E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTürk tavukçusu Rusya ile kalkındı---

Türk tavukçusu Rusya ile kalkındı

Türk tavukçusu Rusya ile kalkındı
03 Aralık 2014 - 06:44 borsaningundemi.com

Rusya’nın ABD ve AB’ye koyduğu gıda ambargosu, Türkiye’nin tavuk ihracatını sıfırdan 14 milyon dolara taşıdı

Rusya’nın ABD ve AB ülkeleri ile Norveç’ten gıda maddesi ithalatını ağustos ayından itibaren bir yıl süreyle yasaklamasının ardından Türkiye Rusya’ya 14 milyon dolarlık tavuk eti ve tavuk sakatatı ihraç etti. Rusya’nın ABD’ye verip sonradan yasakladığı 150 bin tonluk tavuk eti kotasının peşine düşen Türk tavukçuları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ziyaretinin ardından kota konusundaki beklentilerini artırdı.
Rusya’ya ağustos ayından bu yana yapılan 14 milyon dolarlık ithalatın 7 milyon dolarlık kısmını tek başına yapan Keskinoğlu Tavukçuluk Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu, ABD kotasının Türkiye verilmesi halinde 2015 yılında Türk kanatlı sektörünün Rusya’ya ihracatının 200-250 milyon dolara çıkacağını söyledi. Keskinoğlu, “Kota konusunda Rus makamlarının vereceği kararı bekliyoruz. Putin’in ziyareti sonrasında kota için olumlu bir karar çıkabilir” dedi.

1 milyar $’lık ithalat

Rusya’nın yılda 1 milyar doların üzerinde tavuk ithal ettiğini kaydeden Keskinoğlu, şunları söyledi:
“Rusya’nın tavuk eti ithalatında en büyük payı ABD ve AB alıyordu. 6 aydır bu ülkelerden kanatlı eti almıyor. Rusya alternatif pazarlara yöneldi. Bunlardan biri de Türkiye. Türkiye’ye gelerek tesisleri incelediler ve 12 tesise onay verdiler. Onaydan sonra geçen 6 aylık sürede Türkiye Rusya’ya 14 milyon dolarlık kanatlı eti ihraç etti. Geçen sene aynı dönemde bu ihracat sıfırdı. Bu 14 milyon dolarlık ihracatın yarısını, 7 milyon dolarlık kısmını firma olarak biz yaptık.”

‘2. pazarımız olacak’

ABD kotasının Türkiye’ye verilmesinden sonra Türk kanatlı sektörü için Rusya’nın Irak’tan sonra ikinci büyük pazar haline geleceğini kaydeden Keskinoğlu, “Rusya’ya tavuk eti ve tavuk ürünü olarak kıyma, göğüs eti, but ihraç ediyoruz. Oradaki firmalar ne talep ediyorsa o ürün gönderiliyor. Bizim firma olarak gönderdiğimiz ürünlerin yüzde 65’i et” dedi.

‘Fiyat artmaz, korkmayın’

Toplam tavuk üretiminin 2013’te 1.8 milyon ton olduğunu, 2014’te yüzde 6 artışla 1.9 milyon tona yükseleceğini ifade eden Keskinoğlu, şu bilgileri verdi: “Sektör her yıl yüzde 6 ile yüzde 10 arasında büyüyor. Büyümenin en büyük itici gücü Türkiye’deki genç nüfusun artışı. Rusya’ya ihracat artarsa Türkiye’deki fiyatlar artmaz, korkmayın. Kapasite artışı ile hem Türkiye’nin iç pazarı, hem de ihracata giden ürün karşılanır.”

Yumurta ihracatı sırada

Rusya’nın aynı zamanda çok büyük bir yumurta ithalatçısı olduğunu belirten Keskinoğlu, “Yılda 300 milyon dolarlık yumurta ithal ediyorlar. Yumurta konusunda da izin alınmaya çalışılıyor. İzin çıkarsa 2015’te Rusya’ya 50 milyon dolarlık yumurta ihraç edilir” dedi.

‘Rusya sadece tavuğun kıymasını, boynunu alıyor’

Mudurnu Tavukçuluk Yönetim Kurulu Başkanı Zühal Daşdan ise “Rusya’nın Türkiye’den ciddi miktarda aldığı hiçbir şey yok” dedi. Daşdan, şunları söyledi:
“Rusya’nın Türkiye’den çok az miktarlarda tavuk ithalatı var. Aldığı şeyler de tavuğun boynu, kıyması, ciğeri taşlığı... Tavuğun hep ucuz taraflarını alıyor. Biftek kısmı olsun, but kısmı olsun, bütün tavuk olarak aldığı çok az miktarlarda. Bunun da sebebi gümrük vergileri düşmemesi. Rusya, Türkiye’den gıda maddesi alacağını açıkladı ama gümrük vergilerini düşürmedi. Bize ekmek yedirecek fiyatlarla gelmiyor. AB’ye gıda ambargosu koyduğundan bu yana 6 ay geçti, doğru dürüst bir mal talebi yok. Irak’a 16 milyon kilo tavuk satıyoruz. Hem de tavuğun butunu, göğsünü ya da bütün tavuk olarak satıyoruz. Rusya’nın, tavuğun et kısmıyla ilgili talebi çok çok az miktarda. Rusya, AB’ye kota koyduktan sonra, alımlarını Brezilya’ya yönlerdirdi çünkü Brezilya dünyada tavuğu en ucuza satan ülke.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)