E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Deloitte Spor Endüstrisi Grubu'nun Futbol Para Ligi'nin 24. Sayısında Kovid-19'un yarattığı ekonomik ve sosyal yıkım ortamında, rapor 2019/20 sezonunda dünya futbolunda en yüksek gelirleri yaratan kulüpleri mercek altına alındı. Rapora göre, en yüksek gelire sahip 20 kulübün 2020/21 sezonu sonunda gelir kayıpları 2 milyar Euro'yu aşacak.
Rapor, gelir düşüşü, ötelenmelerden ve tamamen kaybolan gelirlerden gelirlerden (özellikle maç günüleri ve ayrıca naklen yayıncılara verilen indirimler) olarak iki temelle faktör açıklıyor. Söz konusu birçok kulübün 2020'de sona eren mali yıla ait gelirlerinin aşağı yukarı dörtte birlik bölümünün 2021'de sona eren mali yıla kaydını tutan 2021'in bir çeyreklik ekstra geliri kapsadığı görülüyor.
Dünyadaki liglerin devam eden sezonla ilgili olarak salgına karşı maçları ertelemeden ligleri farklı sıralama metotları kullanarak sonlandırmaya ve iptale kadar farklı sıralama metotları kullanarak, izleyicilerin güvenli ve sağlıklı bir şekilde stadlara dönüş yapmak şu an dünya futbolunun devam eden sezonla ilgili olarak ilgili olarak salgına karşı maçları ertelemeden ligleri farklı sıralama metotları kullanarak çekildi. Maç günü gelirleri kulüp iş modellerinin ayrılmaz bir parçası kalmayıp, farklı gelir kalemlerin de tetikleyicileri.
Deloitte Spor Endüstrisi Grubu'na göre, kulüpler seyirciden yoksun kalmanın önümüzdeki önümüzdeki sene daha çok hissedecek. Bu etkinin boyutuysa, seyircilerin statlara tekrar ne zaman döneceğine bağlı olacak.
Futbol Para Ligi'nin zirvedeki kulübü değişmedi: FC Barcelona
FC Barcelona 715,1 milyon Euro'luk geliri ile geçen sene olduğu gibi Para Ligi'nde en üst sırada yer aldı. Onu 714,9 milyon Euro’luk gelir yaratan Real Madrid takip etti. İkili arasındaki 200 bin Euro'luk fark, Para Ligi tarihi boyunca ilk iki sırada yer alan kulüpler arasında oluşmuş en küçük fark olarak dikkat çekiyor.
2019 yılında 840 milyon Euro rekor gelir ile 800 milyon eşiğini ilk geçen kulüp olarak rekor kıran FC Barcelona, bu sefer tüm Para Ligi kulüpleri içerisinde mutlak değer olarak en büyük gelir düşüşünü yaşayan kulüp oldu.
Real Madrid'in gelirlerde yaşadığı azalma daha düşük gerçekleşti.
Kulüp, önemli iş ortaklıklarının süresini uzatarak ve bazı gelir yaratıcı aktiviteleri kendi bünyesine taşıyarak ticari gelirlerinde 28,1 milyon Euro tutarında bir artış sağladı, bu da eflatun beyazlıların diğer iki gelir kalemindeki düşüşü bir nebze olsun hafifletti.
Bayern Münih bu sene üçüncü sıraya yükseldi (634,1 milyon Euro).
İlk 10 kulüp arasındaki en düşük gelir kaybını (yüzde 4) yaşayan Alman devi, 2020 yılına ait tüm ulusal naklen yayın gelirlerinin Bundesliga'nın daha erken tamamlanması sonucu mali tablolarına dahil olmasından faydalandı. Bayern, Şampiyonlar Ligi'ni, Bundesliga'da Şampiyonluğu, Almanya Kupası'nı (DFB Pokal) ve son olarak da UEFA Süper Kupasını kazanarak unutulmaz bir sezon yaşadı.
580,4 milyon Euro gelirle sezonu tamamlayan Manchester United'ın, gelirlerindeki 131,1 milyon Euro'luk düşüş (yüzde 19) takımın dördüncü sıraya gerilemesine sebep oldu. Bu seneki Para Ligi'ndeki en büyük düşüşü yaşayan kulüp olan Kırmızı Şeytanlar, hem 2019/2020 Şampiyonlar Ligi'ne katılmamış olmanın, hem de maç günü gelirlerinden mahrum kalmanın ve naklen yayın gelirlerindeki indirim ve ertelemelerin faturasını ödediler.
Liverpool 2001/2002'den beri ilk kez sıralamada ilk beşe girdi.
Kırmızı beyazlıların son birkaç yıldır istikrarlı bir şekilde devam eden sportif başarıları finansal başarısına da yansıyor.
Manchester City (6.), Paris Saint-Germain (7.), Chelsea (8.), Tottenham Hotspur (9.) ve Juventus (10.) ilk 10'da yer alan diğer kulüpler.
İlk 20'deki kulüplerin 18'i geçen sene de listede yer alan kulüpler. 15. sıradaki FC Zenit ve 20. sıradaki Eintracht Frankfurt, AS Roma ile West Ham United'ın yerlerini aldılar. Zenit'in 2019/2020 Şampiyonlar Ligi'ne katılımı ve mali yılının 31 Aralık 2019 olması sebebiyle sezon gelirlerinin pandemiden minimum etkilenmesi, kulüp açısından başlıca olumlu etkenlerdi.
Para Ligi'nde ilk 20'de yer edinen kulüplerden sadece ikisi bir önceki seneye göre gelirlerinde artış yaşadılar: FC Zenit ve Everton.
Çok küçük bir artış ile 212 milyon Euro'luk gelire ulaşan ve 17. sırada yer alan Everton, ticari gelirlerini iki katından fazla arttırdığı bir sezonu geride bıraktı. Bu aynı zamanda tüm Para Ligi kulüpleri arasında en büyük ticari gelir artışı olarak (yüzde 104) dikkate çekti.
TÜRK KULÜPLERİ BU SENEDE LİSTEDE YER ALAMADI
İkinci sene üst üste, hiçbir Türk kulübü Deloitte Futbol Para Ligi'nde yer alamadı. Listede en son kendine yer bulan Türk kulübü, 2019 yılında 26. sırada yer alan Beşiktaş olmuştu. Son 10 sezonda İstanbul'un üç büyükleri, sekiz kez Para Ligi'nde ilk 30 kulüp içerisinde yer alarak ülkemizi temsil ettiler (Galatasaray beş, Fenerbahçe iki ve Beşiktaş bir kez).
Deloitte Türkiye Futbol Endüstrisi Lideri Cem Sezgin, gelir yaratma konusunda Türk kulüplerinin Avrupa'lı rakipleri ile mücadelede ellerini zayıflatan bazı kalıtsal faktörlere ve yeni gelişmelere vurgu yaptı. Sezgin'e göre Türkiye'deki Süper Lig naklen yayın ihalesinin bedeli, özellikle Avrupa'nın beş büyük ligindeki emsalleri ile kıyaslandığında çok daha mütevazi kalıyor. Dünya ve Avrupa futbolundaki ulusal ve uluslararası naklen yayın pastasından kulüplerimizin aldığı pay bu ülkelere göre oldukça düşük. Ayrıca Avrupa Kupaları'nda özellikle son iki sezondur alınan başarısız sonuçlara dikkat çeken Cem Sezgin, UEFA Kulüpler sıralamasında ülke olarak ilk 10 dışında kalan Türkiye'nin 2022/2023 sezonunu şampiyon tamamlayacak kulübünün Şampiyonlar Ligi'ne gruplar aşamasında doğrudan katılım hakkını kaybettiği için, iki ön eleme turu oynamak zorunda kalacağını hatırlattı. Sezgin, bunun Türk kulüpleri için Avrupa’nın özellikle büyük kulüpleri ile rekabette yeni bir zorluk olarak karşısına çıkacağını belirtti. Ticari gelirler açısından ekonominin ve sektörlerin genel seyrinin belirleyici olacağını söyleyen Sezgin, pandeminin en az hasarla atlatılmasının yeni sponsorluk ve ticari anlaşmalar ile kulüplere kaynak aktarımın devamlılığı açısından önemine işaret etti. Sezgin'e göre kulüplerimizi geçmiş yıllarda rekabette zayıflatan Türk Lirası'ndaki değer kayıpları ve seyirci ortalamalarımızın beş büyük lige göre geride kalması ise halen geçerliliğini koruyan riskler.
Deloitte Spor Endüstrisi Grubu'na göre, Kovid-19 salgını, bulundukları durumdan güçlü bir şekilde çıkabilmeleri için kulüplere mevcut stratejik hedeflerini ve iş modellerini tekrar gözden geçirmeleri ve yeniden şekillendirmeleri açısından önemli bir dürtü teşkil etti. Kulüpler çalışanları ve taraftarları ile etkileşimlerinde dijital temasın en baskın yöntem hale gelmesi sonucu, hem kendi içlerine hem de dışarıya yönelik dijital yetkinliklerini geliştirmeye daha fazla yöneliyorlar. Bu zorlu süreçte en çevik ve yenilikçi kulüpler, aynı zamanda en hızlı ve en kuvvetli şekilde yeniden düzlüğe çıkan kulüpler olacak.
Deloitte Spor Endüstrisi Grubu, belirsizlik ortamının çeşidinin mevcut ve gelecekteki naklen yayın kuruluşları, sponsorlar ve ticari ortakların spora ve futbola olan yatırımlarını yeniden gözden geçirip değerlendirmelerine, bu da Kovid-19'un finansal etkilerinin daha uzun bir döneme yayılmasına sebep olabileceğine işaret ederken, küresel salgının taraftarlar ve toplum için futbolun ne kadar önemli bir kez daha göstermesiyle, Futbol Para Ligi kulüplerinin yayın kuruluşları ve sponsorlar nezdindeki yayınlarını söylemlerini söylemlerini söyleyecek bir argüman sunması gelişmesi geliştiğini da hatırlatıyor.
Galatasaray, Onyekuru transferini açıkladı
Fenerbahçe, Kayserispor karşısında 3 puan aldı
Mesut Özil resmen: 3,5 milyon euro
TFF, yayıncı kuruluş ile imzayı attı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Türk takımları, yabancı para cinsinden borçlanıp kur farkı zararı yazarak ve yaşı geçmiş futbolculara büyük paralar ödeyip zararına satarak maddi kayıplara uğruyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:59)