Gayrimenkul fuarı MIPIM yabancı şirketleri ve fonları Türkiye’ye çekecek. İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar ve Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı yabancı fonların İstanbul’da yeni projeler geliştirmek ve kentsel dönüşüme girmek için talepte bulunduğunu açıkladı. Fuarda yapılacak görüşmelerde işbirlikleri geliştirilecek.
Hürriyet'in haberine göre bu yıl 25’incisi düzenlenen gayrimenkul fuarı MIPIM Fransa’nın Cannes kentinde kapılarını açtı. Alkaş’ın Türkiye temsilciliğini yaptığı fuara Türkiye, Rusya ve Brezilya ile birlikte onur ülke olarak katıldı. 90 ülkeden katılımcının beklendiği ve 11-14 Mart tarihleri arasında devam edecek fuarda gövde gösterisi yapan Türk inşaat firmaları, odalar ve mimarlık şirketleri yabancı ortaklıklar için görüşmelere başladı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar ve Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı, yabancı yatırımcılarla Türk firmalar arasında köprü görevi göreceklerini belirtti. Türk gayrimenkul sektörünün dünyada ağırlığını daha çok hissettirir duruma geldiğini söyleyen Aycı, “MIPIM fuarı bizim için son derece önemli. Bizim içerideki dinamik pazarımız, kentsel dönüşüm projelerimiz, yeni şehirleşme projelerimiz, yeni konut, yaşam alanları taleplerinin karşılanması talebi dünyada trend olan çevreci binalar açıkçası gayrimenkul sektörüne çok önemli görevler düşüyor. Gayrimenkul sektörünü yalnız bırakmamak adına buraya geldik. Bugün Türkiye’deki yatırım ortamını anlatacağız” dedi.
1.2 MİLYAR DOLAR DOĞRUDAN GELDİ Türkiye’de ocak ayında yapılan yatırımların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 arttığını belirten Aycı, “2014 Ocak ayında 1.2 milyar dolar doğrudan yatırım Türkiye’ye girdi. Türkiye ile ilgili şüphesi olanlar, Türkiye’ye kırılgan diyenlere en güzel cevap, buradaki birlikteliğimiz. Türkiye’de geçen yıl doğrudan yatırımların miktarı yüzde 8 arttı ve bu artışla birlikte Türkiye dünyada 19. sıraya yükseldi. Ekonomimiz 17. Sırada. Daha yukarılarda olmamız lazım” dedi. Gayrimenkul sektörünün geçen yıl 3 milyar dolar doğrudan yatırım aldığını söyleyen Aycı, Türkiye’nin potansiyelinin daha yüksek olduğunu ve bu rakamı arttırmak için çalışmalara devam edeceklerini söyledi.
1 GÜNDE TESCİL SÖZÜ İTO, MIPIM’de İstanbul’un sunduğu fırsatları “Rising İstanbul (Yükselen İstanbul)” temasıyla tanıttı. İTO Başkanı İbrahim Çağlar, “İstanbul’a gelen her yatırımcıya şirketini sadece 1 günde tescil ettirip faaliyetlerine başlamasının sözünü ben İstanbul Ticaret Odası’nın Başkanı olarak veriyorum” dedi. Dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması sıralamasında 38 Türk firması olduğunu söyleyen Çağlar, Türk girişimcileri 2013 yılında dünyada 30 milyar dolara yakın inşaat projesi üstlendiğini dile getirdi.
İNŞAAT KOMİSTESİ KURULDU Çağlar, “Sektörü desteklemek adına İnşaat ve Gayrimenkul İhtisas Komitesi kurduk. Paris ve Lüksemburg’un dışında fuara katılan 3’ncü ticaret odası olduk. Gelecek yıl daha iyi bir katılım yapacağız. Bu konuda yapılan çalışmalar bizim için çok önemli. Sektöre de katkı yapıyor” dedi. Çağlar ayrıca elinde parası bulunan uluslararası fonlara İstanbul’u tanıttıklarını söyledi. İbrahim Çağlar, İTO’da inşaatla ilgili faaliyetlerde bulunan 50 bin firma bulunduğuna dikkat çekerek, fuarda üçüncü ülkelerde Türk şirketleriyle yatırım yapmak isteyen firmalara yönelik bilgilendirme yaptıklarını kaydetti. Çağlar, İstanbul’un 22 bin yabancı sermayeli şirketin faaliyet gösterdiği bir dünya kenti olduğunu söyledi.
ALTYAPI PROJELERİ İÇİN FIRSAT YARATIYOR İTO Başkanı İbrahim Çağlar İstanbul’da son 10 yılda sadece yerel yönetim kaynaklarından yapılan yatırım tutarının 30 milyar doları geçtiğini ifade etti. Çağlar, “Bunun yüzde 40’ı ulaşıma yapılan yatırımlardan oluşuyor. Sadece metro için belediye kaynaklarından yapılan yatırım 6 milyar dolar düzeyinde. Altyapı projeleri sektör için de fırsat yaratıyor” dedi.
AVRUPA'DA ORTAKLIK KAPISI AÇILDI Mesa, Artaş, Öztaş ve Kantur-Akdaş ortak girişimi tarafından Halkalı Atakent’te hayata geçen Tema İstanbul projesi uluslararası arenada görücüye çıktı. Gayrimenkul fuarı MIPIM’de projeye ilgi gösteren yabancılar ortaklık için teklif götürdü. Tema İstanbul Genel Müdürü Mesut Arslan, “Yabancı yatırımcılar projeye büyük ilgi gösteriyor” dedi.
Proje ortaklarından Kantur-Akdaş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, Batı Avrupa’daki en büyük ilk 200 yatırımı incelediklerini söyledi.Uluslararası fuarların ülkeyi temsil etmek için fırsat yarattığını belirten Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “Türkiye’deki gayrimenkul sektörü olarak iyi işler yapıyoruz ama bunları iyi bir şekilde tanıtamıyoruz. Pazarlama ve sunum konusunda eksik kaldı. Burada bakanlık ve belediyelerin, odaların desteğine ihtiyaç var. Şehir ve ülke maketleriyle projeler daha iyi sunulmalı.Fuarda bir kez daha gördük. Avrupa’da fiyatlar çok yüksek” dedi. Proje ortaklarından MESA Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, fuara yabancı yatırımcıya konut satmak amacıyla katılmadıklarını söyledi. Boysanoğlu, Türkiye’nin, gayrimenkulde geldiği noktayı dünyaya göstermek istediklerini anlattı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.