E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürk Lirası en kırılgan para---

Türk Lirası en kırılgan para

Türk Lirası en kırılgan para
29 Ocak 2014 - 07:29 borsaningundemi.com

Kırılgan 5’lide en fazla değer kaybeden para Türk Lirası oldu

Gelişmekte olan ülkelerden en parlakları BRIC’i (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) Türkiye, Meksika, Endonezya ve Güney Afrika gibi ülkeler takip ediyordu.
Geçen yılın 3. çeyreğinde Morgan Stanley’nin piyasaya duyurduğu ekonomi raporunda ilk defa ‘Kırılgan 5’li’ ifadesi kullanıldı. Cari açıkları dikkate alınarak en parlaklardan Brezilya ve Hindistan ile bunları takip edenlerden Türkiye, Endonezya ve Güney Afrika bu isimle anılır oldu. 22 Mayıs ve 16 Aralık FED’in tahvil alımını azaltan kararları açıklamasıyla yerel para birimleri dolara karşı hızla değer kaybeden bu grubun para birimlerinden Türk Lirası, diğerlerinden daha fazla değer kaybetmesiyle ayrıştı. TL’de dolara karşı değer kaybı yüzde 21,13 olurken bunu yüzde 19,85 ile Endonezya Rupisi takip etti. 22 Mayıs’tan bugüne Brezilya Reali yüzde 14,89 ve Güney Afrika Randı yüzde 14,16 değer kaybederken Hindistan Rupisi de yüzde 11,6 eridi. Aynı dönemde en fazla değer kaybı gelişmekte olan ülkelerden Arjantin’in pezosunda yaşandı. Son 6 ayı yüzde 34,41 kayıpla kapattı.

Bu ülkelerin merkez bankaları döviz satışı yanında faizi de bir araç olarak kullandı. Brezilya merkez bankası politika faiz oranını yüzde 7,5 seviyesinden kademeli olarak yüzde 10,5’e çıkardı. Hindistan merkez bankası yüzde 7,25’ten yüzde 8,00’e, Endonezya merkez bankası 5,75’ten yüzde 7,5’a çıkarırken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise repo faizini sabit tutup gecelik borç verme faizini yüzde 6,5’tan yüzde 7,75 seviyesine çıkardı. Güney Afrika merkez bankası faiz oranlarında bir değişiklik yapmadı. Bazı ekonomi uzmanları, faiz artırımının geçici çözüm ürettiği ve faiz kararının kalıcı olmasını göstererek faiz artırımına destek vermiyor. Diğer taraf ise TL’nin korunması için her türlü aracın kullanılmasını savunurken Para Politikası Kurulu’nun 200 baz puan altında faiz artırımında bulunmasının amaca hizmet etmeyeceğini ileri sürüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)