E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından, NATO'nun Kuzey Atlantik için Savunma İnovasyonu Hızlandırıcısı (DIANA) Programı'na ilişkin paylaşımda bulundu.
Türkiye'nin teknoloji altyapısı ve kabiliyetlerine yaptıkları yatırımların getirilerini uluslararası arenada da gördüklerini belirten Kacır, "Ulusal eş güdümü Bakanlığımızca yürütülen NATO hızlandırma programı DIANA'nın Test Merkezleri Ağı'na Türkiye'den 8 yeni merkez daha katıldı. Böylece ülkemizin ağda yer alan test merkezi sayısı 10'a ulaştı." bilgisini verdi.
Kacır, DIANA Programı'nın 9 ileri teknoloji alanında sivil ve askeri amaçlı teknolojiler geliştiren şirketlere 300 bin euroya kadar hibe sağladığına dikkati çekerek şunları kaydetti:
"Ayrıca danışmanlık, geniş bir yatırımcı ağına ulaşım, hızlandırma ve test merkezlerine ücretsiz erişim, ürün test imkanları, NATO ve müttefik ülkelerin pazarlarına erişim imkanı sunuyor. Programın 2023'te açılan pilot çağrılarında desteklenmeye hak kazanan 44 firma içinde 2 Türk firmamız da yer aldı. DIANA Programı'na seçilen şirketler, teknolojilerini geliştirebilecekleri, test edebilecekleri ve doğrulayabilecekleri altyapılara sahip 10'u ülkemizde yer alan 182 test merkezine ücretsiz erişim imkanı elde ediyor."
Türk şirketlerinin bu ağda yer almasının önemine işaret eden Kacır, "Bu ağda Türkiye'den daha çok merkezin yer alması sayesinde programın uygulamasında ülkemizin etkinliği artacak, desteklerden daha çok şirketimiz faydalanırken, programa seçilen şirketler ülkemizdeki test merkezlerini kullanabilecekler." ifadesini kullandı.
DIANA Programı neyi amaçlıyor?
DIANA Programı, NATO'nun teknolojik üstünlüğünün korunmasını ve çığır açan teknolojilerden etkin şekilde yararlanmasını amaçlıyor. Program, "büyük veri", "yapay zeka", "otonomi", "kuantum", "biyoteknolojiler ve insan gelişimi", "hipersonik", "enerji ve itki", "yeni malzemeler ve gelişmiş üretim" ve "uzay" olmak üzere 9 teknoloji alanında sivil ve askeri amaçlı teknolojiler geliştiren şirketlere 300 bin euroya kadar hibe destek sağlıyor.
Türkiye'deki test merkezleri
DIANA Programı'na dahil olan Türkiye'deki test merkezleri şöyle:
"TÜBİTAK (BİLGEM, SAGE, MAM), Biyolojik Kimyasal Test Merkezi, KBRN Savunma Teknolojileri Araştırma Grubu, ODTÜ Mikro Elektromekanik Sistemler Merkezi, ODTÜ Güneş Enerjisi Araştırma Merkezi, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi, Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi, İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi Anonim Şirketi ve BİAS Mühendislik."
ASELSAN'dan Türkiye'de bir ilk: Denizaltı savunma sonarı!
Donanmanın hava savunma sistemi millileşiyor!
Savunma sanayisinde yükselen güç Türkiye
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:59)