E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürk-İş'ten hükümete vergi dilimi mektubu---

Türk-İş'ten hükümete vergi dilimi mektubu

Türk-İş'ten hükümete vergi dilimi mektubu
30 Eylül 2017 - 05:54 borsaningundemi.com

Türk-İş yönetimi, çalışanların yüzde 27 olan üçüncü dilimdeki gelir vergisi oranının yüzde 30'a yükseltilmesi yönündeki çalışmanın geri çekilmesi için Başbakan Yıldırım ve Maliye Bakanı Ağbal'a mektup gönderdi.

Türk-İş yönetimi, gelir vergisi tarifesindeki değişikliğin ücretli çalışanlar aleyhine olacağını belirterek, bu yöndeki çalışmanın geri çekilmesi ve işçiler lehine iyileştirme getirecek düzenlemelerin yapılması talebinde bulundu.

Konfederasyon yönetimi, çalışanların yüzde 27 olan üçüncü dilimdeki gelir vergisi oranının yüzde 30'a yükseltilecek olması nedeniyle Başbakan Binali Yıldırım ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'a mektup gönderdi.

Mektupta, Türkiye'de gelir vergisi mükelleflerinin büyük çoğunluğunu ücretlilerin oluşturduğu anımsatılarak, gelir ve kazanç üzerinden alınan verginin yaklaşık üçte ikisinin ücretlilerce ödendiğine dikkat çekildi.

Ücretliler vergilendirilmesine karşın ticari faaliyette bulunanlar ve serbest kazanç sahiplerinin önemli bir bölümünün vergi mükellefi yapılamadığı belirtilen mektupta, şu ifadelere yer verildi:

"Ücretliler üzerinde, doğrudan gelir ve kazanç üzerinden alınan vergilerle birlikte dolaylı olarak, mal ve hizmet üzerinden alınan, yapılan harcamalardan kaynaklanan vergiler de söz konusudur. Toplam vergi gelirleri içinde yüzde 70'lere ulaşan dolaylı vergiler, çalışanların vergi yükünü daha da artırmaktadır. Anayasa'nın 'vergi ödevi' başlıklı 73'üncü maddesinde 'Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür' ifadesi yer almaktadır. Bu düzenlemeden amaçlanan, herkesin kamu harcamalarını finanse etmek üzere vergi ödemek yükümlülüğü olduğu ve fakat bu ödemenin mali güce göre olması gerektiğidir. Çok bilinen tanımıyla vergi adaleti 'Az kazanandan az, çok kazanandan çok' vergi alınarak sağlanacaktır."

"ORANIN YÜZDE 30'A YÜKSELTİLMESİYLE ÜCRET 429 LİRA EKSİLECEK"

İşçilerin doğrudan ve dolaylı vergilerin en büyük ödeyicisi olduğuna ve çalışanların işverenler ile aynı oranlarda vergilendirilmesinin haksız ve adaletsizliğine dikkati çekilen mektupta şunlar kaydedildi:

"İşçiler üzerindeki vergi baskısı, ücretliler lehine olan ayrım ilkesinden vazgeçilerek vergi tarifesinin teke indirilmesi ve çalışanların üçüncü dilimdeki gelir vergisi tarifesine uygulanan vergi oranının yüzde 20'den yüzde 27'ye yükseltilmesi nedeniyle artmıştır. 2018 yılında yüzde 27 olan üçüncü dilimin yüzde 30'a yükseltilmek istenmesi çalışanları daha da mağdur edecektir. Gelir vergisi tarifesi artışının enflasyonun altında belirlenmesi de bir diğer mağduriyet konusu olmaktadır. Ücretlilerin üzerindeki vergi yükünün bir diğer önemli ve olumsuz etkisi de vergi kesintileri nedeniyle işçinin eline geçen net ücretin yılbaşına göre geçen aylar içinde giderek gerilemesidir. Bu konu toplu sözleşme görüşmelerinin de çıkmaza girmesine neden olmaktadır. Vergi yapısındaki çarpıklık nedeniyle bağıtlanan toplu iş sözleşmesiyle belirlenen ücret zammı, anlamını yitirmekte ve sözleşmeyle sağlanan ücret artışının çoğu ilerleyen aylarda gelir vergisi ödemesine gitmektedir. Örneğin 2018 yılında aylık net 3 bin lira olan ücret, temmuz ayında toplu iş sözleşmesi ile yapılan zamma rağmen yıl sonuna doğru aylık 323 lira eksilmektedir. Üçüncü dilim oranının yüzde 30'a yükseltilmesiyle bu eksilme 429 lira olmaktadır."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • b.kemancı30 Eylül 2017 16:01

    bu millete layık olduğunuza inanarak yapın ne yaparsanız rahat yaşam sunun sizden beklenen budur .

  • Aysel Sahin30 Eylül 2017 09:57

    orta siniftan alinacak ek vergilerin ve mevcut vergilerinin de indirilerek biran once geri cekilmesini talep ediyorum. Ayrica borsada kar eden, rantta kar edenden vergi alinsin.

  • KILIÇ30 Eylül 2017 09:18

    DEVLETE ÜÇ KURUŞ VERGİ VERMEK GÜCÜMÜZE GELİYOR BİRDE VERGİDEN KAÇMAK İÇİN HER YOLA BAŞ VURUYORUZ BORÇ ALIP ÖDEMEME ALIŞKANLIGI DEVLETİ ZORA SOKUYORSADA ASIL SORUNLAR BU AFLARDIR.

  • İsa Turhan30 Eylül 2017 08:55

    Kümülatif değer sadece işçilerde uygulanmasin şirketler fazla ciro yaptığı zamanda vergi değerleri artirilsin işçiler içinde mesai uygulamalarında fazla vergi koysunlar maaşın vergisini yukseltmeyip mesaiden vergi alsınlar hem böylelikle işsizlik oranı azalır işçilerin vergi oranını sabitleyip isverine vergi dilimi yapılırsa iş piyasası genişler işsizlik azalır

  • Erol Göy30 Eylül 2017 06:43

    Birinci basamak gelir vergisi oranı/miktarı sadece işçileri ilgilendirmez basit usulde vergilendirilenleri gayrı menkul geliri elde edenleri de ilgilendirir ÜLKEMİZ GELİŞMEKTE OLAN BİR ÜLKE OLDUĞUNDAN İŞSİZLİK ORANI ÇOK YÜKSEK OLDUĞUNDAN İŞSİZLERİN İŞ BULABİLMESİ/KURABİLMESİ İÇİN BİRİNCİ BASAMAK VERGİ DİLİMİNİN %15 SEVİYESİNDEN %5 SEVİYESİNE İNDİRİLMESİ,MİKTARININ DA YILLIK BRÜT ASGARİ ÜCRET MİKTARINDAN AZ OLMAMASI GEREKİR