E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasaları"Türk Akımı'nda masrafa ortak olalım"---

"Türk Akımı'nda masrafa ortak olalım"

Türk Akımı'nda masrafa ortak olalım
06 Haziran 2015 - 05:22 borsaningundemi.com

Türk Akımı'nda Gazprom’dan koordinat beklediklerini, inşaatın bu ay başlayabileceğini belirten Bakan Yıldız “Masrafa da ortak olmayı düşünüyoruz" dedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karadeniz altından geçerek Trakya’ya gidecek olan Türk Akımı doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde Gazprom’dan hattın koordinat bilgilerinin gelmesinin beklendiğini, bu konudaki izinlerin tamamlanması ve müzakerelerin sonuçlanmasıyla Rusya’nın ay sonuna kadar birinci hattın inşaatına başlayabileceğini söyledi.

Partisinin üç dönem kuralı nedeniyle seçimde aday olamayan Yıldız, Reuters’ın sorularını yanıtlarken, “Eskiden Karadeniz’in doğusundan çıkıp batısına girecek olan hattın koordinat ve izinleri Rusya tarafından alınmıştı ama şimdi 190 kilometre olacak ve Trakya’ya girecek olan hattın güzergahının koordinatları ile ilgili izin alınması gerekiyor” dedi.

Rusya, Avrupa’ya gaz taşıyacak Güney Akım Projesi’ni geçen yıl iptal ederek Ukrayna’yı baypas eden, Karadeniz’den Trakya’da karaya çıkacak 4 hatlı 63 milyar metreküplük projeyi gündeme getirdi.

Hattın bu kısmıyla ilgili şartların yerine getirilmesi durumunda gerekli izinlerin verileceğini kaydeden Yıldız, “Rusya’dan koordinatların tekrar tespitini ve tadilatını istedik. O koordinatlar geldiği takdirde ve halen devam eden müzakerelerde mutabakat sağlandığı anda projenin birinci hatlarıyla ilgili Rusya bu ayın sonuna kadar inşaata başlayabilir” dedi.

3 hat Avrupa’nın işi

Yıldız, Batı Hattı ile Ukrayna üzerinden gelen 14 milyar metreküplük gazın 15.75 milyar metreküp olarak yeni hattan geleceğini kaydederek, “Türkiye yeni bir gaz anlaşması yapmış olmayacak. Eski hattını yenilemiş olacak” dedi.
Türk Akımı Hattı’nın Trakya’ya girecek bölümüne dair proje şirketi kurulacağını kaydeden Yıldız, şöyle devam etti:
“Biz gazın ortaklığı ve sahipliğini düşünüyoruz. Bunun için mekanizmayı çok doğru kurgulamamız lazım. ‘Bir ülke gelsin ve gaz transit olarak geçsin’ değil. Masraflara da ortak olmayı düşünüyoruz.”
Türk Akımı Projesi’nde diğer 3 hat için Avrupa’nın Rusya’ya gaz siparişi vermesi gerektiğini kaydeden Yıldız, “Konu Avrupa Birliği (AB) ve Rusya arasında” dedi.

Türkmen gazına 2 şirket talip

Özel sektörden iki şirketin Türkmenistan’dan gaz almak için görüşmeler yürüttüğünü ve bu konunun belli bir aşamaya geldiğini kaydeden Yıldız, “Özel sektör buradan yıllık 2 milyar metreküp doğalgaz almak istiyor. Biz bu projeye sıcak bakıyoruz. İran ile de bu konuda görüşme yaptık ve İran bunu kabul etti. Türkmenistan’dan şu anda doğrudan hat olmadığı için swap ile gaz getirilmesi planlanıyor” dedi.

Tahkimde karar anı

Türkiye’nin İran’dan yıllık 10 milyar metreküp doğalgaz aldığını ve İran’ın 10 milyar metreküp daha ek gaz satmak istediğini kaydeden Yıldız, “İran’dan ek gaz satmak istiyoruz ama şu anda fiyatları uygun değil” dedi. Yıldız, İran ile tahkim sürecinde duruşmaların bittiğini ve kararın beklendiğini belirterek, İran’ın Türkiye sattığı doğalgaz fiyatının yüksek olduğunu ve geçmişe dönük olarak indirim yapması gerektiğini belirtti.
Yıldız, Irak’tan petrolün hem boru hattı hem de karayoluyla gelmeye devam ettiğini belirterek, “Halen 650.000 varil petrol akışı sürüyor, bunda (Irak devlet petrol şirketi) SOMO’nun da petrolü var” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)