E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
DEİK/Türkiye-Afrika İş Konseyleri, Ankara’da Enerji Bakanlığı ile resmi temaslarda bulunan Somali Enerji Bakanı Abdirashid Moamed Ahmed ve beraberindeki üst düzey yetkililerinden oluşan heyeti DEİK’te ağırladı.
Toplantıda, Türkiye ile Somali arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler değerlendirilerek, önümüzdeki dönemde mevcut ilişkilerin geliştirilmesi ve özellikle petrol ve maden sektöründe kurulabilecek iş birlikleri ve atılabilecek adımlar detaylı olarak ele alındı.
Somali Enerji Bakanı Abdirashid Moamed Ahmed’in Türkiye ziyareti kapsamında DEİK ev sahipliğinde ve Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Erhan Barutoğlu başkanlığında düzenlenen çalışma toplantısı, Somali Parlamento Enerji Komisyonu Üyesi Abdirzak Dahir Mohamud, Somali Ankara Büyükelçisi Jama Abdulahi Mohamed, Türkiye-Madagaskar İş Konseyi Başkanı Yalçın Kıroğlu ve iki ülke özel sektör firma temsilcilerinin katılımıyla 7 Mart 2019 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi.
Somali Enerji Bakanı Abdirashid Moamed Ahmed açılış konuşmasında, Somali'nin Türkiye ile uzun vadeli stratejik ortak olduğunu vurgulayarak, hükümetleri tarafından gerekli her türlü desteğin sağlanacağını ve ülkenin enerji sektöründe yatırımcı Türk firmalarına ihtiyacı olduğunu ifade etti.
Somali’de petrol ve doğalgaz rezervlerinin Türk firmaları tarafından değerlendirilmesinin önemini vurgulayan Ahmed, 2018 yılı içerisinde Londra’da düzenlenen “Somali’nin Kalkınma Platformu” altında, ülkenin kalkınması için ülkedeki doğal kaynakların kullanılmasının ekonomiye katkısı olacağını söyledi.
Türk firmaları Somali’de enerji alanında yatırım yapabilir
Ahmed, Somali’nin kalkınması ve enerji kaynaklarının kullanılması kapsamında Türkiye’de önümüzdeki Nisan ayı içerisinde ‘Enerji ve Maden İş Forumu’ düzenlenmesini planladıklarını vurguladı ve Enerji alanındaki Türk firmalarını Somali'ye yatırım yapmaya davet etti.
Somali’nin insani yardım alan ülke ile anılmasını istemediklerini belirten Ahmed, ülkenin enerji alanındaki fırsatlarının keşfedilmesi ve bilinirliğinin sağlanması için Türk hükümeti ve özel sektörünün ülkeye yatırım yapmasını istediklerini kaydetti.
Doğu Afrika’ya açılan kapı: Somali
Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Erhan Barutoğlu, Afrika ve özelinde Somali ile yakın temaslar ile ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişebileceğini söyledi. Somali’nin doğu Afrika’ya açılan kapı olduğunu belirten Barutoğlu, “Bugün sadece enerji sektörünü değil, aynı zamanda inşaat ve altyapı, tarım, yapı malzemeleri, sağlık turizmi, makine gibi sektörleri de değerlendirmemiz gerekiyor. İş birliği yapabileceğimiz sektörlerde know-how'u paylaşabiliriz” dedi. İki ülkenin kazan-kazan yaklaşımı ile ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştireceğine değinen Barutoğlu,
Somali’deki insan kaynağı ile sürdürülebilir kalkınma ve sanayileşmenin temelindeki enerji sektörünün gelişecebileceğini söyledi. Türk özel sektörünün Somali’deki enerji alanındaki fırsatları değerlendirebileceğini vurgulayan Barutoğlu, Somali’nin enerji ve özelinde güneş ve rüzgar enerjisinin fırsatlar barındırdığını kaydetti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:23)