E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Düşen ham petrol fiyatları ve parite, ihracatın şampiyon şirket sıralamasını ilk kez değiştirdi. Yıllardır Türkiye’nin ihracat şampiyonu şirketi olan Tüpraş, 2015’te ürün bazında kendi rekorunu kırmasına rağmen, ihracatta 2.8 milyar dolarda kalırken, Ford Otosan, Avrupa’da satılan her 10 Ford markalı ticari aracın 8’ini üretti ve 3.9 milyar dolarlık ihracatla, bayrağı kardeş şirketinden devraldı.
YILLARDIR LİDER TÜPRAŞ’TI
Otomotiv sektörü 10 yıldır aralıksız ihracat şampiyonluğunu sürdürüyor. Geçtiğimiz yılı pariteden kaynaklanan kayıplarına rağmen 21.2 milyar dolar ihracatla kapatan otomotiv önümüzdeki süreçte bu liderliğini sürdürmekte kararlı görünüyor. Şirket bazında ihracat şampiyonluğuysa uzun yıllardır bölgenin en büyük rafineri tesisi olan Tüpraş’ın elinde bulunuyor. Son 5 yıldır Türkiye’nin ihracattaki bayrak taşıyıcı markası Tüpraş, liderliği resmi olarak açıklanmasa da gene bir Koç Grubu şirketi olan Ford Otosan’a teslim etmeye hazırlanıyor.
RESMİ AÇIKLAMA MAYIS AYINDA
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2015 sonuçlarını henüz açıklamadı. Türkiye’nin en çok ihracat yapan bin firmasının, dolayısıyla ihracat şampiyonlarının da mayıs ayında resmi olarak açıklanması bekleniyor. Ancak geçen hafta Ford Otosan’ın İnönü Fabrikası’nda yeni Ecotorq motorun üretiminin başlaması töreninde konuşan Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç da bu durumu doğrulayan ifadeler kullanarak ‘TİM mayıs ayında açıklayacak, ama Ford Otosan 2015 yılının ihracat şampiyonu oldu” dedi. Öte yandan her iki şirketin yatırımcı sunumları ve şirket bilançolarına bakıldığında da Tüpraş’ın 5 yıldır sürdürdüğü liderliği bıraktığı ve sıralamanın değiştiği de görülüyor.
253 BİN ADET İHRACATLA TÜPRAŞ’A FARK ATTI
Son 5 yılın ihracat şampiyonu Tüpraş’ın ardından Ford Otosan hep ikinci sırada listeye giriyordu. 2014’te Tüpraş, 3.7 milyar dolar ihracat yaparken, Ford 3.4 milyar dolarla hemen arkasında yer alıyordu. Ancak 2015’te 3.9 milyar dolar ihracata imza atan Ford Otosan, ihracatı 2.8 milyar dolara inen Tüpraş’ı açık ara geride bırakıp liderliğe oturdu. İhracat liderinin değişmesinde en büyük etkiyi düşen ham petrol fiyatları ve paritenin yaptığı da hissediliyor. Tüpraş, ihracatı geçtiğimiz yıl ürün bazında rekor seviyede artırıp 6.5 milyon ton ile tarihindeki en yüksek değere ulaştırmasına rağmen, kurdaki kayıplar yüzünden 2.87 milyar dolarda kaldığından ikinci sıraya düştü. Ford Otosan ise Avrupa ticari araç pazarı büyüyünce, ihracat adedini yüzde 32 yükseltip yurtdışına 253 bin 644 araç yolladı.
AVRUPA’DAKİ 10 TİCARİDEN 8’İ OTOSAN’DAN GİTTİ
Avrupa’da satılan her 10 Ford markalı aracın 8’ini üreten Ford Otosan, en çok ihracatı yüzde 35 ile İngiltere, yüzde 18 ile Almanya, yüzde 13 ile B.Avrupa, yüzde 7 ile Fransa’ya yapıyor. En çok ihraç edilen modellerse yüzde 51 ile Custom,yüzde 37 ile Transit ve yüzde 13 ile Courier. Avrupa’da kamu kuruluşları ve büyük şirketler de Ford Otosan araçlarını tercih ediyor. Şubat 2016’da British Telecom’a 1.000 adetlik Custom satışı yapıldı.
Hakan Özenen / Habertürk
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:13)