E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hindistan, çelik üretiminde maliyetlerin artmasını gerekçe göstererek, kendi iç piyasasındaki fiyatları düşürmek amacıyla çelik ürünleri ihracatında vergi getirdi. Dünya'da Erkan Çakan imzasıyla yer alan habere göre, çelik üretim maliyetlerini düşürebilmek için kömür gibi bazı hammaddelere uygulanan ithalat vergisini de kaldırdı. Hindistan, ihracatta demir cevherine yüzde 45, nihai ürünlere ise yüzde 15 vergi uygulayacak.
Uluslararası piyasanın altında çelik satışı gerçekleştiren Hindistan, bu kararla uluslararası fiyatlarla kendi ürünlerinin fiyatları arasında denge de kurmak istedi. Hindistan’ın vergi kararı ile bu ülke ürünlerinin uluslararası piyasa fiyatlarına yaklaşması, Türk çelik sektöründe olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi.
Bu arada Hindistan’ın bazı emtialara yönelik ihracat vergilerini artırmasının ardından, Çin’de demir cevheri vadeli fiyatları yaklaşık %7 yükseldi.
Rusya ve Ukrayna’nın boşluğunu Hindistan doldurmuştu
Konu ile ilgili DÜNYA’ya açıklamada bulunan Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Dalbeler, kararın Türk çelik ihracatını olumlu etkileyeceğini kaydetti. Dalbeler, şöyle devam etti; “Rusya ve Ukrayna 2020’de çoğunlukla dünyanın en büyük ikinci çelik ithalatçısı olan Avrupa Birliği’ne olmak üzere 46,7 milyon ton ihracat yaptı. Hindistan, Rusya ve Ukrayna’nın sistemin dışına çıkmasıyla Hintli üreticilerin ihracata ağırlık vermesi sonucunda iç piyasada fiyatlar artmış. Hindistan hükümeti de ihracata gümrük vergisi getirerek iç piyasada fiyat artışını durdurmak istedi. Bu durum ise Türk çelik ürünlerinin ihracat pazarında rekabet gücünü artıracak.”
Hindistan çelik ihracatında 7’nci
Türkiye, Hindistan’dan önemli miktarlarda çelik ithal ediyor. Daha düşük düzeyde de olsa bu ülkeye ihracat da yapılıyor. Türkiye, Hindistan’dan 2021 yılının ilk üç ayında yaklaşık 46 ton, bu yılın ilk üç ayında ise yüzde 578 artışla 266 bin ton çelik ithal etti. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla Türkiye, Hindistan’dan yassı çelik ürün alımına ağırlık verdi. İhracatta Türkiye’nin rekabet ettiği ülkeler arasında yer alan Hindistan, dünya ihracatında 7’nci sırada yer alıyor.
“Türkiye'ye avantaj sağlayacak”
Hindistan’ın aldığı kararı DÜNYA’ya değerlendiren Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan da, “Hindistan’dan ithal edilen ürünlere artık daha yüksek bedel ödenecek. Bu karar Hindistan’ın piyasa fiyatlarına yaklaşmasını sağlayacak, aynı zamanda Hint ürünlerine talebi azaltacak. Bu durum bizim iç piyasadaki çelik üreticilerini olumlu etkileyecek. Hem ihracat pazarlarından hem de iç piyasadan talep yerli üreticilere kayacak. AB pazarında da Türk çelik ürünleri avantajlı konuma gelecek. Bu karar sektörümüze olumlu yansıyacak” dedi.
'300 milyon dolar zarar verebilir'
Jindal Steel and Power (JNSP.NS) Genel Müdürü VR Sharma, Reuters’e verdiği demeçte, Hint çelik fi rmalarının çelik ürünlere ihracat vergisi uygulama kararının ardından Avrupa siparişlerini iptal etmek zorunda kalabileceğini ve 300 milyon dolara kadar zarara uğrayabileceğini söyledi.
Japonya'nın ham çelik üretimi azaldı
Çin'in ham çelik üretiminde artış
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Arkası da açılır, içeride herbir iş durur, hem dışarıya hem içeriye yetecek üretim kapasitesi yok... aslında her sektörde böyleyiz, dışarı satsak içeride kıtlık fahiş fiyat artışları getiriyor.
Ufuk yatırım ortaklığı incelemeye deger kağıtlardan
Deme loo, cin gibisin maşallah
Bizimkiler Rus Ukrayna ya bağlılar ital ettiler vurgun ular iç piyasa üretimi azalttı bu hale düştük
bizimkilerde aynısını yapmalıdırlar.
umarız bu başarılı işler iş insanının devletinkasası kadar 4250 tl alan işçiyede yansır :D emekliyede gelir yansır... yoksa 2 kaha alanı yapıp 5 köprü dikip yine usd ile borçlacak isek yandık :D
Siz umun biz Ummayız
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:18)