E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTüpraş'dan 1.46 milyar TL kar---

Tüpraş'dan 1.46 milyar TL kar

Tüpraş'dan 1.46 milyar TL kar
05 Mart 2013 - 15:08 borsaningundemi.com

Tüpraş'ın 2012 yılı net karı 1.46 milyar TL oldu

Tüpraş'ın 2012 yılı net karı 1.46 milyar TL oldu. Şirket geçen yılın aynı döneminde 1.24 milyar TL kar açıklamıştı.
Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, 2012 yılında Tüpraş’ın motorin satışlarında pazar büyümesinin üzerinde artış sağlayarak pazar payını %53,1’e çıkardığını söyledi.
Koç, Tüpraş faaliyet raporunda yer alan yazısında şunları söyledi:
"İyileşme beklentilerinin öngörülenin altında kaldığı, küresel ekonominin dalgalı ve kırılgan seyrine devam ettiği 2012 yılında, rakiplerinden daha iyi performans göstererek finansal ve operasyonel hedeflerimizi büyük oranda gerçekleştirebilmenin verdiği gururu sizlerle paylaşmak istiyorum.
2012 yılında küresel ekonominin beklentiler doğrultusunda yavaşlamaya devam etmesine rağmen, Yunanistan’ın kontrolsüz iflasının önüne geçilmesi, ABD’den gelen pozitif haberler küresel ekonomik gidişata yönelik olumlu beklentileri artırmıştır. Öte yandan, İspanya ekonomisine dair endişeler merkez bankalarının likidite önlemleriyle yatıştırılmıştır. Ancak, Avrupa Birliği ekonomilerinin krizden çıkış için aldığı tasarruf tedbirleri, geçmiş dönemlerde güçlü büyüme performansı gösteren gelişmekte olan ülkeleri de olumsuz yönde etkileyerek, büyüme ivmelerini yavaşlatmıştır. 2012 yılında küresel ekonominin büyüme performansının gelişmekte olan piyasalar dahil 2011 yılının altında kaldığı görülmektedir. IMF tarafından, Euro bölgesinin %0,4 küçüleceği, gelişmekte olan ülkelerin büyüme oranının % 6,3’ten % 5,1’e gerileyeceği, küresel büyümenin ise %3,2 civarında gerçekleşeceği raporlanmaktadır. Benzer şekilde ülkemiz ekonomisi de 2011 yılındaki %8,5’lik büyüme performansının ardından yaklaşık %3 olarak öngörülen büyüme ile 2012 yılında soğuyan ekonomiler arasında yer almıştır. Öte yandan ekonomimizin yapısal sorunu olan cari açığın, büyümedeki yavaşlamanın da katkısıyla, 48,9 milyar ABD dolarına gerilemesi olumlu bir gelişme olmuştur.
Öte yandan, toparlanmanın beklenenden yavaş seyretmesi enflasyon riskini azaltırken ABD, AB ve Japonya başta olmak üzere merkez bankalarının, likidite genişlemesi ve varlık alımı yöntemleriyle ekonomiye destek olmayı sürdürmeleri ve Çin başta olmak üzere OECD dışı ekonomilerde yaşanan olumlu gelişmeler, gelişmekte olan piyasalara yönelik fon akışını hızlandırmıştır.
2012 yılı dönem başı ve dönem sonu emtia fiyatları, bir birine çok yakın ve istikrarlı bir görünümde olmasına rağmen, yıl içinde küresel ekonomideki gelişmelere bağlı önemli dalgalanmalar yaşanmıştır. 2011 yılını 106,6 ABD doları/varil düzeyinde kapatan ham petrol fiyatı jeopolitik kaynaklı arz endişeleri, ABD ve AB’nin İran yaptırımları yanı sıra, parasal genişleme politikalarının etkisiyle 2012’nin ilk çeyreğinde hızlı bir şekilde 128,17 ABD doları/ varil düzeyine yükselmiştir. Yılın ikinci çeyrek döneminde ise Avrupa borç krizi ve Çin ekonomisindeki yavaşlamaya bağlı olarak varil başına yaklaşık 40 ABD doları (%30,86) düşüş yaşanmış ve hızlı fiyat düşüşünün neden olduğu negatif stok etkisi, Tüpraş dahil olmak üzere, rafinerilerin ikinci çeyrek dönem finansal performansını olumsuz yönde etkilemiştir.
Dünya hampetrol talebi OECD bölgesindeki 420 bin varil günlük azalmaya karşın Asya ve Güney Amerika ve Orta Doğu bölgesi başta olmak üzere OECD dışı talep artışının etkisiyle 2012 yılında toplamda 1,02 milyon varil gün artışla 89,84 milyon varil güne yükselmiştir.
Euro bölgesindeki ekonomik krizin Akdeniz ülkelerinde daha ağır hissedilmesi, bir yandan bölgedeki talebi kısıtlarken, 20 ABD doları/ varilin üzerinde olan maliyet avantajı WTI (West Texas Intermediate) hampetrolü işleyen ABD rafinerilerinin yüksek kapasite kullanımları, geleneksel olarak ABD’ye yapılan benzin ihracatını sıfırlamakla kalmamış, tam tersine ABD’den Akdeniz ve Kuzey Avrupa’ya motorin ihracatını arttırarak, son iki yıldır artan oranda Akdeniz rafineri marjlarını baskılamıştır.
Öte yandan, Çin, Hindistan ve Orta Doğu başta olmak üzere tüketimin arttığı bölgelerde önemli rafineri kapasite artışları yapılırken, tüketimin azaldığı OECD bölgesindeki yüksek işletme sermayesi ve bakım ve onarım masrafları gerektiren, düşük verimli rafinerilerin sürekli veya geçici olarak kapatılması veya düşük kapasite ile çalıştırılması, rafineri marjı üzerindeki baskının azalmasına yardımcı olmuştur.
Ülkemiz akaryakıt piyasasındaki genel seyir 2012 yılında da devam etmiş, EPDK verilerine göre motorin tüketimi %6,1 artışla 15,6 milyon tona ulaşırken, yüksek vergi farkının etkisiyle benzin tüketimi %6, düşüşle 1,85 milyon tona gerilemiştir. Doğal gazın ısınma ve sanayi yakıtı olarak tüketiminin teşvik edilmesinin etkisiyle fuel oil tüketimindeki azalış seyri de devam etmiştir.
2012 yılında Tüpraş, motorin satışlarında pazar büyümesinin üzerinde artış sağlayarak pazar payını 1,6 puan artışla %53,1’e çıkarmış, pazardaki daralmaya rağmen, depolama ve terminal altyapısından gelen rekabetçi gücünün olumlu katkısıyla benzin pazar payını %91,5’ten %96,4’e yükseltmiştir.
Havayolu taşımacılık sektöründeki hızlı büyümeye paralel olarak yurt içi sivil jet yakıtı satışı geçtiğimiz yılın 499 bin ton üzerinde gerçekleşmiş, Tüpraş’ın jet yakıtı satışları da %20 oranında artmıştır.
Toplam ürün satışlarının 25,44 milyon ton olduğu 2012 yılında, 5,0 milyar ABD doları ihracat olmak üzere toplam 47,1 milyar TL (26,3 milyar ABD doları) ciro gerçekleştirilmiş olup, 1,35 milyar TL FAVÖK ve 1,46 milyar TL net kâr elde edilmiştir.
Sürdürülebilirliğin temel taşlarından olan sağlık ve emniyet, Tüpraş’ta her zaman ön planda tutulmakta, uygulamalar sürekli geliştirilmekte, çalışanlar ve paydaşların sağlık ve emniyeti güvence altına alınmaktadır. Tüpraş’ın sağlık, emniyet ve çevre konusundaki prensiplerinin temel dayanağını oluşturan SEÇ-K Yönetim Sistemi’nde yer alan Tehlike Etkilerinin Yönetimi Süreci ile müteahhit faaliyetleri de dahil olmak üzere, Tüpraş bünyesinde tüm ürün ve hizmet üretmeye yönelik faaliyetlerin içerdiği tehlikeler belirlenmekte, yönetimi sağlanmaktadır. Bunun neticesi olarak Tüpraş, 2011 yılında 2,2 olan kaza sıklık oranını, çok yoğun bir fiziki yatırım yılı olması ve müteahhit çalışmalarına rağmen 2012 yılında 1,5’e indirmeyi başarmıştır.
Kısa ve orta vadeli başarıları daha uzun vadelere taşımak için başlattığımız ve Kasım 2014’te devreye alınmasını hedeflediğimiz Fuel Oil Dönüşüm Projesi planlandığı şekilde ilerlemekte olup, 2012 yıl sonu itibariyle 1,263 milyar ABD doları seviyesindeki harcamanın yapıldığı yatırımda proje geneli gerçekleşmesi %54’e ulaşmıştır.
Fuel Oil Dönüşüm Projesi sonrasında tüm rafinerilerin kapasite kullanımlarının yükseltilmesinin yanı sıra, beyaz ürün veriminin yaklaşık %14 artırılması ve İzmit Rafinerisi Nelson Kompleksitesi 7,8’den 14,5 seviyesine yükseltilerek dönüşüm oranı en yüksek rafinerilerden birisi olması hedeflenmektedir. Ülkemiz dış ticaret açığın azaltılmasına yaklaşık 1 milyar ABD doları seviyesinde katkı sağlayacak projenin tamamlanmasıyla 500’ün üzerinde ilave istihdam sağlanmış olacaktır.
Sektördeki bilimsel gelişmelerin yakından takibi ve geleceğe ait teknolojilerin şirket bünyesinde elde edilerek kullanımı amacıyla Ar-Ge çalışmalarına özel önem verilmekte olup, bu kapsamda nitelikli asfalt, biyoyakıt ve katalist geliştirme çalışmalarına hız kazandırılmış, enerji verimliliği ve emisyon azaltım projelerine kararlılıkla devam edilmiştir.
2007’de oluşturulan İMKB şirketleri kurumsal yönetim endeksine 7,91 derecelendirme notu ile başlayan Tüpraş, 2012’de notunu 9,10 seviyesine yükselterek, gelişimini sürdürmüştür. Güçlü finansal ve kurumsal yapısı uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından 2012 yılında da teyit edilen Tüpraş, sahip olduğu güçlü derecelendirme notu ve uygun likidite ortamından yararlanarak alternatif fon kaynaklarını kullanmak amacıyla, Londra Borsası’nda işlem görmek üzere 700 milyon ABD doları tutarında, 5,5 yıl vadeli, yıllık getirisi %4,168 olan tahvillerin satışı 2 Kasım 2012 tarihinde gerçekleştirmiştir.
Başarılı operasyonel ve finansal sonuçların yanı sıra, iş güvenliği, enerji verimliliği, Ar-Ge, çevre, ihracat ve finansman alanlarında atılan adımlar ve elde edilen başarılar, Tüpraş’ın, yatırımcısına yüksek ve düzenli kâr payı ödeyen şirketler sıralamasında en üst sıralarda yer almasını sağlamıştır.
Dünyada ve bölgemizde önemli rafineri kapasite girişlerinin beklendiği 2013 yılında da her geçen gün artan rekabet gücümüz ve kalıcı hale gelen operasyonel, finansal başarılarımızı sürdürerek hissedarlarımız, paydaşlarımız ve ülkemiz için değer üretmeyi sürdüreceğimize olan inancım tamdır. "

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 144,90
En Yüksek: 145,20
En Düşük: 142,60
Değişim 0,35 %
FK: 4,43
PD / DD: 1,16
İşlem Hacmi 1.528.528.379
Toplam Adet: 10.618.811
Ağırlıklı Ort.: 143,98
ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)