E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, "Hesaplarımıza göre Kanal İstanbul'dan geçecek gemilerden alacağımız para, asgari yıllık net 1 milyar dolar civarında. 68 bin kapasiteli kanaldan 50 bin gemi geçtiğinde yıllık 5 milyar dolar gelirimiz olacak, bu rakamlara gelecekte ulaşacağız" dedi.
Bakan Turhan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
"İstanbul Boğazı'ndan geçen deniz aracı sayısında 15 yılda yüzde 25'lik azalma, bunların taşıdığı yük miktarında yüzde 53'lük artış var" diyen Turhan, "Kanal İstanbul Projesi'nde amacımız, ülkemizde deniz trafiğinin güvenli ve emniyetli sağlanması, insanların, değerlerin korunmasıdır" ifadelerini kullandı.
Turhan, "Amacımız İstanbul Boğazı'nı kullananlara yeni bir su yolu oluşturmak. Kanalın kapasitesi Boğaz'ın 2.5 katının üstünde 3 katına yakın olacak" diye konuştu.
Hesaplara göre Kanal İstanbul'dan geçecek gemilerden alınacak paranın, asgari yıllık net 1 milyar dolar civarında olduğunu belirten Turhan, "68 bin kapasiteli kanaldan 50 bin gemi geçtiğinde yıllık 5 milyar dolar gelirimiz olacak, bu rakamlara gelecekte ulaşacağız" dedi.
Turhan'ın açıklamalarında şöyle devam etti:
"Otoyol standardındaki Kanal İstanbul'dan güvenli şekilde günde 185 gemi geçirebileceğiz. Şu anda Boğaz'dan 118-125 gemi geçirebiliyoruz. 68 bin kapasiteli kanaldan 50 bin gemi geçtiğinde yıllık 5 milyar dolar gelirimiz olacak, bu rakamlara gelecekte ulaşacağız.Kanaldan çıkarılacak kazıyı Durusu Gölü ve Karadeniz arasındaki falezlerde dolgu olarak kullanacağız. Oluşan alanı mesire yeri yapacağız."
'Tehlikeli madde miktarında yüzde 11'lik artış var ve bu giderek artıyor'
Son 15 yılda İstanbul Boğazı'ndan geçiş yapan gemilerin sayısının yıllık ortalama 48 bin 296 olduğunu belirten Turhan, şöyle konuştu:
"Bu rakam, zaman zaman 50 binin üzerine çıktı. Son 5 yılın ortalaması 42 bin 258. Düşmüş ve giderek düşüyor rakamlar. 'Demek ki Boğaz kullanılmıyor' gibi bir anlayışla bu rakamları söyleyenler, kendi tezlerini güçlendirmek için bunu kullanıyor ama gerçekler böyle değil. Son 3 yıl ortalaması da 41 bin 731 ama 2005, 2006 ve 2007 yıllarının ortalaması 55 bin 426. Çok yüksek bir rakam. Son üç yıl ortalaması 41 bin ve 2019 yılında 41 bin 112 geçiş olmuş. Bu rakamlar İstanbul Boğazı'nı kullanan, uğraksız olarak transit geçen deniz trafiği, şehir içi trafiği değil. O da her geçen gün artıyor. Gemi geçiş rakamlarında son 15 yılda yüzde 25'lik azalma olduğunu görüyoruz. Yani 48 bin 296'dan 41 binlere düşmüş ama bu gemilerin taşıdığı yük miktarında yüzde 53'lük artış var. İşte bizi de en fazla korkutan, ürküten geçen yükün miktarı ve geçen yükün içindeki tehlikeli madde miktarı. LNG, doğal gaz, kimyasal madde, petrol, patlayıcı madde taşıyor. 10 yıl önce geçen yükün yüzde 25'iydi tehlikeli madde miktarı, şimdi bu yüzde 35'in üzerine çıktı. Tehlikeli madde miktarında yüzde 11'lik artış var ve bu giderek artıyor."
'Maliyeti 15 milyar dolar'
"Milli menfaatler söz konusu olunca herkes esas duruşa geçecek, yerini, yetkisini, sorumluluğunu bilecek, çalışacak, millete hizmet edecek" diyen Turhan, "Kanal İstanbul'un projelendirilmesinden sonra yapım maliyetini toplam 15 milyar dolar, inşaat maliyetini 10 milyar dolar olarak belirledik. Kanal İstanbul'a 2020'de kazmayı vurursak, projeyi 2025 sonu 2026 gibi tamamlamış olacağız" açıklamasında bulundu.
Turhan, "Kuzey Marmara Otoyolu 7. kesiminde Hasdal, Hadımköy, Başakşehir, Bahçeşehir, Esenyurt'u bağlayacak yolun ihalesine önümüzdeki ay çıkacağız" dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Kanal İstanbul alternatif bir yol olacağından boğazdan geçirme zorunluluğumuz ortadan kalkıyor, o yüzden mecburen Kanal İstanbul dan geçecekler. Kendini amorti etmesi de en kötü ihtimalle 12 yıl.
YÜK GEMİLERİ BOĞAZDAN GEÇMEK İÇİN ORTALAMA 5 GÜN BEKLİYOR KANAL İSTANBUL YAPILINCA BEKLEMEDEN GEÇECEK ZAMANDAN TASARUF EDECEK GEMİ ŞİRKETLERİDE ÜLKEMİZDE KAZANACAK
yani ortalama 52.5 yılda yapılan maliyet karşılanacabilecek bunun neresi yatırım be anca ölü yatırım olur
Dikkatli bakarsan biri TL biriminden diğeri Dolar biriminden. Yani yıllık getiri 1 milyar dolar(5 milyar 888 milyon tl ) eder. 76/5,55=12,9 yılda kendini tamamlar. o da en asgarisinden hesaplanmış şekliyle.
yol yapıldı. kaç kere paralı yoldan geçtiniz ) ben geçmiyorum. gelir durumuma göre çok pahalı
benim proje bu ülkeye kanal istanbuldan faha fazla kazandırıyot neden bakan yok dayın bakan üstelik sizin bakablıkla ilgili
Gemi başına kaç dolar alınacak ki 5 milyar dolar tutsun !
ÇİFT YÖNLÜ KANALLARDAN PANAMA KANALININ YILLIK GELİRİ 1,5 MİLYAR DOLAR DÜMDÜZ YAPILMIŞ 175 KİLOMETRE UZUNLUKTA OLAN SÜVEYŞ KANALININ 5,5 MİLYAR DOLAR CİVARINDA İSRANBUL'A YAPILMAK İSTENEN KANAL İSE TEK YÖNLÜ VE VİRAJLI OLDUĞUNDAN HEM GEÇECEK GEMİLER İÇİN HEM ÇEVRESİNDEKİ YAPILAR KÖPRÜLER EVLER İÇİN BOĞAZDAN DAHA FAZLA TEHLİKELİ OLUR
Boğazlardan geçiş ücretsiz iken kaptan neden para verip de kanalınızdan geçsin. Araplar kanal yapacağınız vaadiniz ile tarla/arsa topladı. Hele bir yapamayın , sizi tefe koyarlar valla. Kanaldan önce Suriyelileri ülkelerine geri gönderseniz de geleceğimizden endişe etmesek. Çoğalma reflekslerine bakıldığında ve önlem alınmazsa parti kurup meclise girerler, arapça dil resmi dil olsun, eğitim öğretim arapça olsun isterler, isterler de isterler
YAKINDA HAZİNEYİ DUYUNU UMUMİYE YÖNETMEYE BAŞLAYACAK HERHALDE
Çok şükür bize hizmet eden insanları, partileri seçmişiz. Allah korusun gerici CHP iktidarda olsa çoluk çocuk yüzerek denizden karşıya geçmek zorunda kalırdık. Şimdi nasılız ama Marmaray, Avrasya, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü v.s. Aman Allahım böyle ilerici lideri nasıl seçmişim, aklımı bin kere seveyim. Kanal İstanbul'dan AK GEMİYLE GEÇEĞİM.
Hazineden tek kuruş çıkmayacak denen, köprü, otoyol, hastane ve hava alanı ihalelerinde verilen hazine garantilerinden dolayı yalnızca 2020 yılın 18 Milyar TL çıkacak. Peki bu parayla kaç tane köprü, hastane, hava alanı yapılabilir biliyor musun? :D
Sen kanal istanbul yaparsın. rusya 2 hat çeker.. gemi geçişi biter... 2 demir yolu döşer senin yatırım çöp olur.. ya böyle elin gemisi geçecek diye yapılan ... arazileri araplara çatır çatır satılan... hatta arap ev alıyor, 100 bin usd gidiyor bu evi kayıtlar 250 bin usd şişiriyor.. vergi ödüyor.. üzeriende TC vatandaşı alıyor.. bu yasaları çıkartanlar, uygulayanlar ya sahaya inin be kardeşim. yazık günah. tüccar gibi zihniyet var hakkatende. hizmet 2 den 3 plana gitti. 85 milyon insanız.. 65 milyon İstanbula gelmiyor ama vergiler kazı işlerine aktarılıyor. yahu böyle olur mu? iş projesi üretin, eğitim, direkt 20-30 yaş arası gençlerin hayatını sıfırdan şekillendirip, onları üretime sokacak teşvik edecek projeler yapın. saçma sapan yerer trilyonları aktarmak devletin ve milletin parasını çarçur etmektir.
Uyuşuk beyinli murat, gecmedigin köprüye, yola,gitmediğin hastaneye para ödüyorsun haberin yok. Turkiye'den yurt dışı 'na kaçan beyin göçünden haberin varmı. Eğitim yerlerde sürünüyor. Dünyada geçerli bir markamız yok. Bilim uretemiyoruz.
Isterse 100 katrilyon dolar olsun o Paralar bize yani halkın cebine girmeyecek kendi kopeginize gidecek. O yüzden ben karşıyım sizin yapacağınız herşeye. Gördük yapılanları bizlere zam olarak yandaşınıza kâr olarak gidiyor bizden haksız yollarla alıp elin piclerine gidiyor PARALARIMIZ
"Çanakkale ve İstiklal Savaşı'na katılan çok sayıda çocuk vatan savunmasında kahramanlık örnekleri sergiledi. Öyle ki bütün öğrencileri şehit düşen Galatasaray, Konya ve İzmir liseleri 1915'te tek bir mezun veremedi" Değişen zihniyet. vatan için savaşanlar... vatan toprağını rant olarak ARAP YATIM ADASINA DÖNDÜRENLER.. hangisi vatanperver ? hangisi vatan için mücadele ediyor ? akepe mi.mhp mi. chp mi iyi parti mi hdp mi ? BU MİLLET TOPRAK İÇİN kan döktü. Fabrika ister, üretim yapmak ister, iş ister, kaliteli yaşamak ister...koskoca 80 milyonluk insanı kurtaracak projen bu ise ? İSTİFA EDİN GİDİN. her ile 5 ağır sanayi fabrikası istiyoruz. herkes çalışacak, boş durmak yok. gavur gemileri geçecek, geçmezse, yatırımın zararını bu millete ödetiriz, devlet öderle olmaz.. KARARLI YAPAR, gemi geçmez kar etmez ise mehmet abi vergile öder... saçma proje kabul edilemez...
Evde ki Hesap Çarşıya Uymaz ! Kanal İstanbulun Maliyet/ Kazanç hesabına göre günde 200 gemi geçmesi gerek , peki boğazdan geçen gemi sayısı nedir ? 140 yani 60 gemi daha gerek ama bu hesabın uyması için boğaz olmaması lazım !!! Peki kanal açılınca 70 gemi kanaldan 70 gemi boğazdan geçerse ne olacak o zaman kanalın kar etmesi için 130 gemi daha geçmesi gerek ! Şimdi gelelim kanal inşaat süresine 10 yıl yap işlet ile yapılırsa 25 yılda işletme süresi =35 yıl şu an orta yaş ve üstü hiç kimse bu kanalın yıllık 1 milyar dolar kazandığını ZATEN GÖREMEYECEK !!!
O zaman kar garanti ise geçiş garantili olmasın. Yoksa müteahhitler yaptığı hastane, köprü, hava alanı yatırımlarına Kanalda eklenince Hazinenin yarısına el koyacaklar. :D
:o) :o) komik
Kanal tedavisi önemlidir tabi.
50.000 geçiş garantisi verelim hazineye 20 sene hortum bağlayalım . Kanal etrafında aldığınız arazilere de 10 emsal imar kaymaklı ekmek kadayıfı. Fakir fukara vergisini hortumla.
ortada kanal yok, bu neyin hesabı anlamak mümkün değil. zengin arap oralara yalı yaptıracak, siz de oradan petrol tankeri geçireceksiniz. inanmak çok zor. çamlıca kulesini de çok ucuza yapmışsınız gördük..
"DURAN ADAM"lara ve de YATAN PARTİLERE değil çalışan adamlara, ülkeye hizmet eden partilere çok ihtiyacımız var. Bazılarının derdi Kanal İstanbul değil, katil Apo'nun heykelini dikeceğim diyen Selo'nun yazdığı OYUN'u izlemek, KAOSU ÖZLEMEK!.. Bize düşen ise VATANI SEVMEK, HİZMET EHLİNE ÖLÜMÜNE DESTEK VERMEK!..
Bu kanal ist.ismet inönünün hayaliydi;))
bu kanalın köprüleri ne olucak anadolu yakasına gitmek ölüm geçiş ücreti burdaki köprüler geçiş nasıl olucak vatandaş adım başı köprü ücretimi ödüyecek bunlar kara kaşına kara gözüne köprü yapmaz
Kanal tedavisi lazım tabi.
Neden milletin fikrine değer vermiyorsunuz,neden onlara siz ne düşünüyorsunuz demiyorsun?Her şeyi siz mi biliyorsunuz,yaptıklarınız daha ortada bizi bir yığın borca soktunuz.Dışarıdan aldığımız borçlar da ortada yok.Derdiniz daha çok zenginleşmek,millet için değil.
Rusya ile devamlı şekilde doğalgaz ve petrol boru hattı inşa ediliyor, daha geçen hafta istanbulda yeni bir boru hattı açılışı yapıldı. Bu borular ihtiyacı karşılamıyor mu? Bu boruların kapasitesini artırsak gemi geçişi azalır değil mi?
yandaşların gemileri için....
ihtiyaç var çünkü araplara çok ayıp oluyor o kadar söz verdik paralarını aldık ???
kanal İstanbul a ihtiyaç YOK!!!
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:07)