E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTürk Telekom neden kara listeye alındı ---

Türk Telekom neden kara listeye alındı

Türk Telekom neden kara listeye alındı
19 Kasım 2012 - 11:32 borsaningundemi.com

Maliye'nin incelemesinde ortaya çıkan ne? İşte TT’yi, TT’den fatura alan şirketleri zorda bırakan olay

Maliye Bakanlığı’nın bir incelemesi, aldığı faturanın sahte ya da yanıltıcı çıkması durumunda iş yaptığı şirketleri de zorda bırakan firmalar arasına Türk Telekom’un da girmesine yol açtı. Şükrü Kızılot, Bakanlığın mağdur olan Türk Telekom’u kara listeye alması olayını Hürriyet’teki köşesine taşıdı. Kızılot, “Maliye Bakanlığı elemanları yaptıkları incelemede, Türk Telekom’un, ‘Sahte veya Muhteviyatı İtibariyle Yanıltıcı Belge’ kullandığını tespit etti. Bakanlık 2011 yılı Nisan ayında bu şirketi kara listeye aldı. Böyle olunca, 4 Eylül 2012 tarihinde düzenlenen, 2 Ekim 2012 tarihinde ise tebliğ edilen 033435 sayılı ‘KDV İadesi Kontrol Raporu’ ile Türk Telekom’dan fatura alan vergi mükellefi zor duruma düştü” diye yazdı. İşte Şükrü Kızılot’un o yazısı…
İŞYERİNDE TELEFON FATURASI ŞOKU
Bir firmanın, işlediği veya daha sonra işleyeceği bir suç, o firmadan fatura alanları zor durumda bırakabiliyor. Örneğin, mal alınan firmanın daha önce sahte ya da muhteviyatı (kapsamı) itibariyle yanıltıcı belge (SMİYB) kullanması halinde, faturayı alan şirket bilmediği daha doğrusu bilemeyeceği bu fiil nedeniyle zor durumda kalabiliyor. Aynı şekilde, mal aldığı firmanın daha sonra defter ve belgelerini Maliye’ye ibraz etmemesi ya da adresinde bulunmaması durumunda, o firmadan mal alan mükellef zor durumda kalabiliyor.
SMİYB KULLANMA
Bir şirketin aldığı faturalardan birisi dahi sahte ya da kapsamı itibariyle yanıltıcı belge olursa, o şirket “sakıncalı mükellef” listesine giriyor. Bu kez o Şirketten mal alan ya da hizmetinden yararlananlar zor durumda kalabiliyor. Örneğin KDV iadesi yönünden sorun yaşayabiliyorlar. Bu durumda olan şirketlerden biri de sabit telefonda pazar payının yaklaşık yüzde 90’ına sahip olan bir iletişim şirketi. Maliye Bakanlığı elemanları yaptıkları incelemede, Türk Telekom’un, “Sahte veya Muhteviyatı İtibariyle Yanıltıcı Belge” kullandığını tespit etti. Bakanlık 2011 yılı Nisan ayında bu şirketi kara listeye aldı. Böyle olunca, 4 Eylül 2012 tarihinde düzenlenen, 2 Ekim 2012 tarihinde ise tebliğ edilen 033435 sayılı ‘KDV İadesi Kontrol Raporu’ ile Türk Telekom’dan fatura alan vergi mükellefi zor duruma düştü.
KDV İADESİ ALANLAR SORGULANIYOR
Türk Telekom’dan fatura alanlar arasında, en ciddi sorun yaşayanlar, Maliye’den KDV iadesi talep edenler (örneğin ihracatçılar, yap-satçı inşaat firmaları, yayın evleri, fırınlar, oteller, lokantalar, organizatörler) oluyor. Bunlara Maliye tarafından bir yazı gönderiliyor. Deniliyor ki; “Defterlerinizde Türk Telekom’a ait faturalar var. Türk Telekom’un sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullandığı tespit edildi. Size KDV iadesi yapabilmemiz için; Türk Telekom’a ait KDV’leri talep etmekten vazgeçmeniz ya da Türk Telekom’a ait fatura bedellerini banka kanalıyla ödediğinizi ispat etmeniz gerekiyor. Aksi halde size KDV iadesi yapılmayacaktır.”
OLAY NEDİR?
Olay sadece Türk Telekom faturaları ile ilgili değil.
1- Sahte ya da muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullananlar,
2- Defter ve belgelerini, inceleme elemanına ibraz etmeyenler,
3- İşletme kapasitesi ile iş hacmi arasında açık nispetsizlik tespit edilenler,
4- Adreslerinde bulunamayanlar,
5- Beyanname vermedikleri konusunda tespitte bulunanlar,
Maliyece, sakıncalı mükellefler listesine başka bir anlatımla kara listeye alınıyorlar (Bununla ilgili ayrıntılar 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde ayrıntılı olarak açıklanıyor).
KARA LİSTEDEKİLERDEN FATURA ALAN NE YAPACAK?
KDV iadesi talep edenler;
1- Kara listede yer alan sakıncalı mükelleflerden aldıkları faturayı KDV iade listesinden çıkarırlarsa, sorun kalmıyor.
2- Sakıncalı mükelleflerden (örneğin Türk Telekom’dan) aldıkları faturayı, banka aracılığıyla ödediklerini ispat ederlerse yine sorun yok.
3- Yukarıdaki iki yoldan birini seçmeyenler, kara listedeki fatura KDV’lerinin dört katı tutarında banka teminat mektubu verecekler. Ayrıca vergi incelemesine alınacaklar.
4- Yukarıdaki yollardan herhangi birine başvurmayanlara, KDV iadesi yapılmıyor.
MALİYE BİR TEBLİĞ İLE ÇÖZÜM BULMALI
Türk Telekom, Türkiye’de “en çok vergi ödeyen mükellefler” sıralamasında, TC Merkez Bankası’ndan sonra ikinci sırada yer alan büyük bir şirket. 10 milyar lira civarında cirosu, milyarlarca lira kazancı olan Telekom, Maliye’ye de Kurumlar Vergisi, KDV olarak milyarlarca lira vergi ödeyen bir şirket konumunda. Böyle bir şirketin, cirosunun onbinde biri civarında bir fatura alımı nedeniyle sakıncalı mükellef kabul edilip, kara listeye alınması doğru değil. Mevcut uygulamadan hem Türk Telekom hem de yüzbinlerce vergi mükellefi mağdur oluyor. Maliye’nin bir tebliğ ile bu ve benzeri olaylara çözüm bulmasında yarar var.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)