E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye’nin yerli ve milli SİHA’larının başarısı bir yandan gurur veriyor, bir yandan da "Devamını getirebilecek miyiz?" sorusunu akla getiriyordu… Bu alanda faaliyet gösteren firmaların ortaya koyduğu çaba Akıncı ve Aksungur gibi iki kritik platforma daha kavuşmamızı sağladı.
TRTHaber'den Sertaç Aksan'ın haberine göre; Yeni platformlarla ilgili testler devam ederken dün yeni bir eşik daha aşıldı. Kamuoyuna duyurulan bilgiye göre BAYKAR tarafından üretilen Akıncı TİHA ilk mühimmat atışını yapmıştı. Sıradan bir mühimmatla yapılsa dahi son derece önemli olan bu haber, “Atış, ilk kez kullanılan MAM-T mühimmatı ile gerçekleşti” bilgi notuyla beraber daha farklı bir hal aldı.
MAM-T’nin özellikleri neydi, hangi platformlarda kullanılacaktı ve en önemlisi sahaya nasıl bir yansıması olacaktı? Savunma Sanayii Araştırmacısı Anıl Şahin ile yeni mühimmatın detayları soruldu.
Menzili 5 kat daha fazla
Herkesin göz bebeği MAM-L’nin sahada ‘oyun değiştirici’ olarak anıldığı, MAM-T’nin bu görüşü nasıl değiştireceğini sorusuna Şahin, MAM-L’nin 8+ kilometre menzili olduğunu ve esasen bir anti-tank füzesi üzerinden geliştirildiğini belirterek, bu durumun bazı harekat konseptlerinde sınırlı etki üretebildiğine işaret etti. MAM-T’nin SİHA’lardan atıldığında menzilinin 30 kilometreden fazla olduğunu kaydeden Şahin, dolayısıyla MAM-L ile MAM-T arasında menzil bakımından 4-5 kat fark bulunduğunu söyledi.
Mühimmatlar için menzil kadar harp başlığının etkisinin de kritik bir değer olduğunu anımsatan Şahin, “Yeni üretilen MAM-T, esasında TEBER mühimmatına dayanıyor. MAM-L’ye göre daha yüksek miktarda patlayıcıya sahip olan MAM-T’nin harp başlığı, özellikle ‘alan hasarı’ faktörü bakımından MAM-L’ye oranla hatırı sayılır oranda yüksek etki oluşturacak. Bahsettiğim ‘alan hasarı’ şu anda sahada en ihtiyaç duyulan etkenlerden biri” ifadesini kullandı.
Hava savunma sistemleri muhtemel hedefler arasında
MAM-T’nin kullanım alanlarından örnekler veren Anıl Şahin, zırhlı ya da zırhsız araçların, binaların, su üstü hedeflerin ve tanklar ile hava savunma sistemlerinin muhtemel hedefler arasında olduğunu anlattı.
Türk SİHA’larının sahadaki diğer komuta-kontrol sistemleri ve elektronik harp sistemleriyle koordine olduğu zaman muharebe sahasında nasıl yıkıcı bir etki oluşturduğunu hatırlatan Şahin, yeni mühimmatın muhtemel yansımalarını şöyle özetledi:
“Burada tabii ki mühimmat kritik bir etken. Siz bunu MAM-L ile yaparken, onların angajman menziline de girmek zorunda kalıyordunuz ancak Türkiye’nin kendine has taktikleri sayesinde asgari kayıpla görev tamamlanıyordu.
MAM-T ile artık alçak irtifa hava savunma sistemlerinin menzili içerisine hiç girilmeden SİHA’ların atış gerçekleştirmesi mümkün... Suriye, Libya ve Karabağ’da imha ettiği hava savunma sistemleriyle ‘Pantsir Avcısı’ olarak anılan Türk SİHA’ları, MAM-T ile hava savunma sistemlerine yönelik etkilerini daha da artıracak.”
MAM-T’yi hangi araçlar kullanabilecek?
Burada merak edilen bir diğer husus yeni mühimmatın hangi platformlardan atılabileceği… Şahin’e göre MAM-T sadece Akıncı ve Aksungur’dan atılmakla kalmayacak. Hürkuş ve Hürjet gibi platformlardan atılabilecek MAM-T’nin menzili 60 kilometrenin üzerine çıkıyor. İşin içine F-16 girdiğinde MAM-T daha da etkin bir menzile ulaşıyor ve hedefine 80 kilometrenin üzerinde bir mesafeden ulaşabiliyor.
Platform bazında menzilin neden değiştiği konusunu da detaylandıran Şahin, “Bu durum irtifadan kaynaklanıyor. MAM-T, kanatlı bir mühimmat dolayısıyla ne kadar yüksekten atılırsa o kadar uzun menzile sahip oluyor. Ayrıca 100 kilogramdan daha küçük bir ağırlığa sahip. Düşük ağırlığı sebebi ile hafif taarruz uçakları ve savaş uçakları tarafından da cazip bir mühimmat olacak. Yakında MAM-T’nin ‘çoklu salan’ ünitesinin de geliştirileceğini düşünüyorum. Bu sayede tek bir silah istasyonuna, birden fazla MAM-T mühimmatı yüklenebilir. MAM-T bu yılın ikinci yarısında seri üretime geçmiş olacak” diye konuştu.
Türk mühendislerin güvenini gösteriyor
Akıncı’nın ilk mühimmat atışının ROKETSAN tarafından ilk kez üretilen bir mühimmatla yapılmasının ne anlama geldiğini de sorduğumuz Şahin, bunun bir ‘güç gösterisi’ olduğuna dikkat çekip, şöyle devam ediyor:
“Normalde böylesine kritik bir platformdan atış yapılırken daha önce sıkça kullandığınız daha kolay bir anlatımla muhtemel tüm tepkilerini bildiğiniz bir mühimmat veya platform kullanırsınız. Ancak BAYKAR ve ROKETSAN farklı bir yol izledi ve daha önce görücüye çıkmamış bir mühimmatı da ateşleyerek hedefi başarıyla imha etti.
Bu durum bize hem BAYKAR’ın kendi ürettiği SİHA’ya olan güvenini hem de ROKETSAN’ın mühimmatına ne kadar inandığını gösteriyor. Türk savunma sanayii şirketlerinin kamu-özel ayrımı olmaksızın böylesine işlere imza atması gelecek döneme dair inancımızı da sürekli artırıyor."
Rusya'yı rahatsız etti! Türk SİHA krizi
Türk SİHA'larını gören Putin şoka girdi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Metehan ile başlayan onlu savaş ordusu tekniğine yine TÜRK MİLLETİ bu defa İNSANSIZ SAVAŞ JETLERİ ile birlikte SİHALI savaş uçaklarnın yer aldığı yeni bir savaş oedusu tekniği mi gelişiyor acaba? İnşallah reklam veya propaganda değildir.Haydi gençler 1 ay sonra bayramınızı kutlayacağız. .Kim ki bir çivi vida yağ yazılım katkısı sağlamışsa Allah onların iki cihanda yar ve yardımcısı olsun.
Sedefcilere SİHA
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:30)