E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSporTürk futbolunda dev proje! İlk adım atıldı---

Türk futbolunda dev proje! İlk adım atıldı

Türk futbolunda dev proje! İlk adım atıldı
04 Ocak 2019 - 17:22 borsaningundemi.com

Futbol kulüplerinin borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili projede ilk somut adım atıldı

İstanbul'da bugün Ziraat Bankası Genel Müdürlüğünde TFF Başkanı Yıldırım Demirören, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın ve süper lig kulüp başkanlarının da katıldığı toplantıda tarihi kararlar alındı.

Ekonomik kriz içindeki kulüplerin borçlarının yeniden yapılandırılması ve vadelendirilmesinin konuşulduğu toplantıda, kulüplere 31 Ocak 2019 tarihine kadar gelir-gider bilançolarını hazırlamaları için süre verildi. Bilançoları inceleyecek olan TBB ve konsorsiyum ortakları, her kulüp için farklı bir plan çıkaracak. Borçların 5 yıla kadar taksitlendirilmesi önerisi de değerlendirilecek. Süre borca ve bilançolara göre belirlenecek.

TFF KARARLI

Toplantıda gündeme gelen en önemli konu ise kulüplerin sıkı denetimi oldu. Futbol Federasyonu başkanı Yıldırım Demirören projenin hayata geçmesiyle birlikte kendilerinin tavizsiz denetim yapacağını belirtirken, "Kimse kusura bakmasın. Bu aşamadan sonra federasyon olarak çok ciddi yaptırımlar uygulayacağız" uyarısında bulundu. Örneğin 100 milyon geliri olan bir kulüp, 110 milyon harcama yaparsa TFF devreye girecek ve müdahale edecek. Bazı kulüplerin "ek kaynak" teklifinin de görüşüldüğü ancak kabul görmediği toplantıda söz konusu ekonomik krizin 20 yıllık bir geçmişi olduğunun altı çizildi. 
İdari ve mali denetimlerinin Futbol Federasyonu tarafından gerçekleştirileceği projede TBB çatısı altında tüm borçlar üstlenildikten sonra, sürdürülebilir bütçe yapıları sıkı bir kontrole alınacak.

Mustafa Cengiz:

Devletimizin öncülük ve delaleti ile Ziraat Bankası önderliğinde, Türkiye Futbol Federasyonu'nun da desteği ile Türk futbolunun mali açında yeniden yapılanma hamlesini olumlu karşılıyorum. Öncelikle tüm Süper Lig kulüplerinin devamında da tüm liglerde yer alan futbol kulüplerinin mali açıdan sağlıklı yapıya kavuşturulması ve harcamaların disiplin altına alınması için yürütülen bu çalışmayı destekliyorum. Biz Galatasaray olarak Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve devletin büyük desteği ile yürütülen bu süreç ile ilgili planlama ve hazırlığımızı dikkatle yürütüyoruz. Finansal Fair Play (FFP) uygunluğu için gösterdiğimiz çaba bu planlama ve hazırlığı da destekler niteliktedir.

Ahmet Ağaoğlu:

Çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Tüm kulüplerin sorunu belli. Biz sezon başında bu yönde adım atmıştık. 36 milyon euro borcu 16 milyona indirdik. Şu an borcumuz olmasa, gelir-gider dengesini sağlamış durumdayız. Proje uygulandığında tüm kulüpler idari ve mali kontrole girecek. Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören'in çok kararlı ve iddialı olduğunu gördüm. Bu demek ki TFF işi sıkı tutacak. Zaten bu futbolun kurtuluşu için son seçenek. Umarım beklenen netice alınır ve orta vadede düzlüğe çıkabiliriz

Göksel Gümüşdağ:

Öncelikle sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak'a desteklerinden ve teşviklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Artık, herkesin şapkasını önüne koyup düşüneceği bir dönemdeyiz, kulüp başkanları, yöneticiler ve Türkiye Futbol Federasyonu sıfırdan bir sayfa açıyoruz. Federasyonumuz, zarar görmesinler diye bugüne kadar kulüplere elinden gelen tüm kolaylığı gösterdi. Ama 31 ocak 2019 tarihiyle artık mali milad başlıyor. Bundan böyle bütün kulüplerimiz bütçe yapılarını, transferlerini, gelir ve giderlerini finansal fair play çerçevesinde dikkatle hazırlamak zorunda. Bu yapının başarılı olması da, TFF'nin uygulamasına bağlı. Federasyonumuz puan silmeden, transfer yasağına kadar tüm yaptırımları kararlı bir biçimde uygulamalı. Bu noktada Türkiye Futbol Federasyonu'na inancımız tamadır.

Fikret Orman:

Türkiye Futbol Federasyonu'nun çok istediği üzerinde çok çalıştığı ve Kulüpler Birliği olarak bizim de emek verdiğimiz bir proje. Bu projeye sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın bakanımız Berat bey de sahip çıktı. 31 ocak 2019 tarihine kadar kulüplerin mali tablosunu ortaya koyacağız. Kulüplerimiz finansal yapıları ve borçları belirlenecek ve bundan sonara bu borclar yaplandırılacak. Çok olumlu bir adım. İnşallah tüm kulüplerimiz bu yapıya uyum sağlayacaklar. Bundan sonra kulüpler bütçe harici transfer yapamayacak. Bonservisi elinde olan oyuncu dahi transfer edemeyecekler. Bu büyük projeyle emeği geçen herkese teşşekür ediyorum.

Erol Bedir: 

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) arasındaki iş birliği çerçevesinde, bütçe dengeleri oluşturuluyor. Geçmişten gelen borçlar için finans heyeti çalışıyor. Çok önemli bir çalışma. Bu zorunlu bir durum haline gelmişti. Kulüplerimizin düze çıkması için çok yerinde adımlar atılıyor. El birliğiyle bu sıkıntılı süreçten çıkacağız" dedi.

Mecnun Otyakmaz:

"Ben toplantıya katılmadım. Biz benim döneminde 15, önceki Osman Seçilmiş başkanımız dönemi de dahil 23 yıllık yönetim boyunca kredi veya borçlanma gibi yöntemleri tercih etmedik. Kulübümüzü ödenemeyen borçlar altına sokmadık. Bu toplantı daha çok borçlar nedeni ile çözümsüzlük yaşayan kulüpleri ilgilendiriyor. Bizimle birlikte Kasımpaşa, Başakşehir ve Göztepe bu tür sorunu olmayan kulüpler. Göztepe başkanımız toplantıya katıldı. Bu çalışma bir şekilde kulüplerin yaşadığı sıkıntılara bir çözüm üretebilir ama bizim gibi borçlanmayan, doğru yönetilen kulüplerin de ödüllendirilmesi gerektiği düşüncesindeyim."

Ali Şafak Öztürk:

"Toplantıya katılmadım. Ancak temsilci gönderdik. Kulüplere yapılacak mali yapılanma çok önemli olacaktır. Kulüpler için hayati önemi var. Bununla ilgili toplantıların sonuçlarını bekliyoruz. Şu anda hala bulanık tablo var, ne olacağı belli değil. Sürekli eksi yazıyor her şey. Bizim önceliğimiz kulüp bakımından daha az masrafla götürebilmek. Birçok kulübün mali sıkıntıları var. Buna Antalyaspor dahil olmak üzere ciddi mali sıkıntılar yaşanıyor. Bu mali sıkıntılar kolay çözülecek sıkıntılar değil. Faizlerden ve kurdaki oynamalardan dolayı mali sıkıntılar büyüyerek devam ediyor. Eski yöneticilerden kalan borçlar, eski borçlar artıyor. Bir hamleyle Türk futbolunu kurtarmak lazım. O hamlenin Türk futbolundaki sıkıntıları tamamen kaldırması lazım. Türk futbolunda yöneticiler daha fazla sorumluluk almalı. Uzun dönem kulüpleri kurtaracak planlama lazım."

Hasan Çavuşoğlu:

"Alanyaspor adına toplantıya kulüp mali başkanımız Ali Baki Boz katıldı. Daha toplantımız gerçekleşmediği için bilgi sahibi değilim fakat bu tip çalışmaları olumlu buluyoruz."

Mevlüt Doğan: 

"Biz de olumlu bakıyoruz. Şu an bütün kulüplerimiz borç batağında. Bir kurtuluş yolu arıyorlar. Bu noktada bankaların özellikle kulüplere iyileştirme noktasında yardımlarının olması lazım. Borçların bir düzen içerisinde girmesi lazım. Özellikle transferlerle alakalı euro, dolar üzerinden değil de TL üzerinden yapılmasına ben de yürekten inanan bir insanım. TFF'nin bu Anlamda yüklendiği görev çok önemli"

Adil Gevrek:

Federasyon Başkanımız Yıldırım Demirören'e teşekkür ederiz. Bu görüşme Finansmanla yapılandırma ile ilgili bir şey. Kulüplerin borçlandırması ile. Sadece yapılandırma ile bu işin olmayacağını belirten konuşma yaptım. Hem Federasyon hem tüm kulüpler işin içinde olması gerek. Sağ olsunlar Cumhurbaşkanımız ve Maliye Bakanımızın yaklaşımı çok iyi. Kulüpler olarak borçlandırmayı yükseltmemek için katı kurallar uygulamamız lazım. Yapmaz zaman kazanmış oluruz.

Ali Ay:

Borçlandırma yapılandırması konusunda başka Federasyonumuzun çalışmalar yapması sevindirici. Önce Bankalar Birliği ardından Ziraat Bankası Genel Müdürlüğünde fikir alış verişi ve karşılıklı diyaloglar olumlu geçti. Kulüplerin borçlarının genel olarak değerlendirilmesi umarım yüzleri güldürür.

Hilmi Kulluk:

Bizim Kulübümüzün ekonomik durumu iyi. Ama rakiplerimize baktığımızda borç bir hayli yüksek. Bizler bütçemize göre hareket etsek de zorlanıyoruz. Federasyon Başkanımız Yıldırım Demirören'in kulüpleri zor ünlerinde desteklemesi bizim için moral oluyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tam05 Ocak 2019 00:40

    ARACI KURUM BATANLARIN YTM YANI YATIRIMCI TANZIM MERKEZI ALCAKLARININ NEMALANIP ÖDENMESİ .........GERÇEKLEŞSIN ÖNCE......

  • Mesut05 Ocak 2019 00:36

    İş bilmez büyük başkanların batırdığı kulüpleri devlet bankalarının kurtarması doğru değil TFFzaten görevini doğru yapsa FIFA Avrupa kupalarından men cezası vermeden kulüplere durur derdi. Kulüpler zaten futbolcularınn gelir vergisini i%10 ödüyor. Onuda alt yapı yatırımı altında geri alıyor. Asgari ücretlinin%15gelir vergisi ödediği bir ülkede milyon Euro alan futbolcudan %10 alınması alınıp geri verilmesi yanlış.

  • KILIÇ04 Ocak 2019 22:58

    KİM ÖDEYECEK DEVLET DEDİGİN EGERKİ DEVLET GİBİ İŞ YAPACAKSA HESAP SORAR SEN KİME GÜVENİPTE BU KADAR BORÇ YAPTIN DER MALESEF YÖNETİMİMİZ ÇOK ZAAF BU DURUMDAN BORÇLU BORÇ ÖDEMİYOR BANKALAR BATIŞA ADIM ADIM GİDİYOR ALLAH SONUMUZU HAYIR ETSİN EKENOMİDE KÖTÜ GÜNLER BİTMEDİGİ GİBİ ARTARAK DEVAM EDİYOR.

  • Sağır dilsiz ve kör 04 Ocak 2019 22:55

    Yıllardır bir seçim kazanamayan sözüm ona siyasilerin güttüğü beleşçilere ne desek boş . Zira onların dini imanı para . Ne desek boş . Ne güzel demişler : kellim kellim la yenfa (konuş konuş faydasız).

  • Estacion 04 Ocak 2019 21:21

    Passolig çıktığından beri maça gitmiyorum. Tv'den de seyretmiyorum. Denk gelirse özet seyrediyorum. Futbola para harcamanın boş olduğunu anladım. Futbol sektörüne yem olmuyorum. Bir gün a takımı yener bir gün b takımı yener. Her sene devam eder. Bu takım onu almış, o takım bunu almış. Her hafta saatlerce tartışırlar penaltıymış, ofsaytmış. Bana ne.  Spor amaçlı herkesi kapsayan bir çalışma varsa desteklerim. 

  • Yeni Türkiye 04 Ocak 2019 19:35

    Böyle saçmalık olamaz kabüllenemiyorum. Bu kulüpleri idare eden sözüm ona yöneticilerin hepsinin orta ve büyük ölçekli işletmeleri var da acaba böyle basiretsiz karar veren yöneticiler ne diye kendi işletmelerine zarar veremiyor ? Veremezler tabii çünkü cepten çıkıyor . Başta KOÇ gibi başkanlar öncelikle kulüplerini satın alsınlar zira buralar kimselerin babalarının çiftliği değil . Sonra adam gibi işletsinler, kara geçirip satabilirlerse satsınlar, yani risk sermayesi misali hizmet üretsinler . Böyle yapmayacaklar ise, bile bile ne diye zarardaki kulüplerin yönetimine talip oluyorlar ki ? Yoksa bir başka niyetleri mi var ? Kitleler ve camialar üzerinden ne gibi rant ve güç devşirmeye çalışıyorlar ? Belki de siyasi bir gizli gündemleri mi var ? ..... Artık yeter batan batsın düşen düşsün kalan sağları da hep beraber o zaman destekleyelim ....

  • İkiyüzlü paracı seni04 Ocak 2019 21:04

    Aynı mantıkla siyasiler türkiyeyi batırıyor ama kendileri günden güne zenginleşiyor. Koç neden batıyor sana da onlarca yıllık dolara endeksli geçiş garantili adrese teslim ihaleler neden sana batmıyor ?

  • İhlas finans zede04 Ocak 2019 18:37

    80 milyona yükleyin ..garibanlara yetimlere yükleyin fitbolcular eylensin.......