonlarda ADSL müşterilerinin, talep ettikleri fiber internet paketine geçiş yapabileceklerini ve geçiş ücreti ödemeyeceklerini ifade eden Demircan, mevcut müşterilerin ADSL paketi için ödedikleri ücrette değişiklik olmadan yüksek hızlı fiber internet paketlerinden faydalanmalarını sağlayacaklarını anlattı.
Demircan, şu bilgileri paylaştı:
''İnternet servis sağlayıcılarının mevcut müşterileri kampanya kapsamında hiçbir ücret ödemeden daha yüksek hızlı fiber internet paketlerine geçiş yapabilecek. Örneğin bugün 8 megabit kullanan bir müşterimizin binasına fiber gittiği anda internet servis sağlayıcıları o hanelerle hemen iletişime geçip, 'Artık evinizde fiber var, bundan sonra 8 değil 24 megabit kullanacaksınız ve şu anda ne ödüyorsanız, onu ödemeye devam edeceksiniz' diyecekler.''
Erem Demircan, fiber internetten yararlanmak için daha yüksek hızlara uygun modemlere ihtiyaç duyulduğunu, internet servis sağlayıcıların da uygun şartlarla bu modemleri müşterilere sağlayacağını kaydetti. AA
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:17)