E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, Libya'da gaz ve petrol çıkarma maliyetlerinin bölgedeki diğer ülkelere göre daha uygun olduğunu ifade ederek, ilerleyen dönemlerde Türk şirketlerinin Libya'da petrol ve doğal gaz çıkarması adına adım atılmasını beklediklerini söyledi.
"Libya yetkilileri, Türk gaz ve petrol şirketlerini Libya'ya davet ettiler"
Libya Petrol ve Gaz Konseyi yetkilileriyle bir araya geldiklerini anlatan Karanfil, şunları söyledi:
"Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'mız Fatih Dönmez, haziran ayında Libya ile yapılan mutabakat kapsamında 7 ruhsat alanı belirlediklerini, yaklaşık 3 ay kadar askı ve ilan sürecinin devam edeceğini, 3-4 ay içerisinde sismik aramalar neticesinde alan belirleneceği müjdesi vermişti. Biz de DEİK olarak 35 Türk şirketini Libya Petrol ve Gaz Konseyi ile bir araya getirdik. Libya yetkilileri, Türk enerji şirketlerinin Libya'daki petrol ve doğal gaz rezervlerinden gereken payı alamadıklarını ve bu konuda daha fazla pay almaları gerektiğini vurgulayarak, Türk gaz ve petrol şirketlerini Libya'ya davet ettiler. İlerleyen dönemlerde konuya ilişkin bir mutabakat metni imzalamayı planlıyoruz ve böylece Libya'yla aramızda kopmayacak bir koridor oluşturacağımıza inanıyoruz."
"Umuyoruz ki Türk şirketleri Libya'dan gaz ve petrol çıkarıp işleme imkanı bulacak"
Murtaza Karanfil, Libya'nın 9 yıldır yaşadığı karışıklık nedeniyle uğradığı ekonomik kaybın yarım trilyon dolar seviyelerine geldiğini belirterek, "Libya'nın yaklaşık 90 milyar dolarlık petrol geliri, yüzde 20'lere kadar düştü ve hatta bu alanda neredeyse hiç gelir elde edemedikleri dönemler oldu." dedi.
Türk iş insanları olarak Libya ile ticari ilişkilerin gelişmesi noktasında çalıştıklarını, iki ülkenin de yüksek yararına neler olabileceğini fizibilite ederek ilerlediklerini ifade eden Karanfil, şöyle devam etti:
"Onların talebi üzerine Libya Petrol ve Gaz Konseyi ile başlattığımız görüşmelerde iki ülkenin yüksek yararına sonuçlanacak bir sürecin başlangıcı olması en büyük temennimiz. İki ülke arasında gaz ve petrol çıkarılıp işlenmesi adına görüş alışverişinde bulunulan toplantı sonucu öyle umuyoruz ki ilerleyen dönemlerde Türk şirketleri Libya'dan gaz ve petrol çıkarıp işleme imkanı bulacaklar. Ticari ilişkilerin gelişmesi adına Libya'ya sık sık sanal heyet görüşmeleri gerçekleştiriyoruz ancak pandemi biter bitmez petrol ve gaz konularını da ele almak adına bir heyet ziyareti gerçekleştireceğiz. Son yıllarda Libya'daki sondaj gemilerimize yaptığımız yatırımları desteklemek adına Türkiye olarak Libya'da bir pay sahibi olmak istiyoruz."
"Sene sonunu 1,5 milyar dolar ihracatla kapatmayı planlıyoruz"
Türkiye'nin Libya'ya olan ihracatının pandeminin etkisiyle bu yılın 8 ayında 1 milyar dolar seviyelerinde gerçekleştiğini aktaran Karanfil, "Haziran ayından itibaren yaşadığımız toparlanmayla sene sonunu 1,5 milyar dolar ihracatla kapatmayı planlıyoruz. 6 milyon Libya nüfusu için 1 milyar seviyelerindeki ihracatımız aslında kötü bir rakam değil. Ancak ilerleyen dönemlerde hava, demir ve kara yolu yatırımlarıyla Afrika'ya açılan kapı olarak gördüğümüz Libya'ya 10 milyar Dolar ihracat gerçekleştirmek mümkün. 9 yıldır yaşanan karışıklık, sınır ticareti engeli ve döviz dengesizliğini düşünürsek geçmişte bu kadar engele rağmen gerçekleştirdiğimiz 2 milyar dolarlık ihracatın, ilerleyen dönemlerde barışın gelmesi halinde çok daha iyi seviyelere çıkacağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
"Türk iş insanlarının Libya'ya ilgisi daha da arttı"
Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Karanfil, Libya halkının Türk iş insanlarından yatırım noktasında beklentisinin büyük olduğunu ifade ederek, "Türk iş insanlarımızın Libya'ya ilgisi her zaman vardı ancak imzalanan iyi niyet anlaşmalarıyla bu ilgi daha da arttı. Güvenlik ve belirsizlik sorunlarının bitmesi halinde ülkeye olan ticaretin hızlıca gelişeceğine inanıyoruz. Ancak şu anda yaşanan 18 saatlik elektrik kesintileri Libya halkını çok zor koşullar altında yaşamaya itiyor." dedi.
Libya'da yarım kalan enerji yatırımlarının hız kazanmasının önemine işaret eden Karanfil, bu sayede ülkeye hem yatırım iştahının artacağını hem de bölge halkının refaha kavuşacağını söyledi.
Karanfil, "Libya, Türkiye'nin kalkınma planına yakın bir kalkınma planı oluşturulması konusunda destek bekliyor. Belediyelerde de büyük bir çöp sorunu yaşanıyor ve bu konuda da Türkiye'den destek bekliyorlar. Tüm bu projeleri hızlıca hayata geçirebilirsek Libya'nın kalkınmasında büyük bir destekçi konumuna geleceğiz. Kopmayacak şekilde bağ oluşturduğumuz bu ülke ile ticaretimizi çok daha iyi seviyelere çıkarmış bulunacağız." ifadelerini kullandı.
Libya'da taşlar yerine oturuyor
Murtaza Karanfil, Libya ile Türkiye arasında son dönemde imzalanan anlaşmalara değinirken, şunları kaydetti:
"Türkiye ve Libya arasında, Türk firmalarının Libya'da yürüttüğü projelerde yaşanan sıkıntıların çözümü ve yarım kalan müteahhitlik projelerinin devamını sağlamak amacıyla geçen ay Ankara'da bir mutabakat zaptı imzalandı. Aynı şekilde geçtiğimiz günlerde de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Libya Merkez Bankası arasında bankacılık faaliyetlerine ilişkin düzenlemeler içeren bir mutabakat zaptı imzalandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Libya Merkez Bankası Başkanı Saddek Elkaber, Türkiye ve Libya arasında ekonomi, teknoloji ve girişimcilik alanında iş birliği protokolüne imza attılar. Bu iyi niyet anlaşmaları oldukça umut verici... İki ülkenin merkez bankası arasında imzalanan mutabakat zaptının, ticari ilişkileri ve ülkelerin paralarını pozitif yönde destekleyeceğine inanıyoruz.
Libya'yla ilerisi için ortak organize sanayi bölgelerine ihtiyacımız var. TSE'yi Libya'da akredite etmemiz, bankalarımızın şube açması lazım. Ayrıca, Türk teknik müşavirlik firmalarının referans alınması lazım."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Tekfen için iyi haber:))
Yolun ve bahtin açık olsun IPEKE cigim. . Milli servetim
Tkfen
tupras, petkim yarin cosar
petkim tüprs
Tkfennnnnn :)
Enka`nin da bolgede agirligi vardi
Proje denilince akla ilk gelen tecrübesiyle tekfen holding olur
Fransanın Afrika'daki tüm misyonlarını ele geçirmemiz lazım çünkü fransanın buralarda yapmış olduğu ticaretlerle yıllık 300 ila 500 milyar euro gelir elde ediyor sırf o bölgelerde kendi mallarını satıp o bölğenin madenlerini işletip elde ettiği gelir bu bizim bu bölgedeki insanlara daha insancıl daha dürüst ve daha adil yaklaşımla bu bölgedeki devletlerin bize yönelmelerini sağlayabiliriz ayrıca Fransız lar aynı pkk ve ypg ye verdiği desteği afrika bölgesindeki illegal örğütlerede veriyor adamlar bu işi devlet geleneği haline getirmişler
Chpkk lı lar ne diyorsunuz bu konuda?
yarın tüpraş,zoren,akenerji, petkim ve ipeke çok hareketli olur
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:50)