E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
24 Haziran'da gerçekleştirilen seçimlerin ardından gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışan Türk lirası, haziran ayı enflasyon rakamları sonrası iki günde dolar karşısındaki kazançlarını geri verse de dün tekrar yükselişe geçti.
Seçimlerden, enflasyon verilerinin açıklandığı 3 Temmuz'a kadarki dönemde diğer gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında ortalama yüzde 2 değer kaybederken, Türk lirası yaklaşık 1,4 değer kazanmıştı.
Türk lirası, salı günü açıklanan enflasyon verisinin beklentilerin oldukça üzerinde artışa işaret etmesinin ardından Dolar karşısındaki kazançlarını geri verse de dün pozitif ayrışmasına devam etmesi dikkati çekti.
Enflasyon verisinin ardından 4,7230 liraya kadar yükselen dolar, bu seviyeden başlayan düşüşünün dün ivme kazanmasıyla 4,60'ın altına geriledi.
Türk lirası, dün dolar karşısında yüzde 1,6 artışla tüm gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en iyi performansı gösterirken, son bir aylık dönemde ise diğer gelişen ülke kurlarının yüzde 1 ile yüzde 6 arasındaki değer kayıplarına karşın yüzde 0,2 yükseliş kaydetti.
Analistler, gerçekleştirilen seçimlerin ardından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçildiğini, 9 Temmuz'da açıklanması beklenen ekonomi yönetimine ilişkin iyimserliğin ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yükselen enflasyona karşı gereken adımları atacağına ilişkin yatırımcı güveninin Türk lirasını desteklediğini söyledi.
Dolar, bugün ise 4,60 seviyesinin altında gelen tepki alımlarıyla sınırlı da olsa yükselerek 4,60-4,61 dar bandında dengelendi.
TİCARET SAVAŞI RESMEN BAŞLADI
ABD'nin, Çin'den ithal edilen 34 milyar dolar değerindeki yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulamasına başladığını anımsatan analistler, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin'in tarifelerine misilleme yapması halinde 200 milyar dolarlık daha gümrük vergisi getirilmesi talimatı nedeniyle piyasalarda gözlerin Çin'den gelecek açıklamalara çevrildiğini ifade etti.
Dün akşam yayımlanan ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanakları da Fed üyelerinin ticaret savaşına ilişkin endişelerinin ön planda olduğuna işaret etmişti.
Orta vadede doların diğer para birimleri karşısındaki yönü üzerinde önemli belirleyicilerden bir diğeri ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) atacağı adımlar olacak.
Hafta boyunca ECB ve BoE yetkililerinden gelen açıklamalar doların diğer gelişmiş ülke para birimleri karşısındaki değerini gösteren dolar endeksinin dalgalı bir seyir izlemesine neden oldu.
ECB Yönetim Kurulu Üyesi Peter Praet, dün yaptığı açıklamada Avro Bölgesi’nde enflasyon görünümü ile ilgili belirsizliğin önemli ölçüde azaldığını ve deflasyon riskinin ortadan kalktığını bildirirken, BoE Başkanı Mark Carney da İngiltere ekonomisinin ilk çeyrekteki düşük büyümesinin ağırlıklı olarak mevsim şartlarından kaynaklandığını, son ekonomik verilerin daha güçlü bir ekonomik büyümeye işaret ettiğini söyledi.
Analistler, son açıklamaların ardından BoE'nin ağustos ayında faiz artırım karar alabileceğine ilişkin beklentilerin yükseldiğini, ECB'nin de parasal genişlemeden çıkışına ilişkin öngörülerin güçlendiğini söyledi.
TEMMUZDA EKONOMİK VE POLİTİK TAKVİM YOĞUN
Temmuz ayında önemli haber ve veri akışı bugün ABD'de açıklanacak istihdam raporu ile başlayacak. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in 13 Temmuz cuma akşamı açıklaması beklenen Türkiye değerlendirmesi ise bu ayın ekonomik takvimindeki en önemli başlık olarak yer alıyor. Ayrıca ayın son haftasında başlayıp ağustosun ilk haftasında sonlanacak merkez bankaları toplantıları da piyasalar açısından kritik konumda bulunuyor.
Fitch Ratings's 3 büyük uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu arasında Türkiye'yi "BB " ile en pozitif şekilde notlayan kurum olarak dikkati çekiyor. Fitch Ratings 19 Ocak'taki değerlendirilmesinde Türkiye'nin not görünümünü ise "durağan" olarak açıklamıştı.
TCMB'nin Para Politikası Kurulu 24 Temmuz'da, ECB 26 Temmuz'da, Japonya Merkez Bankası (BoJ) da 31 Temmuz'da faiz kararını açıklayacak. Fed ve BoE'nin faiz kararları ise sırasıyla 1 ve 2 Ağustos'ta yayımlanacak.
Siyasi açıdan da yurt içinde temmuz ayının yoğun geçmesi bekleniyor. 24 Haziran'daki seçimlerin ardından geçilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilişkin gelişmeler yatırımcıların odağında yer almaya devam ediyor. Analistler, 9 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin etmesiyle başlayacak olan yeni sistemde, kabinenin kimlerden oluşacağı ve yeni hayata geçecek olan Ekonomi Politikaları Kurulu ile Finans Ofisi'ne ilişkin atamaların takip edileceğini vurguluyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
BUNU KIM DYORSA GELSIN KARSIMA YALANINIZ BATSIN ENFLASYONU SEN HAZINE BORCLANMALARIN GOREVEN BANKALAR BOMBOŞ PARAYI HAZINEYE SATIYOE VEHA BORCLANIYOR CABUK ATLATMIS GECEN SENE 5 TL YE ÜC KILO DOMETEZ ALIYORDUM AYNI AYDA SIMDI BIR KILO BUNASIL ATLAMAK YAPMAYIN BUILLETI KANDIRMAYIN ABD KÖKENLI ÜNIVERSITE BILE ARASTIRMASINDA ENFLASYON YÜZDE 38 BULMUŞ HEP KANDIRMACA YAPMAYIN BU MILLETTEN GERCEKLERO GIZLEYE GIZLEYE BU HALE GETIRDINIZ YAZIK GÜNAH
Boyle basa boyle tarak.
ah! yere 20 dolarım düştü. amaaaan 20 dolar sadece 1 sigara parası :D, altı üstü Türkiyede 124 tl ediyor ve 12 paket sigara ediyor ticarete gerimi dönsem ne 8-) (6) (6)
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:13)