E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPara PiyasaTurhan'dan 'altın' gibi uyarı!---

Turhan'dan 'altın' gibi uyarı!

Turhan'dan 'altın' gibi uyarı!
02 Ağustos 2013 - 15:12 borsaningundemi.com

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, düzenlediği basın toplantısında altına yatırım yapacakları böyle uyardı

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, İzmir'de VOB'la VİOP birleşmesi nedeniyle düzenlenen toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. 
Turhan, altına yatırım yapacakların ciddi risklerle karşılacaklarını söyledi. Turhan, “Altına yatırım yapacakların ciddi risklerle karşılacaklarını hatırlatayım. Yatırımcılar kurumsal portföy üzerinden yatırım yapmalı” dedi.
Turhan, bireysel altın yatırımcılarına ise gram altını önerdi. Borsa Başkanı “Yatırımcılar kendileri yatırım yapmak istiyorlarsa gramı tercih etmeli” diye konuştu.
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M.İbrahim Turhan, pay senetleri ve
borçlanma piyasası araçları gibi spot piyasa ürünlerinin,  vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin, başta altın ve gümüş olmak üzere kıymetli madenlerin İstanbul'da faaliyet gösteren, bölgesel ve
uluslararası tanınırlığı üst seviyede olan tek bir çatı altında işlem görmesinin, İstanbul Finans Merkezi projesine önemli katkılar sağlayacağını söyledi.
Genel Müdür Turhan, düzenlediği basın toplantısında İzmir'de faaliyet gösteren VOB ile VİOP'un birleşme süreci hakkında bilgi verdi. Yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile İstanbul Menkul Kıymetler
Borsası (İMKB) ve İstanbul Altın Borsası (İAB)'nın Borsa İstanbul çatısı altında biraraya geldiğini kaydeden Turhan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İzmir Ticaret Borsası, önde gelen aracı kurum ve bankaların ortaklığında kurulan VOB'un misyonunun tamamlandığını söyledi.
Turhan, "Geçtiğimiz yıl sonunda yürürlüğe girmiş olan 6362 Sayılı Sermaye Piyasaları Kanunu'nca öngörülmüş VOB ile Borsa İstanbul birleşmesinde önemli bir merhaleyi daha geride bırakıyoruz. Bilindiği gibi kanunda, Borsa İstanbul'un esas sözleşmesinin onaylanmasını müteakip bir ay içerisinde VOB ortaklarının, hisselerini öngörülen değişim oranı üzerinden Borsa İstanbul'a devretmesi öngörülmüştü.
Geçtiğimiz dönemde pay devir süreci ve birleşmeye ilişkin diğer idari hususlar tamamlandı. Bugün ise birleşmenin piyasalara bakan yönüyle ilgili bir adım atıyor ve VOB'da işlem görmekte olan başta BİST 30 endeksimize dayalı vadeli işlem sözleşmesi olmak üzere tüm sözleşmeleri, Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren VİOP'a taşıyoruz" diye konuştu.
Birleşmeyle ilgili çalışmaların 3 Temmuz'dan bu yana devam ettiğini belirten Turhan, "Bu süre zarfında aracı kurumlar için uygun test ortamı hazırlandı. Bu kurumlar testlerini yaptı. Şimdiye kadar da üç defa seans simülasyonu gerçekleştirildi. Şu ana kadar da bu çerçevede herhangi bir problem gözükmüyor." dedi. Bu birleşmenin piyasaların entegrasyonunu sağlayacağını vurgulayan Turhan, aynı zamanda sermaye piyasalarının çok önemli bir etkinlik avantajına, verimliliğin daha da artacağı, risk yönetimin daha etkin yapılabileceği bir yapıya kavuşacağını kaydetti. 2008 yılından itibaren uluslararası kuruluşların bu konuya çok daha önem vermeye başladığına dikkat çeken Turhan, şöyle konuştu: "Bütün finansal sözleşmelerin borsalarda veya örgütlenmiş pazar yerlerinde alınıp
satılması, bunun mümkün olmadığı durumlarda bile işlemlerin merkezi takas grupları tarafından güvence çerçevesinde yapılması son derece önem kazandı. Bu çerçevede de spot piyasalarla vadeli piyasaların senkronize bir şekilde çalışması, denetimin etkinlği açısından büyük önem taşıyor. BİST olarak biz de bu senkronizasyonu tam anlamıyla sağlamış olduk."
VİOP çerçevesinde yapılan yenilikler hakkında da bilgi veren İbrahim Turhan, "VOB'da işlem gören sözleşmeler için risk yönetimi mantığı, teminatlandırma çerçevesinde farklı çalışıyordu. Bundan sonra sözleşmeler VİOP'taki sistemle devam edecek, yani teminatlandırma sözleşme değil, portföy bazında olacak. Bu da çok önemli bir yenilik.
Yatırımcılar açısından iktisadi kaynakların daha verimli kullanılmasına imkan sağlayacak." dedi. Turhan, teminatın da işlem sırasında değil, işlem bittikten sonra gerçekleştirileceğini aktardı.
İSTANBUL FİNANS MERKEZİ PROJESİNE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAYACAK
VOB'dan transfer edilecek vadeli işlem sözleşmelerinin kodlarının VİOP'ta işlem gören sözleşme kodlarıyla uyumlu hale getirildiğini ve üyelere gerekli duyuruların yapıldığını kaydeden İbrahim Turhan, şunları söyledi:
"Borsa İstanbul, İstanbul'un öncelikle bölgesel, uzun vadede ise küresel ölçekte finans merkezi hüviyetini kazanması sürecinde özel bir konuma sahiptir. Yapılan bu dönüşümlerle birlikte pay senetleri ve borçlanma piyasası araçları gibi spot piyasa ürünlerinin,  vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin ve başta altın ve gümüş olmak üzere kıymetli madenlerin İstanbul'da faaliyet gösteren, bölgesel ve uluslararası tanınırlığı üst seviyede olan tek çatı altında işlem görmesi, İstanbul Finans Merkezi projesine önemli katkılar sağlayacak."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)